Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 17.11.2022.

Data reuniunii: Joi 17 Noiembrie 2022, ora 17.00
Locul reuniunii: ONLINE: https://meet.google.com/kze-oenc-shp
Presedinte de sedinta: dl.Razvan Radu
 

Ordine de zi

 1. Pozitia CCL in raport cu ultimele hotarari ale CL – prezinta Secretariatul CCL.
 2. Stadiul punerii in lucru a propunerilor CCL – acceptate in CL – la dezbaterea bugetului anului 2022. Prezinta dl.ing.Razvan Radu – Presedinte de sedinta.
 3. Bugetarea Participativa – experiente si solutii. Președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S
 4. Diverse aspecte ale functionarii administratiei Cluj-Napoca si propuneri

Materiale Anexe

 

Comunicat de presa

COMUNICATUL DE PRESA DUPA
Reuniunea CCL CLUJ-NAPOCA DIN 17.11.2022.

DEZBATEREA A AVUT LOC IN FORMAT ONLINE pe: https://meet.google.com/kze-oenc-shp, sedinta a fost prezidata de catre dl.Razvan Radu dupa urmatoarea ordine de zi:

 1. Pozitia CCL in raport cu ultimele hotarari ale CL – sustinut de Secretariatul CCL.
 2. Stadiul punerii in lucru a propunerilor CCL- acceptate in CL- la dezbaterea bugetului anului 2022,prezentat de catre dl.ing.Razvan Radu-Presedinte
 3. Bugetarea Participativa -experiente si solutii-sustinute de catre invitatul domn.Adrian Dohotaru-.președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S
 4. Diverse aspecte ale functionarii administratiei Cluj-Napoca si propuneri

Au participat membrii CCL, invitati si cetateni interesati de temele discutate.

1. Raportul activitatilor Consiliului Local, dupa cele 4 sedinte din ultimele 30 de zile remarcat 4 aspecte de precaritate(in atasament):

 • si la a 7 rectificare de buget anual,fondurile pentru investitii raman necheltuite si sunt redistribuite altor capitole bugetare deoarece ritmul pregatirii si executiei lucrarilor este lent si de calitate indoielnica.
 • contrar legislatiei si regulamentului de functionare a C.L. sunt puse pe ordinea de zi a sedintelor “de indata”proiecte ce apartin sedintelor ordinare.
 • nemultumirile, reclamatiile si plangerile cu tenta penala din partea beneficiarilor sau vecinilor lucrarilor autorizate pentru construire sunt tot mai dese la adresa Directiei de Urbanism si a C.L.Cluj-Napoca.
 • consilierii locali-din comisia de urbanism si din C.L.asista pasivi la scandalurile din sedinte in loc sa apeleze la experti independenti pentru a se documenta din surse alternative si a vota in cunostinta de cauza si de legalitate.

Intervin in dezbatere domnii/doamnele:

 • Radu Mlesnita si cere mai multa implicare a CCL, cu petitii si actiuni tintite pe cazuistica.
 • Petre Ungureanu propunand actiuni constructive si civilizate spre C.L.si executiv.
 • Mircea Barna crede ca semnalele date de CCL au fost permanent pe faza si bune, modul de comunicare trebuie continuat.
 • Ana Ludusan, subliniind caile legale de actiune a CCL si faptul ca aportul societatii civile din Cluj-Napoca este bine apreciat in tara.
 • Iosif Pop, mentionand ca minuta dezbaterilor si a pozitionarilor CCL ajunge la toti consilierii locali, la executivul din primarie si la presa clujana,fapt de natura sa indrepte rele practici si sa urmeze cerintele legale.

2. Dupa sustinerea “Stadiul punerii in lucru a propunerilor CCL – acceptate in CL la dezbaterea bugetului anului 2022″ (raport atasat), dl.Razvan Radu faciliteaza cetateanului Daniel Popovici sa isi expuna propunerile pe care le-a postat pe
aplicatiile din Primarie, intre care:

 • alveole obligatorii pentru mijloacele de transport in comun acolo unde este o singura banda de circulatie pe sens.
 • eliberarea celor 1-2 benzi de circulatie de pe strazile si bulevardele aglomerate, obligand la autorizare,executarea de parcari interioare ori constuind parcari estetice si functionale prin achizitia de terenuri.
 • extinderea latimii trotuarelor pentru pietoni si carucioare daca se doresc actiuni reusite in promovarea mersului pe jos.(vezi str.Borhanci, str.Mihai Romanul,si multe altele bine cunoscute de primarie).

Iosif Pop aduce doua propuneri in competare:

 • obligarea celor cu locuri de parcare la blocuri sau la case-prin actiunile politiei locale-sa nu isi lase masinile pe trama stradala si sa elibereza pentru circulatie benzile blocate.
 • la trotuarele placate cu dale,calitatea indoielnica a montajului lasa frecvente diferente de nivel si rosturi intre dale,adevarate pericole de accidentare, mai ales pentru incaltamintea purtata de femei.

3. Bugetarea Participativa, dupa analiza si concluziile invitatului Adrian Dohotaru ,isi asteapta dezbaterea Regulamentului imbunatatit intrucat modul actual de aplicare a condus la scaderea interesului clujenilor.
Un Consiliu al bugetarii participative ar putea fi preluat de societatea civila posibil CCL-care sa propuna schimbarile de reguli,avand ca tinta cartierele si dezbateri cu profesionistii si cetatenii.
Iosif Pop afirma ca exista deschidere in Primarie inca de la dezbaterea din februarie 2022 si o revenire scrisa catre dl.Primar poate asigura imbunatatirea regulamentului pana la dezbaterea bugetului anului urmator.Cu acasta ocazie se pot relua si promisiunile restante consemnate in Raportul de etapa a dlui.Razvan Radu.

4. La Diverse au fost sustinute urmatoarele comunicari si propuneri:

 • Prin raspunsul la solicitarea de dezbatere publica de fixare a proiectelor ce urmeaza a fi bugetate pentru “Clujul Verde”,primaria si-a asumat discutarea celor 100 de mici proiecte-sustinute de CCL-pana la adoptarea bugetului anului 2023.
 • Raspunsurile primariei in legatura cu retrocedarile de imobile catre cultele religioase si catre optanti urmeaza a fi analizate in cadrul actiunii adoptate in luna octombrie 2022.
 • CCL ramane consecvent solicitarii raspunsului la cererea de date adresata primariei de catre dl.Petre Ungureanu cat si pentru organizarea intalnirii legata de propunerile de variante alternative de mobilitate pana la o eventuala construire de Metrou.
 • CCL a luat in discutie intentia Guvernului de a majora taxele si impozitele pe proprietati,salutand legiferarea Parlamentului in sensul amanarii masurii pana in 2025.Orice majorare de taxe rupta de majorarea concomitenta a salariilor si pensiilor este neavenita dar pregatirea acestei masuri cere fundamentare si dezbateri serioase.
 • La propunerea dlui.Mircea Barna,expertii CCL in energie vor pregati un demers scris catre forurile decidente din Romania si din UE,care sa exprime optiunile societatii civile legate de energia verde.

Secretariatui CCL;17.11.2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>