Intalnire cu parlamentari 25.11.2013.
La ultima dezbatere (din seria de 3) având ca temă Influența politicienilor clujeni asupra României, organizată luni, 25 noiembrie 2013, de Consiliul Civic Local în colaborare cu ClujManifest și Clujul Elitelor și Valorilor, au participat 5 deputați (Radu Zlati, Adrian Nechita Oros, Elena Ramona Uioreanu, Cornel Itu și Mircea Irimie) și un senator (Alexandru Cordoș).
Dl. Iosif Pop a deschis dezbaterea cu speranța că generația tânără de politicieni poate să surmonteze problemele de slabă reprezentare a Clujului în actuala legislatură și să ne reprezinte cu succes în Parlament, printr-o coalizare a tuturor forțelor politice locale în susținerea obiectivelor de interes zonal.
Relevând faptul ca relația dintre politicieni și societatea civilă este una necesară, președintele Consiliului Civic Local a subliniat că atitudinea politicienilor trebuie să fie în interesul cetățeanului, al alegătorului care i-a trimis în Parlament.
Elena Uioreanu, deputat PNL, a specificat că, deși se află la primul mandat în Parlament, e în politică de mult timp, iar în campania electorală a umblat prin colegiu ca să îi cunoască specificitatea, considerând că trebuie să aibă un mesaj personalizat strict pe nevoile acestuia. Dna Uioreanu nu crede că Autostrada Transilvania e un obiectiv viabil și realizabil și de aceea nu a promovat-o în campanie. În schimb, s-a implicat în proiectul de creare a unei Rețele Medicale Mobile, gândită ca un proiect-pilot în care să aducă medicii din diverse specializări la țară, unde e nevoie de consultații de specialitate. EKG-ul mobil de la Beliș e un alt proiect în derulare. Constatând că prea mult timp îi este acaparat de problemele personale ale celor din circumscripție, dna deputat a ajuns la concluzia că e necesar să delege consilierilor aceste probleme pentru a avea timp să se ocupe de cele care ar ajuta mai multă lume. În încheiere, dna Uioreanu a precizat că Spitalul Clinic de Urgență e inclus în bugetul acestui an.
Dl. Radu Zlati, deputat PNL, a recunoscut cu candoare: „Nici măcar așteptările mele nu au fost acoperite în acest prim an de mandat, darămite cele ale electoratului! Datorită sistemului pervers politic, prea rar ajungem să propunem legi, pentru că Guvernul spune Nu! România profundă nu ne-a trimis acolo să facem legi, ci să le rezolvăm abonamente, drumuri, probleme pe care nu le rezolva primarul.” Problema banilor e cauza din care nu s-a reușit sprijinirea inițiativelor concrete și nici în viitor nu se întrevede o ameliorare în acest sens. Dl Zlati s-a arătat nemulțumit de faptul că Legea Lobby-ului e blocată într-un sertar, deși ar fi foarte binevenită, dar nu există curajul asumării acestei legi, care este văzută de unii ca mijloc de obținere a unor foloase necuvenite sau ca legalizare a traficului de influență. „Una dintre sarcinile societății civile este să ne pistoneze în continuu cu propuneri”, e de părere dl. deputat.
Deputatul PNL Adrian Nechita Oros a vorbit despre asumarea proiectelor prezentate în fluturașul electoral, Autostrada Transilvania, Aeroportul Cluj, Spitalul Regional de Urgență, Hidrocentrala Tarnița-Lăpuș, introducerea Regiunii ca unitate administrativ-teritorială și a menționat că e coautor la 20 de inițiative legislative. Printre acestea este și cea care dorește ca programul „Cornul și laptele” să se transforme într-o masă caldă, să se generalizeze programul After scool și propuneri de modificare a Legii Învățământului. Despre colaborarea cu parlamentarii din celelalte partide, dl. Oros a spus că aceasta e foarte bună, mai multe proiecte fiind derulate în colaborare cu colegi chiar și din opoziție.
Felicitând organizatorii pentru succesul acestor dezbateri, dl. senator PSD Alexandru Cordoș a accentuat faptul că e în Parlament pentru că vrea să schimbe ceva. „S-a început cu îndreptarea unor nedreptăți foarte grave, reîntregirea salariilor și a pensiilor”, a spus dl Cordoș, iar dl. Iosif Pop a ținut să releve faptul că acest lucru s-a făcut mărind taxele și impozitele, în condițiile în care economia nu merge. Pentru al doilea an de mandat, dl. Cordoș are în agendă contribuirea la proiectele de investiții la Cluj, ca Aeroportul, Autostrada, a specificat că pentru autostrada Turda-Sebeș s-au găsit bani prin redistribuirea fondurilor europene, iar un alt deziderat e reducerea CAS-ului pentru firme.
Deputatul PSD în colegiul 6 Dej, Cornel Itu, spune că a fost singurul parlamentar care a investit în Sănătate, rezolvând multe probleme la Dej. „Sănătatea, Educația, Agricultura și Sportul sunt esențiale pentru mine!” In mandatul precedent, prin lobby-ul pe care l-a făcut, dl deputat a reușit să obțină 6 miliarde pentru proiectele zonale ale Dejului. Dl. Itu și-a exprimat convingerea că se vor găsi resurse prin parteneriate public-private pentru Autostradă și pentru Aeroport. În privința inițiativelor legislative, a promovat Legea Transparenței și Legea Zilierilor.
