Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 20.01.2022.

Data reuniunii: 20 ianuarie 2022, ora 17.00,
ONLINE:  https://meet.google.com/kze-oenc-shp
Presedinte de sedinta: dl.ing.Dan Draghiciu

 

Ordine de zi

 1. Pozitia CCL in raport cu hotararile luate de catre CL de la ultima reuniune si pana la zi-prezinta raportul Seccretariatul CCL.
 2. Raport privind demersurile facute si raspunsurile primite in legatura cu proiectul CL privind magistrala I de Metrou – prezinta ec. Iosif Pop
 3. Stadiul proiectelor si lucrarilor de infrastructura urbana din pachetul de propuneri asumate in campania de alegeri 2020 – prezinta dl. ing. Dan Draghiciu.
 4. Diverse probleme ridicate de catre clujeni in legatura cu activitatea administratiei locala.

Materiale anexe

Raport privind pct 1 & 2 din ordinea de zi
Analiza HCL aferenta sedintei CL din 18-01-22
Stadiul proiectelor Consiliului local Cluj-Napoca
Raspuns MTI legat de petitia CCL – oportunitate metrou Cluj
Propunerile CCL legat de de bugetul Clujului pentru 2022
Jiboteanu – Opinii legate de propunerea de buget

Comunicat de presa

dupa reuniunea Consiliului Civic Local Cluj-Napoca.
Data reuniunii: 20 ianuarie 2022, ora 17.00,
ONLINE: https://meet.google.com/kze-oenc-shp
Presedinte de sedinta: dl.ing.Dan Draghiciu

Ordine de zi discutata:

 1. Pozitia CCL in raport cu hotararile luate de catre CL de la ultima reuniune si pana la zi-prezinta raportul Seccretariatul CCL -Nominalizarea consilierului trimestrului IV 2021.
 2. Raport demersurilor facute si raspunsurile primite in legatura cu proiectul CL privind magistrala I de Metrou – prezinta ec. Iosif Pop
 3. Stadiul proiectelor si lucrarilor de infrastructura urbana din pachetul de propuneri asumate in campania de alegeri 2020 – prezinta dl. ing. Dan Draghiciu.
 4. Diverse probleme ridicate de catre clujeni in legatura cu activitatea administratiei locale:
  1. dificultati si disfunctionalitati in relatia de comunicare cu solicitantii de informatii,cf.Legii nr.544/2001 -dl.Radu Mlesnita.
  2. pregatirea dezbaterii publice a bugetului CL pe anul 2022,cf Legii 52/2003.
  3. pregatirea sondajului cetatenesc privind optiunile investitionale ale clujenilor-dna.Manuela Petrescu.
  4. primirea de noi Membrii in componenta CCL-secretariatul CCL.

Toate rapoartele de sustinere a dezbaterilor inscrise pe ordinea de zi sa gasesc afisate pe site-ul CCL Cluj-Napoca.

Au raspuns cu prezenta membrii CCL, consilieri locali si cetateni interesati de temele anuntate prin invitatiile trimise. Consilierii locali si executivul Primariei Cluj-Napoca au fost invitati la aceasta reuniune din motive lesne de inteles, atat timp cat optiunile multor clujeni avizati sunt grav ignorate. Dezbaterea s-a purtat pe baza rapoartelor scrise si a sustinerilor verbale, in succesiunea punctelor din ordinea de zi.

Redam, pe punctele supuse dezbaterii, concluziile si formularile de pozitie adoptate de CCL:

Punctul.1 de la ordinea de zi.

 • In timpul desfasurarii celor doua sedinte de CL au fost exprimate de catre o parte dintre consilieri multe propuneri pertinente, care au fost primite cu deschidere si acceptate verbal de catre dl.Primar, mai ales atunci cand a putut sa vina in fata C.L. cu motivari obiective dar nu au fost supuse votului.
 • De fiecare data cand ar fi fost normal ca dl.Primar sa isi asume si rezolvarile de situatii din interiorul institutiei(pregatirea rezervei de proiecte mature, imbunatatirea managementului proiectelor aflate in lucru, disfunctiile produse de birocratia excesului de personal, pregatirea si organizarea sedintelor de CL,bugetarea mai gospodareasca a banilor pe proiectele aflate in desfasurare,etc),a evitat sa raspunda intrebarilor adresate.
 • Disponibilitatea unei parti dintre consilieri de a veni in CL cu proiecte de HCL nu pare sa fie incurajata si acceptata de catre executivul primariei atata vreme cat proiectele depuse de dansii stau in asteptare de mult timp pentru a fi introduse pe ordinea de zi.
 • Votul cu abtinere a unora dintre consilieri nu poate fi apreciat altfel decat in flagranta contradictie cu luarile de cuvant din timpul ultimelor doua sedinte. —-Sustragerea de la exprimarea convingerii -din perspectiva reprezentarii cetatenilor – inseamna lipsa reprezentarii intereselor lor.
 • In ce ii priveste pe consilierii care nu se manifesta si doar acorda vot la comanda(PNL,UDMR),pozitia dumnealor este similara cu absenta totala in reprezentarea clujenilor.Firesc ar fi sa nu fie indemnizati lunar.
 • CCL isi manifesta dezacordul cu modul in care treneaza proiectele bugetate si nu intelege cum municipiul Cluj-Napoca are atat de multe proiecte de investitii propuse de cetateni si anuntate cu emfaza de dl.Primar iar executia lor se situeaza la nivel mult inferior celui bugetat. Doar 14 proiecte din cele 118 anuntate inainte de anul 2019 sunt finalizate si 40 in desfasurare (46%).
 • Pozitia CCL,asa cum a fost exprimata si sustinuta in ultimii 6 ani este confirmata atat de rezultatele concrete redate in Rapoartele anuale de evaluare cat si din concluziile multora din consilierii CL.
 • Sustinem,in schimb,cu toata determinarea propunerea avansata de dl.Primar ca la sarbatorile Craciunului din 2022 sa fie aduse in fata CL, o colinda romaneasca,una maghiara si apoi una sustinuta de corul reunit, roman si maghiar.
 • In completarea ideii de buna convietuire si comunicare locala CCL reia o propunere mai veche,anume ca Zilele Clujului din 2022 si din anii urmatori sa uneasca sub acelasi eveniment toate comunitatile traitoare in municipiu:romana,maghiara,germana,evreiasca,roma si altele,suspendand alocarea de fonduri pentru evenimente similare.

