Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 21.05.2020.

Consiliul Civic Local Cluj-Napoca
Reuniunea din 21.05.2020, ora 17.00
Locatie: on-line, prin grija D-lui Valentin Maior
Presedinte de sedinta: Dl. Radu Mlesnita

 

Tematica dezbaterilor civice

  1. Raport privind Hotararile CL din ultimele saptamani – prezinta: presedintele de sedinta
  2. Sumarul problemelor sesizate de clujeni si reactiile administratiei locale – prezinta secretariatul CCL
  3. Masurile luate de autoritatile locale in perioada Situatiei de Urgenta a pandemiei – prezinta: Ec.Radu Adrian Mlesnita
  4. Propuneri pentru securizarea sanatatii clujenilor si a economiei clujene.
  5. Diverse: interventii, propuneri, solutii, sesizari ale comunitatii civice

 

Materiale anexe:

 

Proces-Verbal al sedintei sedintei CCL din 21 mai 2020.

 

Sedinta CCL din 21 mai 2020 s-a tinut online cu peste 12 participanti. Materialele si dezbaterile au fost transmise si dezbatute cu mai mult de 30 de participanti, via online.

Prezentarea sintetica a propunerilor venite pe via online ii apartine Domnului Radu Adrian Mleșniță. O prezentare bine și generos documentată, cu o deschidere largă de probleme, toate de strictă urgență.

Colajul sincretic https://drive.google.com/file/d/1za5q9Wkp5N5a55dLN4ECInlMl5_dPRPm/view

Principalele concluzii:

1. Digitalizarea devine un instrument de protecție impotiva virusului. Toate muncile care presupun Tehnologie computerizată pot fi făcute de acasă, cea ce duce la reducerea riscurilor de contaminare, la reducerea poluarii (se decongestionează traficul si consumul de carburanți), la economii serioase de resurse financiare pe instituții si companii cu inchirieri și intretinere de locatii. Bani economisiți pot fi redistribuiți pe creșterea numărului de angajări in muncă la domiciliu, creșteri de salarii, educație, sănătate, sport, cultură, etc. Toti furnizorii de energie, servicii, chiar și cele publice deja se adaptează acestui model. Aglomerările urbane pot deveni respirabile. Cozile pot să dispară înlocuite de tehnologii și modele inteligente. Toată viața noastră poate deveni mai bună: “nu ne lipsește expertiza”. Valentin Maior. “Condiția este ca digitalizarea să fie luată în serios, făcută de specialiști și nu folosită ca slogan politic”, Iosif Pop.

2. “Pandemia a forțat sistemul sanitar să se reorganizeze pentru situații de criză și să devină inovativ dincolo de imaginația noastră. La Cluj s-a reușit, dar e nevoie de și de mai multă imaginație pentru a crea saloane cu patru paturi în loc de 8 așa cum erau până acum și să tratăm un număr mai mare de pacienți, (cei cu COVID și cei cronici)”, Horea Simu.

3. Un start-up din Cluj, a făcut minuni, inventând aparate de protecție impotriva pandemiei, recunoscute de țări din Uniunea Europeană: “am creat viziere pentru personal medical din cabine de vot, am creat acvarii pentru manevre medicale, lucrăm la un model de aspiratoare, am creat dispozitive de decontaminare si am propus soluții pentru realizarea unor camere de decontaminare” Rareș Racoltea, Mircea Barna.

4. FARMEC și JOLIDON și-au restructurat tehnologiile, adaptându-le la nevoi de criză. JOLIDON fabrică măști din cupele de sutiene și combinezoane pentru personal medical, FARMEC produce dezinfectanți cu spectru larg antivirus.

5. Administrația municipiului este nevoită să adopte măsuri inteligente și inovative pentru un oraș de referință al Transilvaniei. “Primarul și consilierii ar trebui să asculte cu mai multă atenție propunerile venite dinspre societatea civilă, documentate de experți, promovate de lideri ai societății civile, de personalități. Administratia trebuie să pună pe agenda sa viitoare amenajarea malurilor Someșului care arată, acum, ca o troacă, amenajarea Canalului morii care poate deveni un Bulevard al Clujului care privilegiază parcuri și ahitectură de referință”. Pere Ungureanu.

6. Școală Online? Posibilă și necesară dar acest model trebuie finanțat, dotat cu tehnologie și cu dascăli care pregătesc copii și tinerii să gândească cu capul lor și nu să memoreze”. Dan Drăghiciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>