Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Alianțe, colaborări

 

Clujul civic

Alegeri locale 2024 - Intalniri cu candidații partidelor politice

Intalniri organizate de Clujul civic si Consiliul civic local

Linkuri evenimente Facebook:

După desfașurarea și urmărirea primelor 4 runde de întalniri ce au avut loc cu candidații partidelor politice la alegerile locale, județene și europene, ne îngăduim ca în numele comunităților clujene reprezentate de CCL sa formulăm câteva observații preliminare, cu scopul de a informa public votanții și de a dinamiza desfășurarea campaniei electorale:

 • Majoritatea partidelor au nominalizat candidați a caror abordare ramîne tributară nevoilor practice ale comunității,limitîndu-se la abordări teoretice;
 • Domeniul administrației are specificul său,atat în ce privește diversitarea răspunderii cît și stapînirea aspectelor de natură legislativă. Lipsa cunoașterii domeniului administrației face ca să fie nevoie de cel puțin un an, ca perioadă de studiu și de acomodare din mers;
 • Foarte puțini dintre candidații la funcția de primar au conturat un program electoral cuprinzător si niciunul nu a prezentat o strategie de formare a unei majorități în C.L., cu care sa poată să pună în aplicare proiectele necesare orașului;
 • S-au reținut si cîteva abordări mai elaborate la unii candidați, care merită urmarite în viitor:
  • Întrebările adresate candidaților,din partea societații civile, nu au primit – în multe cazuri – răspunsuri pe măsura nevoilor unui municipiu de talia Cluj-Napoca;
  • Nu toți candidații la funcția de primar au răspuns invitației de a participa la cele 4 runde ale dezbaterilor(PSD, PNL) si nici nu și-au făcut cunoscut programul electoral, fapt ce îl pune în dificultate pe alegător în luarea deciziei de vot;
  • Organizatorii dezbaterilor (Clujul Civic și Consiliul Civic Local), reiau invitația publică, adresată tuturor candidaților și cetațenilor clujeni să participe la urmatoarele runde de dezbateri (Locuire – 23.05.2024; Trafic și Mobilitate – 30.05.2024; Viziune si Srategie – 06.06.2024), care vor avea loc in sala de sticlă din Primaria Cluj-Napoca, începand cu ora 18.00.
  • Îndemnăm partidele politice locale și candidații nominalizați să își anunțe public ofertele electorale,cel tîrziu pîna la proxima dezbatere-din 23.05.2024.
 • CCL rămîne decis ca după încheierea alegerilor locale să organizeze o ședința comună – cu actualul Consiliu Local și cu cetățenii clujeni – să facă toate demersurile pentru modificarea Regulamentului de bugetare participativă și să ocazioneze o dezbatere publică pe această temă în cartierul Mănăștur.
20240518_195510 20240518_195451
20240523_191713 20240523_191648

ClujManifest

Cluj Manifest – “Nu suntem apolitici, nici insensibili la ce se intampla în Romania, dar vrem sa ne dedicam si sa dedicam publicatia noastra celor care definesc Cetatea, dau sens speranțelor de fiecare zi si indreptatesc conjugarea verbelor la viitor. Cititi-ne si lasati-ne sa va citim si sa va cunoastem!”

CCL impreuna cu Cluj Manifest a organizat in toamna anului 2013 trei intalniri cu parlamentarii clujeni, in urma carora au rezultat urmatoarele rapoarte:

Raport sinteza – dezbateri cu parlamentarii 25 oct. -25 nov. 2013

Raport intalnire 25 Noiembrie 2013

Raport intalnire 8 Noiembrie 2013

Raport intalnire 25 Octombrie 2013


Coalitia 52Misiunea Coaliției 52 este de a apăra, promova și stimula dialogul civic prin utilizarea intensivă, corectă, onestă și aplicată a Legii 52.

Coalitia 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului între societatea civilă și autoritățile publice și de îmbunătățire a cadrului legal existent, fiind formată din cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52 privind transparența decizională în administrația publică din România, cu precădere în cadrul proiectului strategic “Partener Activ și Implicat”, derulat de către Academia de Advocacy (POSDRU/93/3.3/S/63104).

