Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 20.04.2023.

Intalnirea CCL din 20.04.2023, ora 17:00
Presedintele de sedinta: dl. Iosif Pop

Ordine de zi

 

 1. Pozitia CCL in legatura cu activitatea C.L. si proiectele de hotarari adoptate in ultimele 30 de zile – prezinta Secretariatul – raportul,dupa sedinta din 4 aprilie 2023.
 2. Stadiul atingerii obiectivelor si proiectelor din SIDU 2021-2030 in domeniul digitalizarii – in raport cu raspunsul Primariei nr.406850/30.03.2023 (doc.atasat).
 3. Informare privind stadiul desfasurarii operatiunii de retrocedare a imobilelor catre Cultele Religioase – prezinta Secretariatul.
 4. Dezbateri pe tema colectarii rezidurilor menajere in Cluj-Napoca – Activitatea companiei SUPERCOM Buc. – invitat dl. Pintea – ECO Metropolitan.
 5. Diverse aspecte ale administratiei locale sesizate de catre cetateni – prezinta Secretariatul CCL.

Materiale anexe

Raspuns Primarie pct. 3
Raspuns Primarie pct. 3.1
sidu comparativ PCN

 

 

Comunicat de presa

 

Intalnirea lunara a CCL a avut loc in sala de consiliu la Primaria Cluj-apoca, dupa urmatoarea ordine de zi-anuntata prealabil:

 1. Pozitia CCL in legatura cu activitatea C.L. si proiectele de hotarari adoptate in ultimele 30 de zile – prezinta Secretariatul – raportul,dupa sedinta din 4 aprilie 2023.
 2. Stadiul atingerii obiectivelor si proiectelor din SIDU 2021-2030 in domeniul digitalizarii – in raport cu raspunsul Primariei nr.406850/30.03.2023 (doc.atasat).
 3. Informare privind stadiul desfasurarii operatiunii de retrocedare a imobilelor catre Cultele Religioase – prezinta Secretariatul.
 4. Dezbateri pe tema colectarii rezidurilor menajere in Cluj-Napoca – Activitatea companiei SUPERCOM Buc. – invitat dl. Pintea – ECO Metropolitan.
 5. Diverse aspecte ale administratiei locale sesizate de catre cetateni – prezinta Secretariatul CCL.

Sedinta a fost prezidata de catre Iosif Pop-in prezenta membrilor CCL si a invitatilor .

Au fost consemnate urmatoarele formulari de pozitie,ca urmare a dezbaterilor si in urma consultarii specialistilor pe domenii:

Pct.nr.1.

 • Extinderea suprafetelor betonate prin proiectele de amenajare din ultimii ani nu poate fi sustinuta de motivarea ca plantam mai multi arbori si nici ca urmam practici ale oraselor europene,cat timp constatam ca multe din acele orase revin de la betonare la perdele de flori si de gazon.Pietruirea are rol decorativ si functional,recomandata in pietele cu manifestari publice de amloare.Extinderea pe strazile adiacente presupune elaborarea de proiecte supuse consultarii specialistilor si afisate public in locuri de acces public si cu mare vizibilitate inainte de autorizarea lor.
 • Intentia CTA de a instraina parte din flota de troleibuze este contraproductiva cata vreme primaria sustine proiecte pentru depoluarea orasului.Doar in contextul achizitiei de autobuze electrice mult mai performante s-ar putea justifica vanzarea de troleibuze si achizitia de autobuze electrice.
 • Programul de extindere a panourilor fotovoltaice,promovat si sustinut de CCL are un ritm slab, o transparenta limitata si nu incurajeaza extinderea lui .
 • CCL apreciaza pozitia foarte activa la dezbateri a consilierilor USR-PSD: Radu Boloveschi, Dinu Ionescu, Vladimir Matusan, Oana Alexandru si a remarcat interventiile sporadice din trim.I 2023 a unora dintre consilierii PNL-UDMR.

Pct.nr.2.

