Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 21.09.2022.

Data reuniunii: miercuri 21 Septembrie 2022, ora 17.00
Locul reuniunii: Sala CL(Rezervarea de sala se comunica ulterior aprobarii)
ONLINE: https://meet.google.com/kze-oenc-shp
Presedinte de sedinta: dl.ing.Augustin Danila

Ordine de zi

 1. Pozitia CCL in raport cu ultimele hotarari CL -prezinta Secretariatul CCL.
 2. Concluziile si actiunile de continuitate ale CCL din timpul verii - prezinta Secretariatul CCL - Invitat special: Arhitect sef al C.J.Cluj, domnul Claudiu Salanta
  1. Finantarea ONG-urilor in perioada 2018-2021-prezinta dl. ing. Petre Ungureanu
  2. Propuneri de alternative pentru mobilitatea in transportul din Cluj-Napoca – prezinta dl.arh.Gheorghe Elkan si dl. ing. Razvan Radu
  3. Sinteza actiuinilor si hotararilor din anul 2021-2022. – prezinta ec.Iosif Pop
  4. Raspunsul Companiei de Apa SOMES Cluj-prezinta ec.Iosif Pop
 3. Stadiul proiectelor, actiunilor si rezultatelor pentru producerea energiei verzi folosind panouri fotovoltaice pe cladirile proprietate CL Cluj-Napca -  prezinta dl.ing Augustin Danila.
 4. Diverse.

Materiale Anexe

COMUNICATUL DE PRESA  DIN 21.09.2022

Reuniunea CCL s-a desfasurat in sistem ONLINE cu acces nelimitat pentru public.

TEMELE SUPUSE DEZBATERII:

 1. Exprimarea pozitiei CCL in legatura cu deciziile CL din ultimele sedinte-raportul Secretariatului CCL.
 2. Concluziile si actiunile de continuitate ale CCL din timpul verii -prezinta Secretariatul CCL
  1. Finantarea ONG-urilor in perioada 2018-2021-prezinta dl.ing.Petre Ungureanu
  2. Propuneri de alternative pentru mobilitatea in transportul din Cluj-Napoca-prezinta dl.arh.Gheorghe Elkan si dl.ing.Razvan Radu.
  3. Sinteza actiuinilor si hotararilor din anul 2021-2022.-prezintaec.Iosif Pop
  4. Raspunsul Companiei de Apa SOMES Cluj-Raportul catre membrii CL, elaborat de ec.Iosif Pop
 3. Stadiul proiectelor,actiunilor si rezultatelor pentru producerea energiei verzi folosind panouri fotovoltaice pe cladirile proprietate CL Cluj-Napca-prezinta dl.ing Augustin Danila.
 4. Diverse:Raspunsul Curtii de Conturi a Romaniei si actiunile de urmat din partea CCL

Invitatul special al reuniunii a fost arhitectul sef al C.J.Cluj, domnul Claudiu Salanta,care nu a putut onora intalnirea.

La dezbateri au fost prezenti membrii CCL,presedinti de asociatii de bloc,sustinatori ai CCL si cetatenii interesati de temele discutate.

Toate rapoartele de sustinere sunt postate pe site-ul Consiliului Civic: http://consiliulciviclocal.ro/

Concluziile dezbaterilor:

Pct.1.CCL remarca faptul ca foarte multe propuneri si doleante exprimate de catre clujeni,direct in sedintele de C.L.ori prin sustinerile consilierilor alesi nu sunt luate in considerare,nu sunt dezbatute si nici supuse votului alesilor.Acest fapt scade implicarea cetateneasca si produce dezamagire.

Cu foarte putine exceptii,mass-media locala se mentine in ipostaza de comunicator al mesajelor executivului,iar sporadicele analize ori consultari cetatenesti nu sunt in masura sa coaguleze nevoile sociale reale.

