Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 21.11.2019.

CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA

Data reuniunii: joi, 21 noiembrie 2019, Ora 17,00
Locul de desfășurare: Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca
Președinte de sedință: dl.arh.urb. Emanoil Tudose

 

ORDINEA DE ZI A DEZBATERILOR

 1. Informare cu privire la hotărârile adoptate de Consiliul Local în perioada octombrie-noiembrie 2019, cu formularea poziției CCL-prezinta dl.Iosif Pop
 2. Discutarea continutului raspunsului Primariei Cluj-Napoca la intrebarile adresate de CCL pe tema deseurilor menajere-prezinta dl.Iosif Pop
 3. Noutăți legislative în domeniul adminstrației locale-daca este cazul-prezinta Secretariatul CCL.
 4. Cerinta pregatirii politicienilor alesi ori numiti in structurile administratiei la specificul activitatilor din acest sector – prezinta dl.arh.urbanist Emanoil Tudose
 5. Diverse propuneri și observații primite de la cetățeni:
  • Punerea in valoare a centrului istoric al Clujului prin scoaterea la lumina si facilitarea vizitarii vestigiilor istorice descoperite de arheologi
  • Valorificarea traseului Canalului Morii pe toata lungimea sa

PROCES VERBAL

Consiliul Civic Local Cluj-Napoca(CCL),

Intalnirea si dezbaterea din CCL pe luna noiembrie 2019 a avut loc in sala de CL a Primariei Cluj-Napoca,in ziua de joi, 21 noiembrie,incepand cu ora 17.00.

Au participat membrii CCL,cetateni interesati de temele supuse discutiilor si au fost prezentati noi specialisti care au aderat la Consiliul Civic Local:dnii. Tudor Radu Pop-medic chirurg;Vasile Serdean-economist;Dominic Tomus-medic stomatolog.

Intre persoanele interesate de dezbateri am consemnat prezenta dlui.Anton Ionescu-ex.ministru si profesor universitar;Leontin Pop-expert in energie;Claudiu Nistor-inginer.

Ordinea de zi supusa dezbaterii este redata in cele ce urmeaza:

 1. Informare cu privire la hotărârile adoptate de Consiliul Local în perioada octombrie-noiembrie 2019, cu formularea poziției CCL-prezinta dl.Iosif Pop
 2. Discutarea continutului raspunsului Primariei Cluj-Napoca la intrebarile adresate de CCL pe tema deseurilor menajere-prezinta dl.Iosif Pop
 3. Noutăți legislative în domeniul adminstrației locale-daca este cazul-prezinta Secretariatul CCL.
 4. Cerinta pregatirii politicienilor alesi ori numiti in structurile administratiei la specificul activitatilor din acest sector –prezinta dl.arh.urbanist Emanoil Tudose
 5. Diverse propuneri și observații primite de la cetățeni:
 6. –Cum discrimineaza administratia locala cetatenii ei folosind tarife majorate cu 30% -40% de catre RADP, pentru lucrarile executate pe domeniul public si suportate direct din buzunarul cetateanului.
  • Punerea in valoare a centrului istoric al Clujului prin scoaterea la lumina si facilitarea vizitarii vestigiilor istorice descoperite de arheologi
  • Valorificarea traseului Canalului Morii pe toata lungimea sa.

Dezbaterile au consemnat urmatoarele aprecieri si concluzii:

Pct.1.Informarea(Raportul atasat),a marcat intarzierile mari in executia bugetului local pe primele 9 luni din anul curent(96% la venituri total,55,2 % la cheltuieli total,cu excedente banesti mari in locul deficitelor bugetate,in principal pe seama ramanerilor in urma a investitiilor in dezvoltare.

In cazul HCL nr.738 si 676 a fost remarcata lipsa de transparenta publica in motivarea oportunitatii si continutul hotararilor adoptate.

Pct.2.Cu referire la raspunsul  Directiei ecologie urbana si spatii verzi,in legatura cu dificultatile in colectarea selectiva a deseurilor menajere si cu salubrizarea municipiului,perceptia unanima a celor prezenti  este ocolirea deliberata a formularilor in raport cu intrebarile adresate.Se exclude ideea ca Primaria Cluj-Napoca nu cunoaste realitatea din teren dar nici nu o combate cu rezultate.

