Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 21.09.2023.

Intalnirea CCL din 21.09.2023, orele 17,00-19,00

 

Ordine de zi

 1. Pozitia CCL in legatura cu activitatea si HCL-urile adoptate de CL Clj-Napoca in ultimele 30 de zile – Secretariatul CCL
 2. Informare privind sumarul propunerilor si sustinerilor CCL din perioada sept.2022-iulie 2023 – Secretariatul CCL
 3. Informare privind propunerile si cerintele CCL legate de Planul de actiune climatica a mun.Cluj-Napoca – Secretariatul CCL
 4. Stadiul respectarii obligatiilor contractuale de catre compania Supercom Buc. fata de beneficiarii semnatari – ec. prof. Radu Mlesnita.
 5. Diverse probleme semnalata de clujeni in legatura cu functionarea administratiei locale – Secretariatul CCL

Materiale anexe

Pozitia CCL in legatura cu activitatea CL Cluj-Napoca
Sumarul propunerilor si sustinerilor CCL din perioada sept.2022-iulie 2023
Pozitia CCL in legatura cu Planul de actiune climatica a mun. Cluj-Napoca
Programul de actiune climatica
Analiza critica program de actiune climatica Cluj Napoca 2030

Comunicat de presa

Reuniunea CCL a avut loc in sala de sedinte a CL din Primaria Cluj-Napoca, intre orele 17.00 si 19.00,cu acces si transmitere online pe YouTube si Google meet; https://youtu.be/PZZCkUnjmhE.

Reuniunea a fost prezidata de catre dl.Radu Mlesnita – membru CCL si prof.univ. La dezbateri au fost invitati membrii CCL, conducerea ECO Metropolitan, consilierii locali,excutivul Primariei, presa si cetateni clujeni interesati de aspectele supuse dezbaterii.

Rezultatele, propunerile si concluziile pot fi urmarite pe YouTube si in sinteza pe acest comunicat, fiind redate dupa urmatoarea ordine de zi:

 1. Pozitia CCL in legatura cu activitatea si HCL-urile adoptate de CL Cluj-Napoca in ultimele 30 de zile-Secretariatul.
 2. Informare privind sumarul propunerilor si sustinerilor CCL din perioada sept.2022-iulie 2023-Secretariatul.
 3. Informare privind propunerile si cerintele CCL legate de Planul de actiune climatica a mun.Cluj-Napoca-Secretariatul.
 4. Stadiul respectarii obligatiilor contractuale de catre compania Supercom Buc.fata de beneficiarii semnatari-ec.prof.Radu Mlesnita.
 5. Diverse probleme semnalata de clujeni in legatura cu functionarea administratiei locale – Secretariatul.

Punctul1.

Concluziile adoptate de catre membrii CCL au fost sumarizate astfel: “In premiera, in acest an, un numar de 10 proiecte de HCL au cazut la vot din cauza scoaterii la vanzare de locuinte ANL, la care s-a regasit si solicitarea consilierului local, avocat Loredana Pop.
Pozitionarea consilierilor locali s-a nuantat intre apartenenta politica si constiinta individuala. Intreaga disputa a relevat batalia intre principii, legalitate si interese de grup.
Apreciem calitatea dezbaterilor, numarul mare de interventii ale consilierilor in sustinerea sau amendarea multiplelor dispute cat si faptul ca 6 dintre consilieri au promovat si sustinut proiectel de hotarari ce vizau inscrierea de imobile in favoarea Primariei.Cluj-Napoca.
CCL incurajeaza si sustine interventiile si pozitiile exprimate de catre consilierii ce apara interesul cetatenilor si cadrul legal existent.
Subliniem si atitudinea CL de a facilita prezenta directa a cetatenilor care au probleme majore cu autoritatile administrative.

n plus, dl.Mircea Barna-membru CCL apreciaza reactia dlui.primar Emil Boc, care sustine, prin practicarea sportului sanatatea si drumul spre performanta a tineretului clujan, scop in care propune urmatoarele abordari practice pentru viitor:

 • competitia dintre scoli sa nu se limiteze doar la fotbal si sa se extinda la toate sporturile individuale si de echipa, pentru ca se ofera o sansa reala celor tineri sa abandoneze drogurile sa aloce timp mai redus telefonului mobil si sa deprinda disciplina muncii, in favoarea sanatatii proprii.
 • echipelor sportive li se ofera sanse mult mai mari sa respecte cerinta Ministerului Sportului si Tineretului de a avea minim 40% jucatori romani in jocurile oficiale.
 • exemplul echipei de fotbal U Cluj, a carei componenta de jucatori este bazata pe sportivi romani poate fi amplificat in Romania in folosul performantei de tara.

Punctul 2.

Contributia CCL la o buna administrare locala este bine punctata in Raportul intocmit si transmis conducerii Primariei si consilierilor alesi.Propunerea CCL de organizare a unei intalniri de bilant cu consilierii in functie, chiar inainte de adoptarea bugetului anului 2024,poate fi oportunitatea de a discuta si argumenta,fata in fata,felul in care alesii au inteles si pus in practica optiunile clujenilor si daca pot sau nu avea girul alegatorilor in noul mandat.
Bugetarea proiectelor si a propunerilor avansate de CCL in perioada sept.2022-iulie 2023 ramane in preocuparea imediata .

