Reuniunea CCL – 13.04.2022.
Data reuniunii: 13 aprilie 2022, ora 17.00,
ONLINE: https://meet.google.com/kze-oenc-shp
Ordine de zi
- Pozitia CCL in legatura cu HCL de la ultima intalnire si pana la zi – prezinta raport Secretariatul.
- Raspunsul Primariei Cluj-Napoca la solicitarea de informatii pe Legea 544/2001, referitoare la efectele aplicarii PUG din 2014-prezinta Secretariatul.
- Demersurile facute pentru finalizarea discutiilor din intalnirea precedenta pe Retrocedari de proprietati ce au apartinut oprantilor – prezinta Secretariatul.
- Raportul de an 2021 privind activitatea consilierilor locali – prezinta Iosif Pop.
- Clujul Verde-raport de etapa la un an de la adoptarea prin HCL-prezinta dl.conf.Avram Fitiu.
- Diverse aspecte ale administratiei locale ridicate de clujeni – prezinta dl.prof.Radu Mlesnita.
Materiale anexe
SOLICITARE IN BAZA Legii
SOLICITARE IN BAZA LegII NR
Solicitare de date in baza Legii nr
ROMÂNIA
Raspunsul primariei la date PUG
Raport la punctul 4 din ordinea de zi a reuniunii CCL din 13 aprilie 2022
Cluj Napoca oras verde 13042022
Comunicat de presa
CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA
COMUNICATUL DE PRESA DUPA REUNIUNEA DIN 13.04.20
Reuniunea s-a desfasurat in sistem ONLINE cu acces nelimitat pentru public .Ordine de zi discutata a fost:
- Pozitia CCL in legatura cu HCL de la ultima intalnire si pana la zi – prezinta raport Secretariatul. Ra
- spunsul Primariei Cluj-Napoca la solicitarea de informatii pe Legea 544/2001, referitoare la efectele aplicarii PUG din 2014-prezinta Secretariatul.
- Demersurile facute pentru finalizarea discutiilor din intalnirea precedenta pe Retrocedari de proprietati ce au apartinut oprantilor – prezinta Secretariatul.
- Raportul de an 2021 privind activitatea consilierilor locali – prezinta Iosif Pop.
- Clujul Verde-raport de etapa la un an de la adoptarea prin HCL-prezinta dl.conf.Avram Fitiu.
- Diverse aspecte ale administratiei locale ridicate de clujeni – prezinta dl.prof.Radu Mlesnita.
Toate temele au fost sustinute prin rapoarte, prezentari si link-urile, postate pe site-ul CCL: anexe.Au raspuns invitatiilor consilieri locali, ziaristi,cetateni,membrii si sustinatorii CCL.
Propunerile si concluziile reiesite si asumate de catre Membrii CCL prezenti au fost urmatorele:
Punctul 1: Pozitia CCL in legatura cu HCL de la ultima intalnire si pana la zi: Doua au fost concluziile propuse si sustinute de catre membrii CCL prezenti:
- Interventiile pentru nevoile cetateanului au fost cele mai frecvente din partea consilierilor si au vizat: curatenia stradala superficiala; alocarile aparent prea generoase din bani publici pe anumite firme si proiecte;blocajele din trafic;calitatea aerului;calitatea scazuta a serviciilor publice;nevoia acuta de gradinite publice;accesul tinerilor la pregatire.
- refuzul categoric al domnului primar Emil Boc de a prezenta clujenilor cauzele nerealizarilor din Strategia 2014-2020,facand trimitere la un material al Bancii Mondiale dar care nu raspunde obligatiilor legale in vigoare.
Au fost prezentate si cele 39 de HCL-uri votate in sedinta din 12.04.2022 prin care s-a alocat din bugetul anului in curs suma de 2 milioane euro pentru sportul de performanta si sportul de masa,fara a se tine seama in toate cazurile de rezultatele din ultimii ani.
Punctul 2: Raspunsul Primariei Cluj-Napoca la solicitarea de informatii pe Legea 544/2001, referitoare la efectele aplicarii PUG din 2014- Concluzia de dupa parcurgerea raspunsului primit: C.L. in calitate de beneficiar nu a facut o receptie satisfacatoare pe calitatea proiectului asumandu-si aprobarea HCL cu toate consecintele ce decurg. Ca atare, recuperarea pagubelor suportate din banul public se cere a fi operata. Pentru a evita repetarea situatiei la elaborarea noului PUG,sustinem nevoia existentei de clauze contractuale ferme pentru suportarea pagubelor de la proiectanti ori de la mandatatii Primariei pentru receptia proiectului.
Punctul 3: Demersurile facute pentru finalizarea discutiilor din intalnirea precedenta pe Retrocedari de proprietati ce au apartinut oprantilor. Raspunsurile primite de la Arhivele Nationale, de la cele trei ministere detinatoare de informatii si de la Curtea de Conturi a Romaniei cer finalizarea demersurilor.
- Fiecare consilier ales sa urmeze in primele 6 luni un curs de pregatire specifica cerintelor bunei administrari si comunicari locale.
- Intalnirile si consultarile consilierilor alesi cu cetatenii sa fie permanetizate la minim 2 pe luna.
- Primarul sa il/ii sustina neconditionat pe consilierul/consilierii activ/activi in procesul de elaborare si depunere de proiecte de HCL,ca urmare consultarilor cetatenesti.
- Rapoartele de activitate ale consilierilor sa fie supuse dezbaterii cetatenilor si afisate public pe fiecare an din mandatul exercitat.
- Votul in CL sa se exercite fara recomandari si fara constrangeri,in acord cu propriile perceptii ale fiecarui consilier.
- Dezbaterea publica a bugetului anual sa fie precedata de etapele de fundamentare(trim.II-III), si organizata discutarea in cartiere a proiectelor pregatite.
- Toate cifrele bugetului aprobat sa fie incarcate pe site-ul primariei si operate zilnic costurile acumulate pe fiecare capitol si element bugetat.
- Dezbaterea publica a marilor proiecte sa inceapa inca din faza lansarii studiului de fezabilitate.
Punctul 5.Proiectul ‘’Clujul Verde’’-raport la un an de la adoptarea lui prin HCL.
La implinirea unui an de la Hotararea de Consiliu Local dupa inscrierea municipiului Cluj-Napoca in competitia europeana a oraselor verzi,constatam ca proiectul ce trebuia elaborate si supus dezbaterii publice stagneaza. Prezentarea dlui.conf.Avram Fitiu aduce in fata clujenilor si a decidentilor 100 de proiecte inedite ori deja aplicate in marile orase europene care au asumat schimbarile de mediu. Membrii CCL si-au declarat intreaga sustinere si cat si diseminarea prezentarii urmarite la toate marile orase din Romania.
Pentru C.L.Cluj-Napoca se adopta hotararea de a solicita Primariei organizarea unei dezbateri publice pe doua teme implicite:
- Prezentarea stadiului in care se afla pregatirea proiectului de candidatura la Orasul Verde.
- Punerea in discutie a pachetului celor 100 de proiecte prezentate in CCL pentru a fi integrate si bugetate in dosarul de candidature Orasul Verde.
Punctul 6.Diverse aspecte ale administratiei locale ridicate de clujeni – Dl.prof.Radu Mlesnita prezinta continutul interviului cu castigatorii proiectului elaborarii noului PUG si condamna practicile administratiei in domeniul urbanismului haotic din Cluj-Napoca.
Secretariatul CCL, 13.04.2022