Referentul pe cele doua subiecte discutate propune  si obtine supotul celor prezenti ca membrii CCL sa se concentreze in timpul ramas pana la alegerile locale din 2020 pe pregatirea temelor si dezideratelor de viitor, pentru a fi discutate cu viitorii candidati la functiile de Primar si Consilier.

3.In completarea “Decatlonismului politic”(atasament),de la pct.4 al ordinii de zi,dl.arh.urbanist Emanoil Tudose aduce cateva argumente in sustinerea propunerii:

 • cetatenii depind in mod exclusiv de decizia politicului,
 • traseul analizat al oamenilor politici si bagajul lor de cunoastere  in domeniul administratiei sunt limitate pentru foarte multi dintre cei care ne conduc,
 • limitate sunt si disciplinele de pregatire din facultatile de profil,
 • o pregatire extinsa ar trebui sa cuprinda cunostinte acumulate de horticultura,urbanism,agricultura,igiena publica(luate cu titlu de exemple),
 • stapanirea strategiei de dezvoltare pe termen mediu si lung este esentiala si obligatorie.

Discutiile pe aceste propuneri au punctat urmatoarele pozitionari ale vorbitorilor:

 • Dezideratul este laudabil dar ramane un vis greu de infaptuit(dl.D.Tomus),
 • In tari avansate ca Franta,exista Scoala Superioara care ofera un cadru adecvat de pregatire(dl.D.Bologa).
 • Atingerea acestui standard de pregatire cere pe putin 20 de ani si este necesar(dl.Cl.Nistor).
 • Rolui consilierilor consultanti poate acoperi aceste nevoi de cunoastere(dl.T.R.Pop),
 • Exemplele neputintei oamenilor din administratie cer nominalizari pentru a intelege nevoia pregatirii extinse(R.Mlesnita),
 • Alternativa de a propune si sustine un candidat cu pregatire extinsa la pozitia de Primar poate fi o solutie,acesta urmand sa isi aleaga echipa de oameni competenti, profesional si moral(dl.L.Capusan).
 • Propunerea dlui.P.Ungureanu este sa ocazionam o intalnire cu conducerea facultatii de Siinte politice si administrative,urmand sa concluzionan intr-o etapa urmatoare pe subiectul propus azi.

Cei prezenti sustin aceasta ultima propunere,urmand a incerca o intalnire in format restrans.

5.La acest punct s-au concluzionat urmatoarele:

 • Fenomenul violentei fizice si verbale din Romania pretinde ocazionarea unei dezbateri cu Politia Locala si cu parlamentarii de Cluj,avand ca tinta exemplul Clujului (dl.P.Ungureanu).
 • O baza de date privind delicventa si violenta poate fi creata cu sprijinul societatii(taximetristi,politie locala,biserici,ONG-uri specializate)(dl.A.Danila).
 • Robotul”Da Vinci”de la Spitalul municipal de urgenta-intrat in conservare prelungita-impune o decizie urgenta,fie pentru alocarea banilor necesari folosirii in operatii curente fie pentru instrainarea lui (dl.T.R.Pop).
 • Tarifele si practicile din hotararile CL la unitatile subordonate acestuia se cer analizate si modificate cu responsabilitate in folosul cetatenilor clujeni(dl.V.Serdean).
 • Punerea in valoare turistica a centrului istoric este oportunitatea Clujului si nu trebuie ratata(dl.I.Pop).
 • Scoaterea la lumina a intregului traseu al Canalului Somesului este o misiune imediata a administratiei locale,cu aport special al Universitatii ded Arta si Desgn Cluj.
 • Consiliul Civic Local este mandatat sa ceara Primariei Cluj-Napoca dezbaterea cu cetatenii a temei de proiect pentru Noul PUG.Pana la ocazionarea dezbaterii publice,CCL va solicita Primariei,Situatia proceselor juridice pierdute in ultimii 4 ani pe seama reglementarilor actualului PUG.

Reuniunea din luna decembrie a.c. se va convoca pe data de 12 –joi,ora 17.00 avand ca tema principala ”Bunele practici in materie de drepturile omului in tarile UE-sustinuta de dna. Ana Ludusan-presedinte LADO Cluj.

Secretariatul CCL,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>