Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 15.06.2023.

Intalnirea CCL din 15.06.2023,orele 17,00-19,00

 

Ordine de zi

  1. Pozitia CCL in legatura cu activitatea C.L. din ultimele 30 de zile – prezinta Secretariatul .
  2. Propuneri de cerinte minimale pentru stabilirea temei noului proiect al PUG-municipiu Cluj-Napoca-sustine arh.Gheorghe Elkan (invitat pentru informarea CCL,dl.arh.sef al municipiului-Daniel Pop).
  3. Dezbateri si propuneri de actiuni pe seama raspunsului Primariei Cluj-Napoca la cererile de date din scrisorile .nr.877185/2022 si 101216/2023 -prezinta Secretariatul CCL.
  4. Diverse teme de informare si decizionare prezentate de Secretariatul CCL:
    1. Stadiul solutionarii cererii nr.31191/11.04.2022–ref.auditul situatiilor financiare ale anului 2021-2022.
    2. Solicitari de date publice privind pagubele generate de achizitia de pomi ornamentali si Raportul Curtii de Conturi din perioada mai-iulie 2022,la Primaria Cluj-Napoca.
    3. Discutii pentru definitivarea reuniunii aniversare de 20 de ani a CCL din 29.iunie 2023
    4. Probleme curente sesizate public de catre clujeni.

 

Buna ziua domnule arhitect sef al municipiului Cluj-Napoca,

Revenim la invitatia adresata de CCL pentru data de 17 martie 2023,cand din motive necunoscute nu ati luat parte la tema supusa dezbaterii de catre dl.arh.Gh.Elkan “Conturarea si diseminarea cerintelor de organizare si desfasurare a procesului de elaborare PUG 2024-2034″
Din considerente ce tin de frecventele nemultumiri exprimate public de catre cetatenii orasului cat si de consecintele nefaste generate de adoptarea actualului PUG fara consultarea extinsa a clujenilor (a se vedea procesele civile pierdute de primarie la instante si daunele imense platite din bani publici),am repus pe ordinea de zi a reuniunii din 15 iunie 2023,ora 17,00 subiectul in cauza.
Pentru o discutie aplicata si utila va invitam sa veniti in fata membrilor CCL cu un document scris cuprinzand “PROPUNERILE SI CERINTELE MINIMALE PENTRU STABILIREA TEMEI DE LICITATIE LA PROIECTUL PUG 2024-2034″..
Ramanem in asteptarea primirii documentului din partea dumneavoastra pana la data de 09.06 2023 si a confirmarii de participare la intalnirea din 15.05.2023.

Cu multumiri,

Secretariat

Consiliul Civic Local

Cluj-Napoca

Materiale anexe

Consiliul Civic Local Cl14
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CLU1
Propuneri de cerinte minimale pentru stabilirea temei noului proiect al PUG
Punctul 2-Comunicat de presa CCL martie 2023
raport-specialitate
Raspuns intermediar petitie nr. 32625 (1)
Raspuns primarie-reclamatie 2023
referat-aprobare
Specificatii pentru PUG
561738, răspuns
ch jud 2018-2021
ch jud 2022
2019.05.08 Caiet de sarcini PUG viitor

Comunicat de presa

CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA. COMUNICATUL DE PRESA DUPA REUNIUNEA DIN 15.06.2023.

Intalnirea membrilor CCL si a invitatilor a avut loc in Sala de Sticla din Primaria Cluj-Napoca, incepand cu ora 17,00 fiind asigurata si participarea online prin link-ul: https://meet.google.com/kze-oenc-shp.

Ordinea de zi anuntata a fost insotita de rapoartele si documentele afisate pe site-ul consiliulcivic.ro si se ragaseste in continuare:

  1. Pozitia CCL in legatura cu activitatea C.L. din ultimele 30 de zile – prezinta Secretariatul .
  2. Propuneri de cerinte minimale pentru stabilirea temei noului proiect al PUG-municipiu Cluj-Napoca-sustine arh.Gheorghe Elkan (invitat pentru informarea CCL,dl.arh.sef al municipiului-Daniel Pop).
  3. Dezbateri si propuneri de actiuni pe seama raspunsului Primariei Cluj-Napoca la cererile de date din scrisorile .nr.877185/2022 si 101216/2023 -prezinta Secretariatul CCL.
  4. Diverse teme de informare si decizionare prezentate de Secretariatul CCL:
    1. Stadiul solutionarii cererii nr.31191/11.04.2022– ref. auditul situatiilor financiare ale anului 2021-2022.
    2. Solicitari de date publice privind pagubele generate de achizitia de pomi ornamentali si Raportul Curtii de Conturi din perioada mai-iulie 2022,la Primaria Cluj-Napoca.
    3. Discutii pentru definitivarea reuniunii aniversare de 20 de ani a CCL din 29.iunie 2023
    4. Probleme curente sesizate public de catre clujeni.