In legaura cu procesul de digitalizare din Primaria Cluj-Napoca, se poate constata cu usurinta – atat stadiul cat si preocuparea – din insasi continutul raspunsului primit in baza L.544/2001, in sensul ca activitatea de copy-paste a sumarizat cateva proiecte recent finalizate si cu impact limitat pe relatia cu cetatenii(ex.buletinul informativ din 2019; My Cluj-proiect din 2017; Anto-Ciic-din 2020). Aprobarea din CL de a mari schema de informaticieni cu min.12 persoane-care sa grabeasca ritmul de digitalizar- nu isi arata efectele inca iar marile deziderate din SIDU nu par deloc confortabile unui oras de nivelul Cluj-Napoca.Apreciem reactia departamentului IT de a raspunde solicitarii CCL insa suntem nevoiti sa cerem un raspuns complet la intrebarile adresate fata de angajamentele asumate prin SIDU.O comparatie relevanta intre prevederile de digitalizare si stadiul in care se afla Primaria este accesibila in documentul atasat.

Pct.nr.3.
Informarea privind retrocedarile de imobile in favoarea cultelor bisericesti arata ca a fost demarat programul de identificare cadastrala a celor 45 de imobile din Cluj-Napoca impreuna cu un numar de 5 studenti ai Facultatii de drept din Cluj-Napoca, aflati in perioada de practica sub indrumarea dlui.prof.Ovidiu Podar. Asupra ritmului si rezultatelor actiunii aflata in desfasurare urmeaza sa fie prezentate rapoarte de etapa.
Pct.nr.4.
Raspunsurile primite in urma intrebarilor si discutiilor cu reprezentantul ECO Metropolitan Cluj, dl Pinrtea, au confirmat dificultatile de lucru ale companiei Supercom Bucuresti dar si limitarile impuse de instalatiile CMID. Schimbarea regulilor de colectare si de organizare a bulversat populatia orasului si a scazul interesul pentru colectarea selectiva. Promisiunile cu accesul la CMID de martea viitoare si cu fundamentarea tarifelor  ce urmeaza a fi aprobate in AGA  Eco Metropolitan reprezinta pasi organizatorici de mult asteptati iar reluarea colectarii selective a deseurilor pe baza de cantarire nu se intrevede a fi aproape. Pe de alta parte, suportarea din banii publici a amenzilor platite UE si din banii cetatenilor a costurilor celor 100 de angajati de la sortare/tratare este o paguba inadmisibila pentru cei care fac predarea selectiva a  deseurilor menajere.
Multe din propunerile membrilor CCL au fost preluate cu promisiunea de aplicare in viitor.
Pct.nr.5.
 1. Rezultatul actiunilor de reamenajare a parcului Detunata,asa cum au fost expuse de catre dl.Razvan Radu,confirma reactia pozitiva a administratiei Cluj-Napoca,atunci cand exista implicare cetateneasca.CCL apreciaza perseverenta grupului de cetateni din zona Detunata si indemna si alte cartiere sa urmeze procedura deja testata.
 2. Documentul de pozitie prezentat de catre dl.arh.Gheorghe Elkan are intreaga sustinere din partea membrilor  CCL,cat si recomandarea de a fi trimis in atentia Directiei de Urbanism din Primarie-atasament.
 3. Reclamatia administrativa inaintata de CCL domnului primar Emil Boc face parte din procedura prealabila prevazuta de L 544/2001 in obtinerea unui acces neingradit si la termen la informatiile de interes public.Membrii CCL isi exprima sustinerea pentru continuarea procedurilor legale.
 4. CCL solicita domnului primar sa supuna dezbaterii publice- in prealabil hotararilor de C.L-pentru alocarea de bani proiectelor depuse de ONG-uri .Promisiunea scrisa de a fi anuntata dezbaterea nu a fost onorata de Primarie motiv temeinic de reluare a acestei dezbateri cat si obtinerea raspunsului solicitat din partea Curtii de Conturi.
 5. CCL sesizeaza faptul ca odata cu disparitia soclului statuilor din fata Teatrului National a disparut si numele personalitatilor expuse in operele de arta.
 6. CCL este anuntat ca tema de baza a lunii mai se va centra pe raspunsul Primariei legat de atingerea obiectivelor din SIDU pentru infrastructura urbana aplobata pe 2021-2023.

Secretariat

Consiliul Civic Local

Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>