Mircea Irimie, deputat PDL de Turda, a spus că se află la primul mandat și a parcurs întreg județul promovând obiective istorice și ecumenice. A reușit să atragă pentru Turda 20 de miliarde și a obținut deblocarea fondurilor pentru restructurarea Grădinii Zoologice, a fost inițiatorul mai multor proiecte de lege și susține inițiativa Educație prin sport, pentru că prima măsură trebuie să fie prevenția. „Dincolo de orgolii, trebuie să facem front comun pentru proiectele de interes pentru regiune!”, e de părere dl deputat Irimie.
În continuare s-a dat cuvântul publicului.
Claudia Burigă, mama a 2 copii, a cerut aplicarea principiului „finanțarea urmează elevul” din Legea I a educației. Deși există acest cadru legislativ, în fiecare an apare o derogare.
Dna Gabriella Purja, membră în Consiliul Civic Local, a relevat faptul că nu e nevoie de o lege specială care să oblige la respectarea unei legi deja existente și s-a referit la alocarea sumelor de bani pentru cadastrarea teritoriului.
Dl. Petre Ungureanu a cerut schimbarea pedepselor mici sau a celor cu suspendare în muncă în folosul comunității, iar fostele case de reeducare să fie transformate în centre de analiză a aptitudinilor tinerilor care să fie încurajați să practice un sport. Dl Ungureanu a mai atras încă o dată atenția asupra „mafiei imobiliare” care există în Ardeal și a cerut recunoașterea calificărilor academice postuniversitare obținute în străinătate, avertizând că țara pierde ce are mai de preț, mințile luminate.
Dl. Crișan de la Câmpia Turzii a propus ironic să fie desființată Legea Agriculturii, că poate așa parlamentarii își vor da seama că trebuie pus ceva în schimb.
Dl. Mircea Barna, CCL, și-a manifestat nemulțumirea că toate legile sunt votate cu asumarea răspunderii Guvernului, iar Parlamentul nu-și mai are rostul. De asemenea, dl Barna a opinat că tineretul este cel care trebuie susținut și că nu pensionarii sunt viitorul acestei țări.
„Parlamentul este suveran și rolul dvs nu este să concepeți promisiuni electorale, ci aștept legi bune și drepte!” a spus dl. Emil Culda, care e de părere că se impune revizuirea codului fiscal și stoparea abuzurilor statului împotriva contribuabililor.
Dna Ana Ludușan, de la Liga apărării drepturilor omului și CCL, a spus: „Nu punem la îndoială legitimitatea dvs, dar și așteptările noastre sunt legitime!” Apoi pledat pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pentru responsabilizarea primăriilor ca să putem beneficia de un mediu mai sănătos.
Dna Stanciu, președinta Jolidon, a întrebat parlamentarii ce fac ei pentru susținerea producătorului român, în special a celui care exportă sub brand propriu și ce fac pentru industria textilă care era performantă și acum moare.
Teodor Hosu, reprezentând revoluționarii din Cluj, s-a plâns de suspendarea plății indemnizațiilor pe 2012, 2013 și 2014 și a pus problema exploatării nechibzuite a resurselor țării făcând referire la cazul Roșia Montană. Apoi i-a mustrat pe parlamentari că se mulțumesc să dea copy-paste la propunerile primite de la cetățeni, deși sunt obligați să le analizeze.
Adrian Coroian, Liga Întreprinzătorului Român, a adus în discuție problemele pe care IMM-urile le au cu Codul Fiscal, neputând să își conceapă strategii, în condițiile în care legea se modifică lunar. De asemenea, dl. Coroian a cerut demararea unui proiect de stimulare a producției autohtone și stoparea exportului de tineri calificați.
Sorin Munteanu a cerut coroborarea actelor fiscale modificate cu cele aflate în funcționare: „E nevoie de o armonizare a legilor!”, apoi a pledat pentru reglementarea angajării forței de muncă, desființarea Convenției Civile și instituirea Tribunalului Poporului, unde să se judece litigiile non-penale dintre terți.
Dl. Lazea a întrebat parlamentarii ce se întâmplă cu Spitalul Regional de Urgență, când vor începe lucrările și care vor fi costurile și ce se întâmplă cu Autostrada Transilvania, ale cârei costuri au depășit previziunile.
Dl. Iosif Pop, moderatorul dezbaterii, a concluzionat: „Ați sesizat că între prioritățile dvs și prioritățile societății civile sunt discrepanțe?”, apoi a făcut bilanțul celor 3 dezbateri avute cu parlamentarii clujeni. Din 14 parlamentari, 11 ai răspuns invitației de a participa la discuții, ceea ce înseamnă că există o deschidere pentru dialog. Părerea dl. Pop este că Parlamentul e oglinda societății, deci ea poartă vina pentru faptul că nu reușim să mobilizăm oamenii politici ca să ne reprezinte interesele, iar Parlamentul poartă vina pentru că nu știe să-și promoveze adevăratele valori pentru binele acestei țări.
Un ultim îndemn, venit din partea președintelui Consiliului Civic Local: „prin notorietatea dvs, ar trebui să transformați exigențele societății civile în rezultate concrete!”