Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 27.04.2017.

CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA
Data reuniunii: joi, 27 aprilie 2017
Locul de desfasurare: Sala de Sticla a Primariei Cluj-Napoca (sub rezerva confirmarii)
Presedinte de sedinta: D-l. Mircea Barna

ORDINEA DE ZI A DEZBATERILOR

  1. Informare cu privire la hotărârile adoptate de Consiliul Local în perioada de după 16.03.2017 și până la zi, cu formularea poziției CCL.
  2. Noutăți legislative în domeniul adminstrației locale.
  3. Rezultatul consultării clujenilor pentru destinația Hotelului Continental.
  4. Viziune și actiune pentru transformarea Clujului din gazdă competițională în oraș cu actori competitivi în sport.
  5. Diverse propuneri și observații primite de la cetățeni.

Materiale anexe:

Analiza HCL 21.03.2017
Analiza HCL 4.04.2017
Idei – sport CLUJ

 

Proces Verbal:
Incheiat azi, 27.04..2017, cu ocazia reuniunii lunare a Consiliului Civic Local Cluj-Napoca.
Reuniunea a fost condusa si moderata de catre dl. Mircea Barna – membru CCL cu atributii in domeniul sportului si a sanatatii.

In preambulul discutiilor dl.Mircea Barna a prezentat date statistice legate de situatia practicarii sportului de performanta in municipiul Cluj-Napoca, a conturat proiectul viziunii de viitor si a facut urmatoarele aprecieri:

  • Clujul are o infrastructura la un nivel bun si e nevoie sa investeasca si in activitatea sportiva

Desfasurata in Sala de Sticla a Primariei, reuniunea Consiliului Civic a avut ca invitati membri ai Consiliului, reprezentanti din lumea sportului clujean, public interesat si s-au discutat urmatoarele puncte din ordinea de zi:

1. Informare cu privire la hotararile adoptate de Consiliul Local Cluj-Napoca in sedintele din 21.03.2017 si 4.04.2017 (document site CCL, anexa). A prezentat: d-ra Alexandra Cotae – secretariatul CCL.
Concluzia dupa parcurgerea hotararilor luate in cele doua sedinte de CL este ca alesii locali si personalul executiv al Primariei trebuie sa comunice mult mai direct si mai eficient cu cetatenii municipiului pentru ca hotararile luate sa vina in consens cu nevoile lor. Revenirea in CL cu dezbaterea PUG si a Regulamentului de aplicare a lui este o dovada elocventa a superficialitatii cu care s-a desfasurat dezbaterea proiectului cu cei interesati si care a condus la plangeri, contestatii si actiuni in instanta in defavoarea CL si a cetateanului. Similar, s-a incheiat cu contestatii si multe nemultumiri modalitatea prin care s-au alocat din bugetul local sumele pentru sustinerea sportului si a culturii.

2. Rezultatul consultării clujenilor pentru destinația Hotelului Continental
D-l. Iosif Pop: Propunerea Consiliului Civc Local, din precedentele intalniri a fost aceea de a-i oferi Hotelului Continental o destinatie culturala – un Centru Cultural Urban. In scopul consultarii specialistilor in domeniul urban, social si cultural, s-a trimis scrisoarea de consultare la 72 de personalități clujene. Un procent de 77% din raspunsurile primite au fost în favoarea ideii inainte de membrii CCL, achizitionarea de catre CL a imobilului- intrat in etapa de degradare- si restaurarea lui din sumele alocate in bugetul Strategiei pentru cultura (2014-2020), ca si Centru Cultural Urban .
Se solicita ca City Managerul si Primarul municipiului sa prezinte propuneri fundamentate in fata CL, iar membrii CCL isi declara disponibilitatea sa sustina cu argumente pertinente acest proiect.

3. Viziune si actiune pentru transformarea Clujului din gazda competitionala in oras cu actori competitivi in sport
D-l. Mihai Georgescu face o expunere detaliata a situatiei sportului de masa si a celui de performanta din municipiul Cluj-Napoca, aducand in finalul discursului dumnealui si concluziile proprii:

