Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 15.10.2020.

Reuniunea CCL – 15.10.2020, ora 15:30

on line”-cu suportul tehnic asigurat de dl.Valentin Maior.

Temele propuse:

  1. Scurta privire retrospectiva peste HCL-urile din lunile septembrie si octombrie 2020 adoptate de Consiliul Local Cluj: prezinta secretariatul CCL;
  2. “Dupa alegerile locale”
  3. Cum valorificam rezultatul discutiilor cu cetatenii clujeni si cu candidatii la functia de primar si de consilier local? Prezinta dl.ec.Iosif Pop
  4. “Inspectorul de teren”. Prezinta dl.ing.Dan Draghiciu.
  5. Diverse, Dezbateri libere.

Presedentia sedintei este asigurata de Dl.ing.Dan Draghiciu.

 

Materiale Anexe:

https://drive.google.com/file/d/1L8oLL4Rvg7gLEDEv8an7L33bzBK0eJs6/view

 

Raportul sedintei CCL desfasurata on-line in data de 15 oct 2020

Sedinta s-a desfasurat de la ora 15:30 pentru a da posibilitatea reprezentantilor CCL de a articipa la dezbaterile, tot on-line, organizate de Primarie, privind constructia unui nou cartier de locuinte in zona Sopor.

Dl Pop Iosif propune membrilor CCL sa analizeze si sa exprime un pdv privind dezvoltarea urbana a acestui cartier, care presupune o disciplina urbanistica si de buna gospodarire a cartierului.

Dl Radu Mlesnita atrage atentia ca nu trebuie sa se renunte la ideea unui “oras verde”, iar noul cartier ar trebui sa fie un parc cu vile rezidentiale. De asemenea Clujul nu trebuie sa devina un oras linear ci trebuie avute in vedere si alte directii de dezvoltare urbanistica ca de ex. cea dinspre sud (Feleac-Turda).

Se propune consultarea specialistilor arhitecti reprezentanti ai CCL(arh. Vitoc, Tudose, Zamfir, Elkan), inainte de iesirea CCL cu o pozitie publica.

Dl Pop Iosif prezinta ultimele HCL-uri emise in luna septembrie si octombrie 2020,(regasite in raportul atasat)

Dl Pop Iosif  prezinta la pct 2 al sedintei, materialul “Dupa alegerile locale” (raport atasat).

Materialul cuprinde o sinteza a rezultatului alegerilor locale: nr de consilieri locali/ partide, precum si procentele obtinute de candidatii la functia de primar. De asemenea este prezentata structura programului de proiecte asumat de primarul ales, cuprinzand obiective aflate in diverse faze de realizare, propunand dialogul deschis cu dl. primar Emil Boc pentru completarea cu alte proiecte cerute de catre clujeni iar pentru activitatea viitoare a CCL monitorizarea celor 118 proiecte propuse pentru urmatorul mandat.

La pct 3 Dl Draghiciu Dan prezinta materialul -”Inspector de teren” prin cartierele orasului (raport atasat).

Materialul prezinta multe disfunctionalitati  si aspecte necorespunzatoare cu caracter general la care CL ar fi  trebuit sa se sesizeze mai demult si sa ia masuri in consecinta “Inspectorul de teren” este o denumire simbolica data oricarui angajat al CL, preocupat de civilizatia urbana si de dezvoltarea urbana a orasului pentru ca municipiul Cluj Napoca sa devina un adevarat oras European.

Dl Mlesnita apreciaza ca este bine ca s-au prezentat aceste aspecte necorespunzatoare, care afecteaza estetica orasului, dar asta nu inseamna ca Primaria trebuie sa-si suplimenteze numarul de angajati, care si asa are un numar exagerat de personal raportat la populatia orasului,ci angajati din serviciile primariei pe domeniul lor de activitate, sa intocmeasca periodic un raport privind aspectul cartierelor din oras.Pe de alta parte,sustine initiativa TICHETULUI ALBASTRU, ca modalitate de aplicare in cadrul procedurii promovata de dl.primar Emil Boc.

Dl Pop Iosif propune trimiterea raportului catre dl.primar si catre noul CL,ca si model de raport ce urmeaza a fi cerut sumedeniei de inspectori din Primarie, cu scopul de a se lua masurile ce se impun.

La capitolul diverse:

Dl Pop Iosif  arata ca dezvoltarea tehnologiei on-line ar trebui sa constituie o preocupare serioasa pentru CL, de a implementa aplicatii informatice care sa simplifice eliberarea de acte, adeverinte, avize etc pentru cetateni si firme si a reduce astfel birocratia exagerata dar si schema de personal supradimensionata. Curtea de Conturi a Romaniei-care are in desfasurare un dialog de consultare cu cetatenii Romaniei-ar putea sa isi extinda controalele tematice cu cel putin urmatoarele obiective:

- situatia numeroaselor procese civile pierdute de CL, cu cetatenii orasului in probleme de proprietati private, afectate de avizele date efectele Planului de Urbanism in vigoare si care nu s-au imputat celor care au gresit.

Tot Dl Pop Iosif a adus in discutie doua articole aparute in ziarul local Faclia, care au scos in evidenta faptul ca in judetele Cluj si Salaj s-au retrocedat cele mai multe cladiri de patrimoniu, licee, gradinite si alte proprietati case, paduri terenuri agricole etc. fara ca CL sau CJ sa se constitue parte civila impotriva acestor retrocedari care nu au tinut cont de lista optantilor, de dupa primul razboi mondial cat si a urmasilor acestora care mai fusesera odata despagubiti de statul roman in perioada interbelica. Asa cum Academia Romana a reusit sa anuleze o retrocedare abuziva a rezervatiei nationale din Mtii Retezat, ar fi fost de dorit o implicare juridica serioasa din partea CL si a CJ. Al doilea articol adus in discutie a fost cel referitor la arhivele transilvane inclusiv ale municipiului Cluj Napoca aflate in Ungaria, care desi prin tratatul de la Trianon ar fi trebuit sa fie recuperate de Statul Roman, acest lucru nu s-a intamplat nici pana in prezent. Mai mult in perioada Dictatului de la Viena au fost preluate de catre administratia maghiara si alte documente, carti funciare etc care priveau perioada interbelica si nu numai. Nici in acest sens nu s-a intreprins absolut NIMIC !!!?

Multumind celor prezenti, dl. Dan Draghiciu, din calitatea de presedinte de sedinta, anunta tema urmatoarei activitati a CCL: intalniri si dezbateri organizate cu candidatii la parlamentul Romaniei, in organizarea dlui. ing. Petre Ungureanu.

Reuniunea s-a incheiat la ora 17,00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>