Rezumatul si pozitiile adoptate de catre membrii prezenti sunt redate in continuare:

Punctul 1.
Doua atitudini majore nedumeresc si deranjeaza societatea civila clujana-cu referire la consilierii locali-dupa observatiile CCL:
  • isi exprima adeseori votul propriu fara o documentare temeinica asupra proiectelor de hotarari adoptate,fie datorita timpului scurt pe care il au la dispozitie de la primirea materialelor pana la sedinta de CL,fie pe seama necunoasterii implicatiilor juridice si tehnice generate de votul dat
  • in exprimarea pozitiei si a votului propriu tin seama exclusiv de interesul politic de grup si nicidecum de interesul cetatenilor pe care ii reprezinta in Consiliul Local chiar daca majoritatea dansilor comunica direct sau prin retelele sociale si cunosc interesul lor

Aceste aspecte reies cu limpezime si din dezbaterea punctelor aflate pe ordinea de zi.

Punctul 2.
La acest punct s-au exprimat reprezentantii profesiei de arhitectura si urbanism: dl.EmanoilTudose, dl.Gheorghe Elkan, dna.Mihaela Vrabete dl. Claudiu Salanta precum si dna.Ana Ludusan, dl.Petre Ungureanu, dl. Mircea Barna, dl Razvan Radu, dl. Iosif Pop, dl Dan Draghiciu, cu urmatoarele pozitii si recomandari insusite de catre toti cei prezenti:
  • S-a acordat o buna apreciere faptului ca Directia de arhitectura si Urbanism a oferit de data aceasta accesul la documentele publice solicitate in baza L.544/2001,insa este pentru a doua ora cand dl.arh.sef Daniel Pop a ocolit invitatia de a lua parte la dezbaterea cerintelor elaborarii proiectului noului PUG,
  • Daca sunt bine documentate si fundamentate cerintele beneficiarului PUG(Primaria si CL), prin Caietul de sarcini si prin contract,iar receptia si punerea in opera este riguros executata de personal competent al DAU,ne putem astepta la o dezvoltare urbana echilibrata a municipiului si a Zonei metropolitade adiacente si la o evitare a litigiilor si danunelor platite din banul public.,
  • In capitolul de consultare a proprietarilor si a restului populatiei sunt foarte riguros specificate obligatiile Primariei-(vezi lucrarea firmei Synergetic Corporation),in practica Primaria Cluj-Napoca a neglijat respectarea lor,la fel ca si in anul 2014.Consecintele nerespectarii au fost dezastruoase(Vezi pct.3).
  • Caietul de sarcini nu a fost pus in discutie publica iar datele pe care Primaria era obligata sa le puna la dispozitia proiectantului nu au fost complet livrate.
  • Daca personalul din Primarie ar avea pregatirea profesionala adecvata si toate datele in legatura cu pregatirea eleborarii unui nou PUG,actualizate nici macar nu ar fi necesar sa apeleze la firme terte de proiectare.
  • In cadrul Directiei de Arhitectura si Urbanism este normal sa existe o persoana mandatata sa coordoneze toate specialitatile implicate in faza de proiectarea PUG,si sa primeze decizia administrativa si nu cea politica,
  • Cerinta de PUG metropolitan este fireasca si necesara intrucat locuirea in cartierele noi presupune reglementare unitara cu localitatile invecinate . Codul Urban aflat pe masa Parlamentului ar trebiu sa includa aceasta facilitate de proiectare si administrare.
  • Exemplul de strategie si dezvoltare urbana oferit de orasul Malmo se cere studiat si aplicat pentru ZM Cluj.
  • Primaria Cluj-Napoca trebuie sa isi pregateasca colectivul propriu de pregatire,actualizare si aplicare a PUG.
  • Au mai fost puse in discutie urmatoarele cerinte:
    • Existenta unei sau mai multor sali cu acces public unde sa fie expuse toate reglementarile PUG actualizate,
    • Cunoasterea si respectarea ferma a inscrierilor cadastrale din CF,
    • Clarificarea cu celeritate a situatiei hoteluli Cristian,
    • Interconectorul de transport din Piata Gari isa fie materializat asa cum s-a aprobat in SIDU.

Concluzia asumata: Pana la aprobarea Codului Urban exista timpul necesar de pregatire a cerintelor iar CCL v-a relua si urmari propunerile facute in toamna acestui an.

Punctul 3.
Pagubele platite de Primaria Cluj-Napoca dupa procesele pierdute in instante,care depasesc suma de 46 milioane lei in perioada 2028-2022,se cer clarificate sub aspectul responsabilitatii si al recuperarii lor,sens in care vor fi continuate demersurile scrise la Primaria Cluj-Napoca si la Curtea de Conturi a Romaniei. Detasarea de responsabilitate cu care au fost tratate in Consiliul Local este unul din exemplele pentru punctul 1.
Punctul 4.
Toti membrii CCL subscriu la cererea de dezbatere publica a Proiectului de HCL pentru impozitele si taxele locale 2024.
Dl.arh.Emanoil Tudose cere sa avem o dezbatere cu toti cei implicati in recuperarea in mod organizat si asumat a medicamentelor cu termen de valabilitate expirat pentru a proteja mediul ambient al orasului.
Intalnirea aniversara de 20 de ani de CCL la Cluj-Napoca este joi 29 iunie 2023,ora 17,00 in Sala de Sticla a Primariei Cluj-Napoca. Cluj-Napoca:16.06.2023 Secretariatul CCL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>