Pct.2 a.Finantarea ONG-urilor in 2018 .Potrivit raspunsului primariei la cererea formulata pe Legea nr.544/2001,confirma situatii frecvente de nerespectare a Regulamentului votat in C.L.constand in continuarea alocarii de sume la asociatii ce nu si-au decontat banii aprobati,recuperari de sume cu dificultate,suspendarea de la finantare a unor manifestari traditionale ca “Toamna muzicala clujana”,alocari de finantari consistente pentru evenimentele paralele “Zilelelor Orasului”,etc.Concret,in 2018 au fost aprobate la finantare 216 proiecte ,din care 10% au ramas nedecontate ori necontractate iar din cele 195 ramase 46% au utilizat doar partial sumele aprobate in C.L.

Constatarile Curtii de Conturi, legate de aceste finantari, nu sunt accesibile publicului desi abateri pentru anul 2018 au fost consemnate in actele de control.

Pct.2 b.Propunerile avansate de CCL catre consilierii locali si catre Primarie,ca alternative de mobilitate in transportul urban au fost tratate cu superficialitate la nivelul secretariatului C.L.Insasi raspunsul formulat catre CCL ( aflat pe site-ul CCL), denota acest fapt.Membrii CCL prezenti cer continuarea actiunii printr-o dezbatere publica in acord cu prevederile Legii 52/2003,ocazie potrivita ca si  aspectele si propunerile legate de solutiile si traseele alese,de implicariile asupra mediului ori asupra retelelor de alimentare cu apa sa fie elucidate.

In acelasi context al dezbaterilor publice solicitate sa fie repusa discutiilor concretizarea proiectelor de realizat pentru candidatura”Cluj-Napoca-oras verde”.

Pct.2 c.Raportul sinteza pentru implicarea CCL in problemele administratiei locale are consemnate la pct.27 un numar de 8 cerinte legale,a caror punere in practica administratiei locale se cere monitorizata (a se vadea pe site-ul http://consiliulciviclocal.ro.

Propunerile avansate de CCL in decursul perioadei iulie 2021-august 2022 se vor tine sub observatie in continuare.

Pct.2.d In legatura cu calitatea apei potabile si investitiile Companiei Somes Cluj,raspunsul primit nu contine detalii legate de noile proiecte finantate din surse locale sau europene.Cat priveste calitatea apei livrate populatiei se recomanda apelarea si la laboratoare independente pentru analiza parametrilor.

Cu ocazia dezbaterii publice solicitata de CCL(nr.458015/18.04.2022), pe tema celor doua HCL-uri adoptate in CL pentru inscrierea Clujului in competitiile europene ca oras verde,poate fi reluata si cerinta legata de calitatea apei si de investitiile prioritate de viitor.

Pct.3 Membrii CCL se declara deschisi sa promoveze sa sustina si sa voteze proiectul cetatenesc initiat si prezentat de catre dlui.Augustin Danila. Proiectul cetatenesc depus la Uniunea Europeana,denumit “Europa Verde”, vizeaza accesul fiecarui cetatean votant la obtinerea finantarii si instalararii de panouri fotovoltaice .Pentru antrenarea cetateneasca  in materializarea proiectului si pentru asumarea lui si de catre administratia locala Cluj-Napoca,atasam adresa-ul initiativei ,ca prim pas pentru documentare :https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000006_ro.LINK:https://europa.eu/citizens-initiative-forum/_ro

Pct.4.Raspunsul Curtii de Conturi a Romaniei este o promisiune incurajatoare pentru mai buna gestionare a banului public.Procedura statuata de a avea acces foarte tarziu la constatarile facute in urma controalelor periodice,nu ar trebui sa ne descurajeze,mai ales ca multe din HCL -rile ultimilor ani au generat esecuri si pagube importante in executia bugetului local.Prin urmare,cei prezenti isi exprima vointa de a continua cu consecventa demersurile pentru pagubele de recuperat si pentru o gestiune publica mai responsabila..

Secretariatul CCL,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>