Reuniunea CCL – 19.10.2023.
INVITATIE LA REUNIUNEA CCL PE LUNA OCTOMBRIE 2023.
Intalnirea lunara a Consiliului Civic Local va avea loc in ziua de joi,19 octombrie 2023,in Sala de C.L. din Primaria Cluj-Napoca, intre orele 17,00 -19.00 avand incluse pe ordinea de zi urmatoarele teme:
- Pozitia CCL in legatura cu activitatea si HCL-urile adoptate de CL Cluj-Napoca in ultimele 30 de zile-Raportul dee informare il sustine Secretariatul.
- Sinteza raportului pentru dezbaterea publica privind inscrierea Cluj-Napoca in competitia pentru cele 100 de orase ce adera la Planul de actiune climatica.Prezinta dl. Dl.Ing.Razvan Radu.
- Raspunsul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei la solicitarea de modificare a reglementarilor privind functionarea Consiliilor Locale-Secretariarul.
- Dezbatere cu experti invitati pe tema fenomenului consumului de droguri la Cluj-Napoca-propunere avansata de Dl.Radu Mlesnita: Invitati care au confirmat prezenta:
- dl.judecator Cristi Danilet din cadrul Judecatoriei Cluj si
- dl.Sebastian Marcu-Comisar sef de politie-Sef Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj-Napoca.
- Invitati care nu au confirmat inca prezednta:dl.Emil Boc-primar al municipiului Cluj-Napoca.
- Diverse alte probleme semnalate de clujeni in legatura cu functionarea administratiei locale-
Presedintia de sedinta este asumata de catre dl. ing. Razvan Radu.
Materiale anexe
Material punctul 1 CCL – Oct 2023
Pozitionarea CCL la Planul de Actiune Climatica 2023-2030 – Oct 2023
Raspuns Ministerul Dezvoltării – propunere de completare a Codului administrativ şi a Regulamentului de funcționare a consiliilor locale – CCL Oct 2023
Solicitarea organizarii dezbaterii publice pentru definitivarea Planului de actiune climatica la Cluj – CCL Oct 2023
Comunicat de presa
Reuniunea CCL a avut loc azi 19 octombrie in sala de sedinte a CL din Primaria Cluj-Napoca, intre orele 17.00 si 19.00,cu acces si transmitere online pe YouTube si Google meet; https://youtu.be/PZZCkUnjmhE.
Reuniunea a fost prezidata de catre dl.ing.Razvan Radu – membru CCL.
La dezbateri au fost invitati membrii CCL, domnul primar Emil Boc, conducerea Centrului Regionak Antidrog ,dl.jud.Cristi Danilet, consilierii locali, presa si cetateni clujeni interesati de aspectele supuse dezbaterii.
Pe ordinea de zi au fost incluse si abordate urmatoarele teme:
- Pozitia CCL in legatura cu activitatea si HCL-urile adoptate de CL Cluj-Napoca in ultimele 30 de zile-Raportul de informare a fost sustinut de Secretariatul CCL(vezi toate rapoartele pe site-ul CCL).
- Sinteza raportului pentru dezbaterea publica privind inscrierea Cluj-Napoca in competitia pentru cele 100 de orase ce adera la Planul de actiune climatica.Prezintare facuta de catre dl. Dl.Ing.Razvan Radu.
- Raspunsul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei la solicitarea de modificare a reglementarilor privind functionarea Consiliilor Locale-Prezentare a Secretariarului.
- Dezbatere cu experti invitati pe tema fenomenului consumului de droguri la Cluj-Napoca
La propunerea avansata de Dl.Radu Mlesnita: Rezultatele, propunerile si concluziile pot fi urmarite si online pe YouTube si in sinteza pe acest comunicat-fiind redate dupa-ordine de zi:
Punctul 1.
