Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 16.03.2023.

Intalnirea CCL din 16.03.2023 este cu invitarea tuturor partcipantilor in sala de sticla a Primariei Cluj-Napoca. Cererea pentru obtinerea salii urmeaza sa fie trimisa in cursul acestei saptamani.
Presedintele de sedinta: dl. arh. Gheorghe Elkan

 

Ordine de zi

 

 1. Informare privind proiectele de hotarari adoptate de C.L Cluj-Napoca de la reuniunea precedenta si pana la zi. Raport al secretariatului CCL
 2. Conturarea si diseminarea cerintelor de organizare si desfasurare a procesului de elaborare si receptionare a PUG 2024-2034-prezinta dl. arh. Gh.Elkan.
 3. Prezentarea stadiului initiativei cetatenesti pentru finantarea si montarea de panouri fotovoltaice – prezinta dl.ing.Augustin danila
 4. Diverse:
  1. Pozitia CCL privind raspunsul Primariei cu sponsorizarile 2018
  2. Pozitia CCL privind raspunsul Primariei legat de daunele platite din bugetele perioadei 2018-2022.
  3. Pozitia CCL privind refacerea amplasamentului statuii “Scoala Ardeleana”.

Comunicat de presa

 

Dezbaterile din Consiliul Civic Local au avut loc Joi 16 Martie 2023, incapand cu ora 17.00,cu prezenta fizica a invitatilor si a membrilor CCLin sala de sticla din Primaria Cluj-Napoca. Au fost invitati sa participe toti consilierii locali,conducerea primariei, arhitectul sef al municipiului si arhitectul sef al judetului Cluj,cetatenii interesati de subiectele dezbatute si presa locala.

Ordine de zi supusa discutiilor:

 1. Informare privind proiectele de hotarari adoptate de C.L Cluj-Napoca de la reuniunea precedenta si pana la zi. Raport al secretariatului CCL
 2. Conturarea si diseminarea cerintelor de organizare si desfasurare a procesului de elaborare si receptionare a PUG 2024-2034-prezinta dl. arh. Gh.Elkan.
 3. Prezentarea stadiului initiativei cetatenesti pentru finantarea si montarea de panouri fotovoltaice – prezinta dl.ing.Augustin danila
 4. Diverse:
  1. Pozitia CCL privind raspunsul Primariei cu sponsorizarile 2018
  2. Pozitia CCL privind raspunsul Primariei legat de daunele platite din bugetele perioadei 2018-2022.
  3. Pozitia CCL privind refacerea amplasamentului statuii “Scoala Ardeleana”.
  4. Salvati Gheorgheniul, ultimul cartier verde al Clujului.

In ordinea punctelor aflate pe ordinea de zi au fost exprimate si concluzionate urmatoarele pozitionari:

Punctul 1

CCL saluta eforturile administratiei locale de aducere a proiectului Centurii Metropolitane in faza prioritatilor imediate si apreciaza modul in care este inteleasa acum nevoia acestuia.

Punctul 2

Dl.arhitect Gh.Elkan,dl ing.Ungureanu,dl.ing.Draghiciu,dl.prof.Surd si dl.ec.Pop aduc sublinieri esentiale in completarea cerintelor pentru elaborarea noului PUG si anume:

 • afisarea publica a hartii actualului si viitorului PUG pentru a facilita accesul si exprimarea propunerilor si ideilor clujenilor,in folosul echipei de elaborare  temelor viitoare de proiectare.
 • comisiile consultative de avizare sa aiba la dispozitie etapele de consultare pregatitoare.
 • documentele puse la dispozitia echipei de proiectare cat si cerintele contractuale sa permita evitarea proceselor in instante si disconfortul clujenilor grav afectati.
 • programul de formare continua a specialistilor un urbanism sa fie introdus ca si o cerinta constanta in cadrul directiei de specialitate.
 • standardul de reglementare prin PUG sa fie de natura a simplifica la maxim procesul de conformare al beneficiarilor,primaria exercitandu-si doar rol de supervizare de conformare.
 • lipsa de previziune din trecutul apropiat al PUG a adus stalpii liniilor de inalta si medie tensiune in interiorul cartierelor,situatie de evitat in noul PUG.
 • lipsa arhitectului sef al municipiului la dezbaterea CCL denota interesul minor acordat comunicarii cu cei care propun solutii.
 • ramane o mare eroare decizionala disparitia Institutului de Cercetare-

Proiectare (ICP) Cluj, iar consecintele se rasfrang asupra oamenilor si orasului.

 • apelarea la proiectanti dinafara Clujului,fara sustinerea lor cu baza de date si cu cerinte inalte de proiectare nu inseamna doar economii bugetare cat mai ales suplicii pentru beneficiarii improvizatiilor din PUG.
 • un plan de combatere a zonelor cu eroziuni ale solului din ZM este de luat in considerare odata cu elaborarea PUG metropolitan.
 • perdelele de impadurire a imprejurimilor cursului raului Somes sa fie reglementate prin PUG.

Punctul 3

Este apreciata initiativa cetateneasca europeana pentru promovarea panourilor fotovoltaice cat si stadiul de acceptare in tara si in Cluj.

Punctul 4.1

CCL este interest sa participle la dezbaterile publice organizate prealabil aprobarii proiectelor pe 2023 de finantare a ONG-urilor.

Punctul 4.2.

Amanarea raspunsului la solicitarea de date pentru daunele platite de primarie lasa libera nevoia actionarii pe caile prevazute de L.544/2001.

Punctul 4.3

Obligatiile si raspunderile proiectantilor pentru cheltuielile generate de lucrarile suplimentare fata de documentatia tehnico-economica aprobata sunt fixate prin art.24 din L.10/1995,iar aceasta prevedere sa fie aplicata cu fermitate si in cazul statuii “Scoala Ardeleana”.
Punctul 4.4

Pentru evitarea strapungerii si distrugerii domeniului Institutului de Cercetare Horticola si a domeniului Bailor Someseni de catre traseul Centurii Metropolitane,CCL invita proiectantii la o discutie cu gasirea de solutii.

Temele ridicate de cetatenii prezenti la dezbatere vor fi luate in dezbatere la intalnirea din luna aprilie 2023 (activitatea ECO Metropolitan,tarifele locale).

Cluj-Napoca,16.03.2023
Secretariatul CCL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>