Concluzia trista pentru CCL si pentru intreaga sociatatea civila din Cluj-Napoca este ca interesele politice ale alesilor din CL nu concorda, in multe situatii de vot,cu asteptarile si optiunile majoritatii cetatenilor iar cadrul legislativ existent este inaplicabil inca in folosul cetateanului(de vazut postarile pe retele sociale).
CCL apreciaza prestatia deosebita, din cursul trimestrului IV 2021, a dnei consilier Alexandra Oana si isi declara sustinerea.

Punctul 2 de la ordinea de zi.
Raportul sinteza cuprinzand actiunile CCL pentru solutiile alternative la proiectul de METROU a generat o dezbatere extinsa a participantilor. Detalii ale interventiilor celor care au cerut consemnari exacte in comunicatul de presa se regasesc in continuare:
Prof. RA MLESNITA a propus ca lucrarile pentru METROU sa inceapa firesc-si-normal de la capat-de-linie:
GILAU-FLORESTI-MANASTUR.
El a motivat acest lucru invocand prioritatea NR.1 impusa de realitatea evidenta si de solicitarile miilor de FLORESTENI, cetatenii cei mai crancen afectati de traficul INFERNAL-si-POLUANT, creat de actuala administratie in ultimii 15 ani.
De asemenea, specialistul in proiecte cu finantare UE si BIRD, a aratat ca cei 300 milioane euro din PNRR sunt suficienti pentru construirea cu prioritate a acestui tronson ultra-necesar: GILAU-FLORESTI-MANASTUR.
Mai mult, este posibil sa fie terminat pana in 2026 (limita impusa de PNRR) pentru a nu se returna banii din buzunarele clujenilor-si-florestenilor, in cazul in care se va incepe cu cele 9 gropi/statii ,cat un teren de fotbal din Centrul Istoric profund afectat, cum impune primarul Emil Boc.
S-a cerut sprijinul consilierilor locali USR+, PSD, UDMR pentru a lamuri pe dnii. Primari Emil Boc si Bogdan Nicolae Pivariu sa aprobe inceperea lucrarilor necesare-firesti-normale cu tronsonul GILAU-FLORESTI-MANASTUR.
Detalii ale interventiei propunerii le gasiti in documentulele din link-uri:
RA Mlesnita comentarii CCL-p3 20.01.22 (CLICK pe ) >https://drive.google.com/file/d/1EijnrdFLr0K_0K_WqeJnEt3rsqtaWURt/view) >
< Dl. F Jiboteanu a transmis opinia sa la propunerea Dlui Mlesnita, respectiv, CLICK pe: https://drive.google.com/file/d/1hxBjVqLP-AiupONedisrB7f6e_2YNdPy/view >

Punctul 3 de la ordinea de zi.
Raportul privind stadiul realizarii celor 118 proiecte cu care s-a prezentat in campania electorala dl.primar Emil Boc a fost apreciat pentru echilibrul si acuratetea consemnarilor lui, propunerile si observatiile urmand sa fie sustinute in cadrul dezbaterii publice din 27 ianuarie 2022, pentru adoptarea bugetului anului 2022.Participantii au punctat si urmatoarele cerinte firesti pentru administratia locala:

 • managementul deficitar al administrarii proiectelor comunitare trebuie imbunatatit, cu personal trimis la cursuri de management;
 • urbanismul improvizat din comisia de specialitate se cere stopat;
 • consilierii locali preocupati de promovarea initiativelor comunitare ale clujenilor au intraga sustinere a Consiliului Civic Local;
 • proiectul “Centrul cultural si Filarmonica” este obiectivul central sustinut de CCL la dezbaterea publica din 27 ianuarie 2022;
 • digitalizarea administratiei,in concept integrat teritorial, este solutia viitorului apropiat,insemnand servicii de calitate pentru clujeni si directionarea fondurilor disponibile dinspre salarii spre fondul de dezvoltare;

Punctul 4 de pe ordinea de zi.

 • Comunicarea cu cetatenii in baza prevederilor Legii 544/2001,exercitata de catre serviciul din primarie este superficiala,laconica,mult intarziata si lipsita de respect fata de solicitanti(de vazut adresele nr. 692561, 700803, 702579, 702923,708577/2021 si 17374,34718/2022.Pasul spre solicitarea de anchete administrative ramane urmatoarea optiune a CCL.
 • Toti cei prezenti sustin nevoia prezentei cu propuneri la dezbaterea publica a bugetului anului 2022,cu depunerea in scris a pozitiei CCL pentru raspunsuri.
 • Membrii CCL au fost de acord ca la urmatoarea intalnire sa asculte rezultatele sondajului executat la Cluj-Napoca in legatura cu optiunile clujenilor pe proiectele mari de investitii,invitand-o pe dna.Manuela Petrescu.
 • Membrii CCL au fost de acord cu atragerea in randul lor a dlui.Mihail Lazaroaie,cu alocarea de atributii pe segmental de digitalizare si management al proiectelor,tinand seama de competentele CV-ului prezentat.

Secretariatul CCL, Cluj-Napoca: 21.01.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>