Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Despre Cluj

Date statistice Cluj
Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale si de afaceri din Romania. Orasul este incantator, fiind cu siguranta o experienta placuta pentru aceia care doresc sa vada viata urbana Transilvaneana la cele mai inalte cote.  Scena culturala a orasului este ideala pentru turisti internationali. Oras cosmopolit si multicultural, Clujul este caracterizat de o activitate cultural – artistica intensa si de o viata de noapte foarte activa.Orasul gazduieste numeroase universitati, printre care Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica, USAMV, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Academia de Muzica Gheorghe Dima, Universitatea de Arta si Design, fiind astfel insufletit de cei peste o suta de mii de studenti, veniti de prin toate colturile tarii, ba chiar si din strainatate.Localitatea este un nod de transporturi Europene, datorita pozitiei si statutului de oras insemnat in cadrul tarii. asigurand legatura cu principalele orase ale tarii si ale continentului.

Clujul este deservit de Aeroportul International Cluj-Napoca, amplasat in partea estica a orasului, pe drumul european E 576 , la 9 km est fata de centrul comercial al orasului Cluj-Napoca , iar fata de gara C.F.R. se afla la 12 km. In prezent Aeroportul International Cluj-Napoca este al treilea aeroport international al tarii si are curse aeriene regulate cu Frankfurt, Viena, Budapesta, Bologna, Treviso, Florenta, Bergamo, Trieste, Munchen.  Transportul pasagerilor de la aeroport spre centrul comercial al orasului asigurat prin: taxi, transport in comun sau la cerere, prin serviciul rent-a-car.

Pe plan feroviar, municipiul are conexiuni feroviare directe cu toate orasele principale din Romania, intretinute de compania nationala de transport feroviar de calatori, CFR. Concomitent exista si doua trenuri internationale, pe ruta Cluj-Napoca – Budapesta (Corona si Ady Endre). Gara Centrala asigura transportul feroviar spre Bucuresti si multe alte orase principale romanesti, prin liniile Intercity si Sageata Albastra.

Cluj-Napoca este traversat de drumurile europene E 60, E81 si E576, acestea conectand municipiul si ale orase mari din Romania cu Atena, Berlin, Budapesta, Paris.

Implantarea mai multor nume mari de corporatii internationale in Cluj-Napoca sau in imprejurimi, ce au decis ca aici pot avea avantaje si rezultate, indica atat gradul de dezvoltare atins, cat si calitatea si nivelul ridicat de pregatire a fortei de munca existente. Populatia municipiului Cluj-Napoca numara, in 2006, peste 305 mii locuitori, reprezentand 44,32 % din populatia judetului. La aceasta populatie se adauga cele peste 100.000 de persoane care constituie populatia de studenti la universitatile din oras.

Populatia cuprinsa intre 15 si 35 de ani reprezinta aproximativ 40% din numarul total al locuitorilor orasului. Clujul se situeaza in prezent pe locul 2 in ierarhia nationala ca potential de polarizare, dupa capitala, influenta acestuia manifestandu-se asupra intregului spatiu al Transilvaniei. In cadrul regiunii ocupa locul 1 in ierarhia urbana.

Populatia, a treia ca numar de locuitori, are un venit mediu si ridicat, ceea ce a incurajat mai multi retaileri mari sa se extinda in aceasta piata pentru a raspunde nevoilor consumatorilor. Pe termen lung, zona va prospera. Principalele atuuri pe care le detine, in acest moment, Clujul sunt: forta de munca specializata, infrastructura de transport dezvoltata (inclusiv aeroportul, a carui pista si oferta de servicii sunt in extindere), vocatia multiculturala, potentialul turistic, mediul de afaceri dinamic si rata scazuta a somajului, care se situeaza sub 4%.

In asezarea de pe Somes isi desfasoara activitatea numeroase institutii care asigura dezvoltarea economica a orasului si a intregii regiuni. Acestea, impreuna cu alte asemenea structuri straine, ofera firmelor posibilitatea de a investi in Cluj-Napoca si de a gasi noi parteneri din tara sau strainatate. In semn de recunoastere, Ambasada Americana din Bucuresti a acordat Clujului titlul de „Oras de 5 stele”, pentru simplificarea procedurilor birocratice din administratia locala. Structura economica diversificata se bazeaza pe investitori privati, industria prelucratoare fiind predominanta. Ramurile cele mai dezvoltate sunt: industria alimentara (18,4%), extractiva, industria metalurgica (16,8%), constructoare de masini, de medicamente si cosmetice.

Cresteri semnificative s-au inregistrat la prelucrarea lemnului (34,5%), aparatura electrica (9,2%), producerea substantelor chimice si a fibrelor sintetice (7,2%), Clujul fiind lider national in productia de tricotaje, confectii si incaltaminte, fiind al doilea exportator ca volum din tara, mobilier, produse lactate, bere.

S-au inaugurat deja mai multe parcuri industriale, avand o suprafata de cateva zeci de hectare. In prezent, pentru a gasi noi terenuri disponibile, necesare infiintarii de noi afaceri, autoritatile intentioneaza sa puna bazele unei asocieri cu comunele periferice Clujului si crearea, pe aceasta baza, a unei zone metropolitane care sa cuprinda localitatile Chinteni, Baciu, Apahida, Feleacu si Floresti, fapt care ar impusiona, in mod evident, si dezvoltarea acestora din urma.

Din punctul de vedere al industriei financiar-bancare, nu mai putin de 25 de banci au sucursale in Cluj-Napoca, dintre care 10 si-au dezvoltat si o retea de agentii. De asemenea, in Cluj sunt reprezentate si marea majoritate a societatilor de asigurare-reasigurare din tara, precum si numeroase fonduri de investitii si firme de brokeraj.

sursa: CCI Cluj

Primaria Cluj-Napoca

Consiliul Local Cluj-Napoca

Proiectele majore ale Clujului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>