  • Exista 3 probleme foarte importante ale sportului la nivelul juniorilor (nu doar in Cluj, ci si la nivel national):
  • calitatea slaba a instruirii in cadrul orelor de educatie fizica din scoli (La 14-15 ani, copii nu pot face miscari fizice elementare, precum rostogolirile);
  • calitatea slaba a incurajarii, educarii si instruirii sportive a copiilor la varste mici din cadrul cluburilor sportive de juniori;
  • lipsa finantarii cluburilor sportive de copii si juniori intrucat se pune accentul pe finantarea seniorilor si a unui numar restrans de ramuri sportive pentru care se aloca sumele mari. (in proportie de 80% din sumele alocate de Consiliile Locale si Judetene pentru sport sunt alocate catre cluburile de seniori. Firmele
  • Pe de alta parte, exista si aspectul competitiilor la nivelul scolarilor care sunt organizate pe sistem blitz – in prea putine zile: intr-o zi sau doua se desfasoara la nivel de municipiu, intr-o alta zi se desfasoara la nivel zonal/regional, iar competitia la nivel national – in 3 zile. In total, sunt 5-6 zile de competitie, iar anul scolar are peste 200 de zile. Intr-o singură zi au loc 3-4 jocuri, lucru care ii epuizează pe elevii sportivi de energie si de potential.
  • Cere sa fie reluate demersurile in CL pentru o mai eficienta alocare a fondurilor din bugetul local, astfel ca sustinerea sportului juvenil sa devina prioritara.

D-l. Petre Ungureanu:

  • Considera ca ar trebui sa existe o discutie serioasa si responsabila cu Sectia de Invatamant a Clujului privind problema sportului de masa;
  • Sustine ca ora de educatie fizica ar trebui sa aiba aceeasi importanta ca si celelalte materii in mai multe sensuri:
  • parintii sa nu-si mai scuteasca copii de la orele de sport
  • profesorul de sport sa fie la fel de respectat si de apreciat ca si cei de istorie, matematica, limba romana s.a.m.d. Totodata, activitatea fiecarui profesor de sport trebuie sa fie evaluata la fel de riguros ca si a celorlalti profesori.
  • Ofera ca exemplu sistemele academice serioase din lume una dintre cele mai importante calificari pentru candidatii la universitate este faptul ca a facut performanta la sport, ca a facut parte dintr-un club sportiv si ca a dat randament.
  • Propune ca solutie: Obligativitatea trecerii unui minim probe de condiții fizice si de sanatate de catre elevi pentru a absolvi diverse cicluri din invatamant: primar, gimnazial, de liceu – o initiativa legislativa necesara si care sa fie initiata de catre Inspectoratul Scolar Judetean Cluj.

D-l. Cristian Potora formuleza raspunsuri si propuneri din partea Inspectoratului Scolar:

  • Incepand cu anul scolar 2017-2018 s-a schimbat programa scolara: la nivelul invatamantului gimnazial, exista posibilitatea ca fiecare elev sa-si aleaga probele sportive preferate
  • La nivelul invatamantului primar, se impune, prin modificare legislativa, introducerea unei probe sportive
  • In ceea ce priveste competitiile, sustine ca exista si competitii sportive care se desfasoara pe o durata mai lunga de timp. Profesorii de la scoala sunt obligati sa participe la minim 2 competitii. D-l Potora a punctat si lipsa salilor pentru desfasurarea competitiilor sportive atat pentru cele locale cat si cele cu finala. dar preocupare pentru a gasi solutii exista in permanenta.
  • O initiativa in pregatire este ca incepand din toamna acestui an studentii de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport sa fie la dispozitia municipalitatii realizandu-si astfel si practica pedagogica, de antrenori in scoli.
  • Elevii au posibilitatea de a alege sa practice sporturi in cadrul programului „Scoala Altfel”
  • E nevoie de o focusare pe promovarea si dezvoltarea sportului de masa, la nivel de incepator in randul copiior, de unde ulterior se poate face selectia pentru sportul de performanta.
  • Este nevoie si de mai multi profesori dedicati, interesati care sa caute elevii talentati din scoli si sa-i stimuleze sa se indrepte inspre un sport sau altul, in functie de inclinatiile fiecaruia in parte
  • Sunt destul de multi copii care au scutiri pentru efort ( Jud. Cluj- 2,36% din totalul elevilor pe primul semestru din acest an scolar) dar sunt in scadere; profesorul este evaluat si daca lucreaza diferentiat cu copii, inclusiv cu cei scutiti de efort, si se practica acest lucru in ultimii ani; copiii scutiti (partial sau total) pentru efort trebuie sa fie prezenti la ora de educatie fizica si sa participe la actiuni de organizare in cadrul orelor (sa tina scorul, sa transporte materiale usoare) sau sa faca exercitii fizice care le sunt permise
  • Sustine implicarea studentilor si absolventilor Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, la inceput pe baza de voluntariat, alaturi de profesori metodisti coordonatori, intr-un program de instruire sportiva a elevilor, in cadrul Bazei Sportive Gheorgheni si altor locatii. Este necesara in acest sens o solicitare adresata Primariei de catre o organizatie a societatii civile precum CCL, in parteneriat cu UBB si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj.