Concluziile adoptate de catre membrii CCL au fost sumarizate astfel: “Pentru a doua ora, in acest an, un numar de 10 proiecte de HCL au cazut la vot din cauza scoaterii la vanzare de locuinte ANL, unde s-a regasit si solicitarea consilierului local, avocat Loredana Pop. Pozitionarea consilierilor locali s-a nuantat intre apartenenta politica si constiinta individuala. Intreaga disputa a relevat oscilatia intre principii, legalitate si interese de grup, interesul cetateanului nu a contat. Pozitia publica a doamnei consilier Anca Ciubancan a confirmat detinerea de dovezi privind exercitarea votului la comanda din partea mai multor consilieri locali. Aspectele relevante despre functionarea CL pot fi inca urmarite pe site-ul primariei si dupa sedinta din 17.10.2023.
Punctul 2.
A pus in fata celor presenti un set de argumente relevante pentru gradul redus de transparenta a administratiei pentru planul de actiune climatica al Zonei Cluj-Napoca,ce ne va afacta pe fiecare dintre noi in urmatorii 30-40 de ani.
Toate propunerila avansate in ultimii doi an, in legatura cu proiecte climatice,de carte membrii si sustinatorii CCL (prof.Avram Fitiu, ing.Razvan Radu, ing.Jiboteanu, ec.I.Pop), au fost ignorate,limitandu-se la o consultare publica neluata in serios de catre clujeni.
Observatia de baza este ca planul elaborat s-a centrat pe infrastructura si parcuri si nu a abordat problemele de hrana produsa local si apa de bun calitate. Consecintele generate de aplicarea planului climatic afecteaza drepturile cetatenesti pe seama inactiunilor ori actiunilor gresit directionate.
Pe de alta parte o popularizare subiectiva a planului climatic,din partea administratiei,este de natura sa deruteze populatia si sa deturneze de la scopul demersului iar legat de sursele de finantare informatiile publice sunt neclare. Singura cale de actiune ramasa la indemana CCL este aceea de a cere organizarea dezbaterii publice legale.
Punctul 3.
Raspunsul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei confirma nevoia de reglementare ferma, extinsa si uniforma a legislatiei privind organizarea si functionarea consiliilor locale.
Rapoartele periodice de activitate a consilierului trebuie sa aiba un continut consistent si acoperitor, sa fixeze structura obiectivelor raportate si realizate,sa cuprinda termenele si sanctiunile aplicabile. Neglijenta in depunerea rapoartelor de activitate se cere eliminata din practica romaneasca iar accesul publicului la evaluarea fiecarui consilier despre felul in care i-a aparat interesele sa capete transparenta totala.
CCL invita inca de pe acum consilierii municipiului Cluj-Napoca sa isi prezinte rapoartele complete pentru fiecare din cei 4 ani de mandat intr-o forma structurata unitar si cu referire concreta la rezultatele masurabile.
Punctul 4.
Disponibilitatea CCL de a se implica in combaterea folosirii drogurilor este de notorietate inca de cand pledeaza pentru scoaterea din Cluj-Napoca a festivalului Untold.
Prezentarile si concluziile invitatilor de astazi vin sa aduca argumente suplimentare pentru pozitionarea mult mai ferma a CCL in legatura cu evenimente similare in viitorul apropiat.
In urma discutiilor purtate de catre cei 15 dintre vorbitori pe aceasta tema , s-au conturat o paleta de propuneri de interes:
- identificarea si destructurarea retelelor locale si nationale de distribuire,
- aplicarea cu maxima fermitate a legislatiei si inasprirea ei, pana la suspendarea definitive a magazinelor, barurilor, cluburilor, festivalurilor, etc,unde se constata consumul de droguri,
- legalizarea acelor categorii de droguri pentru care se poate asuma controlul folosirii lor,
- educarea parintilor si dascalilor pentru a isi asuma rolurile pentru tinerii elevi si liceeni,
- implicarea societatii civile in procesul de asanare a consumului de droguri de mare risc prin coagularea unei retele educative la nivel de comunitate,
- dezbateri deschise cu cei care au trecut prin criza consumului de droguri si s-au tratat,
- mutarea locului de desfasurare a Untold in afara orasului, intr-o zona usor controlabila de prevenire a introducerii drogurilor,
- practicarea sporturilor de masa si de performanta,fara scutiri in scolile municipiului,
- delimitarea ferma productiei de canepa de notiunea de cannabis.
Secretariatul CCL Cluj-Napoca;19.10.2023