Punctul 3.

CCL a preluat invitatia la dezbaterea initiata de Primaria Cluj-Napoca “Planul de Planul de Acțiune Climatică Cluj Acțiune Climatică Cluj–Napoca 2030Napoca 2030, dezvoltat în cadrul Misiunii UE pentru, dezvoltat în cadrul Misiunii UE pentru ”100 de orașe ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”
CCL a luat la cunostinta ca “Primăria și partenerii săi invită toți actorii din oraș, de la cetățeni până la instituții, ONG-uri și companii să se alăture acestui efort comun. Acest proces are la bază componenta de învățare și educare – individuală și colectivă, iar membrii proiectului recent câștigat „Blueprint for NetBlueprint for Net–Zero ApartmentZero Apartment–block Neighborhoods”block Neighborhoods” șșii–au asumat au asumat dezvoltarea unui model de accelerare a neutralității climatice la nivelul unui cartier pilot dezvoltarea unui model de accelerare a neutralității climatice la nivelul unui cartier pilot –– MănășturMănăștur””.
In urma formularilor de pozitie exprimate de catre domnii Avram FitiuIn urma formularilor de pozitie exprimate de catre domnii Avram Fitiu–conf.USAVM,F.Jiboteanuconf.USAVM,F.Jiboteanu–inginer,Razvan Raduinginer,Razvan Radu–inginer(rapoarte inginer(rapoarte atasate) si a atasate) si a altor membrii altor membrii participanti laparticipanti la discutidiscutiii CCL CCL sustinesustine urmatoarele urmatoarele caicai de urmat:de urmat:
 • cooptarea mai multor specialisti in probleme de mediu pentru a se exprima si a remite propunerile lor spre administratia Cluj-Napoca,
 • organizarea unei dezbateri publice extinse pe problemele de:deseuri menajere,infrastructura de evacuare a apelor pluviale si uzate,spatii verzi,poluarea ciorilor.poluarea auto si a cladirilor rezidentiale,etc.

Punctul 4.

Cei prezenti au luat la cunostinta de rezultatele si raspunsurile date de catre ECO METROPOLITAN CLUJ,prin dl.Pintea si au cerut explicatii la urmatoarele fenomene legate de gestionarea deseurilor menajere si de poluarea aerului ce este prezenta la Cluj-Napoca:

 • durata de timp pentru transferul gunoaielor menajere de pe platforma RADP,
 • respectarea clauzelor contractuale asumate de catre Supercom sau rezilierea acordului,
 • timpul necesar pentru revenirea ferma la colectarea selectiva,
 • asumarea tarifelor de colectare pentru situatiile diferentiate si fara cantarire,
 • obligarea semnarii contractelor de colectare a deseuri menajere doar de catre cei care beneficiaza de serviciile prestatorului(vezi gospodarii nelocuite,familiile care recircula fractia verde,etc),
 • controlul calitatii prestatiilor de colectare dar si a modului de facturare-compensare,pentru ca amenzile platite de prestator pentru nerespectarea legii sa nu fie transferate la cetatean,
 • analiza metodelor de reglementare si operare din Oradea,Bistrita,Germania,
 • Raspunsurile si concluziile celor discutate au fost preluate de catre reprezentantul ECO Metropolitan,urmand a fi puse in discutia membrilor asociatiei de luni25 septembrie 2023.

CCL sustine nevoia consultarilor periodice cu persoanele fizice si asociatiile de proprietari in legatura cu practicile si solutiile degajate in urma intalnirilor organizate de ECO METROPOLITAN si Primaria Cluj-Napoca.

Punctul 5.

La acest punct CCL a insusit urmatoarele propuneri facute de cetateni si membrii:

  1. Clujenii afectati de efectele ploilor torentiale generate de schimbarile climtice,din cauza debitului limitat si colmatarii retelelor de preluare a apelor pluviale cat si de materialele deversate din santierele de constructii,cer:
   • urgenta inventariere a retelei si prezentarea spre bugetare in 2024-2030 a proiectului de redimensionare elaborat,
   • curatarea anuala caminelor de colectarea si intretinerea in stare functionala in mod permanent a retelei,sa fie cuprinsa ca obligatie contractuala ferma pentru prestator.
  2. Apreciind ca meritorie practica din Cluj-Napoca,de evitare a suprainaltarii tramei stradale si a trotuarelor se cere ca nivelul de inaltime la bordura sa fie sub dimensiunea garzii la sol a autoturismelor,pentru a evita daunele la locurile de parcare.
  3. Proiectul de iluminare ambientala a statuii Scoala Ardeleana-aflat in posesia Rotary Cluj-sa fie preluat si instalat de catre proiectantul nou si de catre constructorul executant.
  4. Setul de propuneri CCL pentru revizuirea si completarea Regulamentului cadru de functionare a Consiliilor Locale,se v-a depune spre consultare publica si modificare Ministerului Lucrarilor Publice si Administratiei.
  5. Fenomenul extins al folosirii drogurilor in Cluj-Napoca si selectarea firmei ANTOLD pentru organizarea Sarbatorilor Craciunului ,sa fie cu prioritate discutate la reuniunile CCL in trim.IV 2023

Secretariatul CCL,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>