D-l. Traian Bocu: Vine cu experienta sportului de masa, dar si de performanta si considera ca:

  • Exista doua variante care s-ar putea aplica pentru revigorarea activitatii sportului de performanta, dar care trebuie sa treaca prin sportul de masa:
  1. infiintarea unui centru local de selectie, cu specialisti (medici, psihologi, profesori de sport) si cu statistica bine pusa la punct, cu o monitorizare totala a elevilor din Mun. Cluj-Napoca, prin care sa se aplice criterii stiintifice de selectie pentru sportul de performanta,care sa fie sustinuta prin Consiliul Local
  • tratarea diferentiata, individualizata la scoala, care va pregati diferentiat potentialul copiilor
  • 3 criterii de selectie stiintifice, riguroase: biologic, psihologic, motric
  • Copiii selectionati trebuie cantonati in conditii optime (transport, cazare, masa, profesori buni) de lucru pentru a deveni performanti: cluburi sportive, scoli cu profil sportiv
  • Selectia trebuie facuta pe trunchi comun, nu pentru fiecare sport in parte
  1. preventia in sanatate: o Lege a preventiei in Sanatate prin care sa fie introdus un principiu: angrenarea unui numar cat mai mare de cetateni inca de la varsta copilariei in activitatile sportive, formandu-le astfel un stil de viata sanatos. Nu sunt puse aici in discutie competitiile, intrucat acestea distrug creativitatea
  • posibilitatea ca elevii sa-si aleaga probele de control – un prim pas pentru a se reudce numarul scutirilor medicale si pentru a le stimula interesul pentru sport. In cadrul probelor, e recomandabil ca fiecare elev sa fie apreciat pentru orice reusita in plus fata de efortul precedent, ci sa nu li se impuna un indice standard de performanta pentru fiecare proba (spre exempu, sa sara fiecare 2 metri)

D-l. Cosmin Ignat: Apreciaza ca ar trebui intarita motivatia pentru sport prin familie, societate, scoala.
D-l. Iulian Steriu:

  • Afirma ca ar trebui ca fiecare elev sa fie evaluat, sa i se intocmeasca o fisa individuala de aptitudini, astfel incat cei selectati pentru sportul de performanta sa aiba o baza de aptitudini sportive dezvoltata multilateral;
  • Tinerii trebuie motivati sa faca miscare si mai ales cei care nu au calitati pentru a-i aduce macar la nivelul sportului de masa;
  • Profesorii de sport ar trebui a mearga de cel putin 2 ori pe an la specializare;
  • Trebuie sa cautam si sa masuram aspectele pozitive ale sportului clujean si sa le imbunatatim.

D-l Raul Felecan, in calitate de proprietar al unui centru de Fitness si fost sportiv de performanta:
Considera ca tinerii de varsta frageda nu ar trebui sa vina la un centru de Fitness, ci trebuie indreptati mai intai spre un sport corespunzator aptitudinilor si preferintelor lor. Un copil de pana la 12-14 ani nu ar trebui sa se duca intr-o sala de fitness alaturi de adulti de 25-30-40 de ani. Avem adulti de peste 25 ani care lucreaza in industria IT si constienizeaza nevoia de sport. Adolescenti si tineri, din pacate nu prea avem.
D-l Dobi Stefan Liviu:

  • Diferentele sunt uriase intre cele doua perioade de dinainte si de dupa 1989. Inainte de 1989, datorita saraciei, copii faceau sport pentur ca nu aveau alte optiuni decat scoala si sportul. Acum, copiii au o multitudine de posibilitati si, mai grav, parintii vor sa faca din copii niste supraoameni. Dar supraoameni nu se pot naste fara o conditie fizica de exceptie.
  • A facut un ciclu de invatamant care a presupun si liceu militar si scoala militara de aviatie. Considera ca nu ar fi ajuns nimeni pilot militar de supersonice, de aviatie fara o conditie fizica deosebita.
  • Din pacate acum societatea este bulversata si fara un program plecat de sus ne va fi foarte greu sa discutam la baza, daca politicul nu-si doreste asa ceva. In acest sens, mentioneaza ca o tara asiatica a reusit acum 40 de ani sa creasca media de inaltime a populatiei cu 4-5 cm printr-un proiect national.
  • Considera ca se poate reveni la un sistem de tip Daciada, dar intr-un mod adaptat, cu o motivatie financiara puternica, sa li se asigure copiilor internat, mancare, profesori buni. In acest fel, parintii copiilor de la tara isi vor lasa copii mai usor la scoala.

