Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 20.02.2025.

Data reuniunii: Joi, 20 februarie 2025, orele 17,00-19,00
Presedinte de sedinta: dl. Sandor Korosfoy
ONLINE pe Google meet, la htts://meet.google.com/kze-oenc-shp si pe Youtube la adresa de acces: https.//youtu.be/PZZCujmhE

 

Ordinea de zi

  1. Informarea si formularea pozitiei CCL in legatura cu activitatea C.L.si cu HCL-urile adoptate de CL Cluj-Napoca in ultimele 30 de zile-Secretariatul.
  2. Stadiul punerii in practica a proiectelor de mediu si a prevederii contractului pentru colectarea selective a deseurilor menajere – ing.Sandor Korosfoy
  3. Conservarea vegetatiei arboricole in perioada de toaletare – ing.Razvan Radu
  4. Dezbatere cu privire la stadiul in care s-au transpus in fapt proiectele SIDU 2021-2030 – Secretariatul si raspunsul Primariei Cluj-Napoca.
  5. Protestul public adresat de CCL si demersurile pentru finalizarea propunerilor-Secretariatul CCL.
  6. Diverse probleme semnalate de clujeni in legatura cu functionarea administratiei locale-Secretariatul.

 

Materiale anexe

Inregistrarea reuniunii CCL
Raport la pct.1 al sedintei din 20 febr.2025
Cerere 544-2001 – ADI info rapoarte si ind icatori serviciu salubritate-19-01-2025
Raspuns cerere 544-2001 – ANRSC
Raspuns cerere 544-2001 – Eco Metropolitan
Toaletarea arborilor
Ana LUDUȘAN – Proiecte SIDU 2025 – social, educație, cultură – variantă ultrascurtă
Proiecte SIDU 2025 – social, cultură, stadiu de realizare.
Protest public – adresat Parlamentului, Guvernului, Avocatului Poporului si Curtii de Conturi a Romaniei legat de gospodarirea banului public
Status protest public – adresat Parlamentului, Guvernului, Avocatului Poporului si Curtii de Conturi a Romaniei legat de gospodarirea banului public

Comunicat de presa

Reuniunea CCL Cluj-Napoca.
Data reuniunii: Joi, 20 februarie 2025, orele 17,00-19,00.
Presedinte de sedinta: dl.Sandor Korosfoy.

S-a desfasurat in format ONLINE pe Google meet, la https://meet.google.com/kze-oenc-shp si cu transmitere in direct pe Youtube la adresa de acces: LINK: https://www.youtube.com/live/ZHfKmSqiGkI?si=bfv6OoeimOttQryH

Toate rapoartele de sustinere s-au transmis:consilierilor locali, executivului primariei, membrilor si sustinatorilor CCL, invitatilor din institutiile publice si private, presei locale.

Rapoartele pot fi consultate si se afla postate pe site-ul: www.consiliulciviclocal.ro.

La dezbateri au fost prezenti invitatii ai institutiilor publice si private,experti,membrii CCL, consilieri judeteni si locali, cetateni, sustinatori si reprezentanti ONG. Invitatii din Primaria Cluj-Napoca nu au raspuns cu prezenta cu toate ca temele discutate sunt in responsabilitatea dansilor.

Ordinea de zi anuntata a fost urmatoarea:

  1. Informarea si formularea pozitiei CCL in legatura cu activitatea C.L.si cu HCL-urile adoptate de CL Cluj-Napoca in ultimele 30 de zile-Secretariatul.
  2. Stadiul punerii in practica a proiectelor de mediu si a prevederii contractului pentru colectarea selective a deseurilor menajere – ing.Sandor Korosfoy
  3. Conservarea vegetatiei arboricole in perioada de toaletare – ing.Razvan Radu
  4. Dezbatere cu privire la stadiul in care s-au transpus in fapt proiectele SIDU 2021-2030 – Secretariatul si raspunsul Primariei Cluj-Napoca.
  5. Protestul public adresat de CCL si demersurile pentru finalizarea propunerilor-Secretariatul CCL.
  6. Diverse probleme semnalate de clujeni in legatura cu functionarea administratiei locale-Secretariatul.

X

In urma discutiilor purtate intre participantii prezenti fizic si online s-au adoptat urmatoarele pozitionari CCL:

Pct.1. S-au insusit concluziile formulate prin raportul Secretariatului CCL, urmand a fi comunicate celor vizati.Remarcile favorabile pentru consilierii implicati si activi isi asteapta o mediatizare distincta de majoritatea celor ce voteaza la comanda.

x

Pct.2. Dupa prezentarea introductiva a presedintelui de sedinta – cu enumerarea setului de intrebari venite din partea clujenilor invitatii prezenti din partea Eco Metropolitan, Supercom si Garda de Mediu, au recunoscut o buna parte din neajunsurile reclamete de clujeni si au oferit multe raspunsuri neconvingatoare.