REZULTATELE ACTIVITATII COALITIEI 52:

Dragi prieteni,

Împreună am reușit imposibilul pentru majoritatea românilor și chiar pentru mulți dintre europeni: am modificat o lege!  Și nu orice lege. Și nu oricum.

Am modificat transparent Legea Transparenței în România!

 • perioada de consultare publică s-a extins la 30 de zile lucrătoare, cu termen de derulare până la supunerea spre avizare a proiectului de act normativ;
 • procesul de consultare publică are acum reguli minimale transparente de desfășurare.

Vă mulțumim pentru încrederea și perseverența cu care ne-ați susținut!

Reprezentativitatea, credibilitatea, consecvența și perseverența membrilor Coaliției 52 au fost premisele și motoarele campaniei de advocacy pentru transparență!

Am înregistrat un important succes, însă și mai important este ceea ce vom face cu el.

Vă invităm, așadar, să popularizați și să utilizați intensiv, corect, onest și aplicat prevederile îmbunătățite ale Legii Transparenței!

Cu încredere în forța coaliției a cărei parte suntem,

Radu NICOSEVICI, 
președinte”

 [lobbyptcluj-logo-3.png]

Grupul de lobby-isti din Cluj-Napoca s-a format în urma participarii la cursurile de formare ale Academiei de Advocacy din Timisoara, din cadrul proiectului “Partener activ si implicat“, cuprinzând membri ai sindicatelor, patronatelor si reprezentanti ai societatii civile clujene. Grupul de initiativa “Lobby pentru Cluj“, avand ca si initiatori o parte din grupul de lobby-isti si avand sustinerea si a altor entitati din Cluj-Napoca precum Consiliul Civic Local si mai multe sindicate din Cluj-Napoca, va demara consultari si dezbateri publice pe teme majore de interes pentru comunitatea clujeana.

Grupul de initiativa “Lobby pentru Cluj” deruleaza o serie de audieri publice pe tema “Calitatea vietii in municipiul Cluj-Napoca”. In cadrul acestui ciclu, pana in acest moment s-au organizat o serie de audieri publice in urma carora au rezultat urmatoarele rapoarte:

Raport Sinteza Audierea Publica – 24.11.2011

Raport Sinteza Audierea Publica – 03.11.2011

Raport sinteza la Audierea Publica – 21.09.2011

Raport sinteza Regionalizarea Romaniei – 11.04.2013

Ce reprezinta proiectul Partener activ si implicat ?

Proiectul Partener Activ si Implicat urmareste formarea a 800 de persoane în domeniul lobby si advocacy, care sa reprezinte grupurile legitime de interese la nivel national si care sa reuseasca sa transforme dialogul social într-o practica eficienta si reversibila. Proiectul ofera un instrument de schimbare a modalitatilor de comunicare între partenerii sociali si decidentii politici, actionând asupra modului în care sunt reprezentate, comunicate si solutionate interesele societatii civile.

Cine sunt grupurile tinta ale proiectului ?

Grupurile tinta ale proiectului sunt reprezentanti ai partenerilor sociali: asociatii de IMM, camere de comert, sindicate, patronate, asociatii de jurnalisti, reprezentanti de ONG, din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, urmând ca cei mai pregatiti dintre acestia sa formeze primul corp de specialisti în lobby si advocacy din România.

Cum se desfasoara proiectul ?

Proiectul actioneaza succesiv în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, formând doua generatii a câte 50 de cursanti în fiecare dintre aceste regiuni. Fiecare grupa de cursanti va participa la doua modele de formare de câte 5 zile intercalate de aplicatii practice, unde cu asistenta expertilor din proiect, participantii vor avea ocazia sa aplice lucrurile învatate, formulând propriile solutii de caz si implicându-se în actiuni de influentare a procesului decizional.
La sfârsitul sesiunilor de formare si evaluare, participantii la cursuri vor fi certificati, urmând ca în cadrul unei conferinte nationale la care vor fi prezenti si ministri, reprezentanti ai consiliilor judetene, parlamentari si reprezentanti ai grupurilor tinta sa se prezinte primul corp de experti în advocacy din România.

Un raspuns to “Alianțe, colaborări”

 • Iosif Pop says:

  Proiectul Legii Lobby-ului este un alt proiect aflat in lucru la Coalitia 52.Ar fi interesant sa fie implicata mai multa lume.Cum putem face asta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>