D-l. Mihai Georgescu:

  • Mai adauga ca exista diferente mari intre generatii, in prezent lucrurile fiind in defavoarea sportului de performanta; copiii au mari probleme de motricitate, intrucat in timpul liber nu mai iasa afara sa se joace, sa alerge, datorita acestor contexte sociale determinate si de progresul tehnologic. Prin urmare, scolii va trebui sa-i revina din ce in ce mai mult un rol foarte mare in corectarea acestei chestiuni impuse de piata de viata sociala si de dezvoltare tehnologica.
  • Dragostea de sport este si ea in scadere, iar la nivel national ne lipesc modelele de sportivi. Cauzele se cunosc la orice nivel de decizie. Pe de alta pare saracia cluburilor de juniori pericliteaza selectia si performanta in sport: 80% din sumele de bani se duc la marile cluburi si doar 20% la sportul de juniorat.

Concluzii:

  • e nevoie de implicarea Primariei, Inspectoratul Scolar Judetean si Directia Judeteana de Sport
  • e importanta ideea infiintarii unui Centru de selectie, preventia in sanatate (sustinuta financiar de Primarie si de Consiliul Local) si regimul de revizuire a alocarii banilor pentru juniori (sumele sunt foarte mici fata de cele alocate pentru seniori)

D-l. Iosif Pop: Rezumand evolutia sportului la nivelul municipiului Cluj-Napoca, formuleaza urmatoarele aprecieri:

  • Orasul-municipiu Cluj-Napoca, performeaza in tot mai multe domenii ale vietii sociale, economice, de invatamant, informatica, sanatate etc., iar sportul de masa si de performanta nu poate fi neglijat intrucat de sanatatea trupului depinde sanatatea mintii si performantele umane in general.
  • Inspectoratul Scolar Judetean da dovada de perseverenta si obtine rezultate scolare peste media nationala, stie sa le aduca in perceptia colectiva si este cat se poate de firesc ca astfel de abordari sa le extinda si in disciplina Educatiei Fizice si a rezultatelor sportive.
  • Primaria si Consiliul Local au investit foarte mult in facilitati pentru sportul de masa si cel de performanta dand sansa orasului sa devina un impotrant centru european pentru manifestari si competitii sportive, dar sansele de crestere a performantelor sportivilor clujeni si de validare a sanatatii oamenilor prin practicarea sportului sunt realizabile doar cand clujenii vor ajunge sa foloseasca din plin aceste capacitati investitionale. Un program concret de colaborare cu scolile si cluburile este imperativ.
  • Campionatul European de Gimnastica a subliniat-prin vocea tuturor specialistilor prezenti la Cluj-Napoca-concluzia ca baza de selectia pentru sportul de performanta s-a ingustat nepermis de mult si ca:
  • nu mai exista baza de selectie suficienta pentru pregatirea unei noi generatii de gimnasti,
  • trebuie ridicat procentul sportivilor clujeni care ajung in zona de performanta sportiva de la actuala cota de 4 % din total populatie la cel putin 6 % in urmatorii 4-5 ani.

Concluziile dezbaterii se formuleaza de catre CCL astfel:

  • Regulamentul CL de alocare a sumelor pentru sportul de masa din Cluj-Napoca trebuie fundamental revizuit astfel incat proportiile de rapartizare sa tina seama de nevoia cresterii numarului celor care debuteaza in sportul juvenil si a celor care pot atinge performante de nivel republican si mondial,
  • Sprijinirea de catre Primaria Cluj-Napoca a infiintarii Centrului local de selectie si monitorizare a tinerilor sportivi din municipiu.
  • Implicarea efectiva a Primariei, Inspectoratul Scolar Judetean si Directia Judeteana de Sport pentru un Program comun de utilizare a bazelor sportive si de stimulare a tinerilor pentru practicarea sportului.

Concluzii:

  • e nevoie de implicarea Primariei, Inspectoratul Scolar Judetean si Directia Judeteana de Sport
  • e importanta ideea infiintarii unui Centru de selectie, preventia in sanatate si regimul de revizuire a alocarii banilor pentru juniori (sumele sunt foarte mici fata de cele alocate pentru seniori)
  • Masurarea anuala a capacitatii institutiilor dedicate miscarii sportive de a atrage in sportul de performanta a cel putin 6 % dintre cetatenii orasului pana la limita anului 2022.

Toti cei prezenti vor conlucra pe viitor pentru atingerea obiectivelor conturate dupa dezbatere.
Urmatoarea reuniune CCL este programata sa aiba loc pe data de: joi, 18 mai, ora 17.00.

Secretariatul CCL,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>