In opinia Supercom si a Eco Metropolitan, raspunderea pentru multele neajunsuri se datoreaza cetatenilor, drumurilor cu inclinare de peste 8%, asociatiilor de locatari ori personalului angajat. Pe de alta parte se recunoaste ca tehnologia de cantarire nu este satisfacatoare pe modelul cerut de primarii iar actiunile de educare a populatiei sunt mai degraba inexistente.

Referitor la stadiul colectarii separate: reprezentantii Supercom au afirmat ca in 2024 procentul de colectare separata a fost de sub 15% in crestere fata de 2022, cand a fost de 6%. Mentionam ca tintele legale pentru 2025 sunt de 55%.

Remarcile retinute de la participantii la dezbatere pot fi sintetizate astfel:

  • semnarea contractului s-a facut in conditiile in care fiecare parte semnatara nu avea satisfacute cerintele de baza pentru respectarea intocmai a obligatiilor asumate.
  • completarea flotei de colectare,dotarea gospodariilor individuale si a punctelor gospodaresti cu paleta de recipienti pe culori s-a realizat pe masura incasarilor din prestatiile ulterioare.
  • colectarea selectiva practicata de o mare parte de cetateni a fost descurajata prin amestecarea fractiilor in timpul incarcarii.
  • aruncarea responsabilitatii din procesul de colectare si prelucrare,pe umerii cetatenilor nu rezolva situatia existenta si nici nu conduce la atingerea tintelor asumate.
  • procesul de cantarire si de facturare, in necunostinta cetateanului a dezamagit.
  • majorarea tarifelor in conditiile in care nu s-au respectat promisiunile a fost contestata de catre multi cetateni.
  • lipsa masurilor de stimulare materiala a cetateanului la selectarea recirculabilelor a slabit interesul pentru calitatea deseurilor predate,mai ales dupa momentul in care Ministerul Mediului a introdus stimulente banesti pentru plastice si sticla.
  • asteptarile pentru reglementarea gradinaritului si a compostului rezultat din fractia umeda,a scazut atat interesul procesatorului cat si a potentialilor gradinari.
  • organizarea de actiuni comune intre administratiile locale-garda de mediu – Eco-Metropolitan si Supercom – concomitent cu desfasurarea de campanii educative -ne puteau aduce mai aproape de tintele europene fixate pentru intervale de timp.

X

Pct.3. In urma prezentarii de catre dl.Radu Razvan a rezultatelor din ultimii ani – cu multe plantari de pomi – cat si a practicilor neconforme de toaletare a pomilor,au urmat un sir de intrebari la adresa expertilor invitati la aceasta dezbatere (prof.Tiberiu Rusu si prof.Horea Vlasiu):

  • Cum se explica cota semnificativa de mare a uscarilor la nici un an distanta de la plantare?
  • Care este gradul de exigenta a Primariei pentru plantarea conforma si pentru inlocuirea la timp a pomilor uscati ?
  • Cum poate fi de accept importul de pomi cat timp exista productie proprie in pepinierele din Cluj si din judetele invecinate ?
  • Exista solutii alternative pentru anii secetosi ori de interventie si salvare la pomii plantati .
  • Poate fi declansata o procedura de aprobare in CL a Regulamentului de plantare, intretinere si toaletare a arborilor .
  • In ce masura in procesul de ingrijire a pomilor se impune eliminarea vîscului ?
  • Exista o practica frecventa de cursuri de invatare ori o cerinta expesa de calificare pentru angajatii din Primarie respectiv pentru cei ai firmelor prestatoare.

X

CCL Cluj-Napoca apreciaza ca raspunsurile date de catre expertii consultati pot sa intregeasca proiectul de Regulament ce urmeaza a fi trecut cu aprobarea CL.

CCL se va prezenta la dezbaterea publica a bugetului cu urmatoarele sustineri:

  1. Este necesara elaborarea, insusirea prin HCL si urmarirea aplicarii unui ghid de intretinere a spatiilor verzi si vegetatiei din municipiu
  2. Este necesara accelerarea programului “100000 arbori pana in 2030″, aflat intr-un progres vizibil, dar care in ritmul actual nu inspira incredere in atingerea cifrei scontate in cei 5 ani ramasi
  3. Este recomandata colaborarea autoritatilor locale cu USAMV pentru elaborarea ghidului de la pct 1, formarea personalului si posibil si material dendrologic aclimatizat prin intermediul USAMV – SCH (Statiunea de Cercetari Horticole).

 

Nota:Interesul pentru temele de la pct.2 si 3 au consumat intregul timp alocat reuniunii CCL astfel incat temele de la punctele 4 si 5 din ordinea de zi urmeaza a fi abordate la dezbaterea publica a bugetului anului 2025 si in a treia joi din luna martie a.c.

 

Secretariatul CCL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>