Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 18.04.2019.

CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA

Data reuniunii: joi, 18 aprilie 2018, ora 17:00
Locul de desfășurare: Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca
Președinte de sedință: Dna Mihaela Beu

 

 

ORDINEA DE ZI A DEZBATERILOR

 1. Noutăți legislative cu impact asupra administrației locale. Prezintă secretariatul CCL.
 2. Sinteza hotărârilor CL Cluj-Napoca din ultima lună și poziția CCL cu privire la unele decizii luate. Prezintă secretariatul CCL.
 3. Cum capacităm populațiile de pe Someșul Mic din amonte de Cluj-Napoca pentru evitarea poluării excesive a resursei de apă potabilă. Prezintă dna Mihaela Beu.
 4. Informare privind dezbaterea publică asupra Bugetului pe anul 2019. Prezintă dl Iosif Pop.
 5. Diverse probleme ridicate de către cetățeni pentru CL Cluj – punerea în posesie a VETERANILOR DE RÃZBOI cf. L. 44/1994 și noul PUG.

 

Materiale anexe

CCL2 Traficul poluant Cluj 15.04.2019
CCL 04.2019.
Proiectul castigator 04.2019.

 

PROCES VERBAL

al reuniunii Consiliului Civic Local Cluj-Napoca din 18 aprilie 2019.

Locul de desfășurare: Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca .
Președinte de sedință: Mihaela Beu

ORDINEA DE ZI A DEZBATERILOR

 1. Noutăți legislative cu impact asupra admnistrației locale.
 2. Sinteza hotărarilor CL Cluj-Napoca din ultima lună și poziția CCL cu privire la unele decizii luate.
 3. Cum capacităm populațiile de pe Someșul Mic din amonte de Cluj-Napoca pentru evitarea poluării excesive a apei potabile. Prezintă dna Mihaela Beu.
 4. Informare privind dezbaterea publică asupra Bugetului pe anul 2019. Prezinta Iosif Pop
 5. 7 proiecte privind economia circulara sustinute la Cluj Hub. Prezinta Mihala Dobroiu.
 6. 10 priecte necesare solutionarii TRAFICULUI INFERNAL SI POLUANT al Clujului. Prezinta Radu Mlesnita.
 7. Analiza de caz:Cum s-au retrocedat proprietati funciare si imobiliare din proprietatea CL Cluj-Napoca,celor care au fost despagubiti  odata la cedarea lor. Prezinta Petre Ungureanu.
 8. Diverse probleme ridicate de cetateni.

La reuniune au participat: membrii CCL,mass media și cetățeni interesați de temele abordate.

Membrii CCL prezenti la dezbateri:Draghiciu Dan-ing;Radu Mlesnita-dr.prof.Doina Craciun-ec.Asociatie Propr.Danila Augustin-ing;Beu Mihaela-chimist,Petre Ungureanu-dr.ing;Bologa Dan-ing;Pop Iosif-ec.

Reuniunea a inceput cu prezentarea aspectelor de la punctul 3,in care dna.Mihaela Beu subliniaza nevoia implicarii administratiei orasului si a comunelor riverane Somesului Mic in educarea populatiei  si in gestionarea situatiilor de neconformare in ce priveste protejarea surselor de apa potabila de nepoluarea lor.Primaria Gilau este singura comuna din amonte de Cluj care disemineaza informatii si prezinta solutii pe tema discutata.

Sustine ca administratiile locale au la indemna foarte multe canale de comunicare cu cetatenii dar nu uzeaza inteligent si consecvent de ele atunci cand au de solutionat problemele majore ale poluarii.

Nici cetatenii nu isi joaca intotdeauna rolul activ in stoparea poluarii cu deseuri menajere .

Este placut surprinsa de cum s-au eliberat strazile centrale de parcarile dezordonate si spera ca o abordare similara in protejarea apei si in gestionarea deseurilor menajere poate sa aduca reusite.

Din luarile de pozitie ale dlor.Petre Ungureanu,Dan Bologa,Augustin Danila.Dan Draghiciu,Doina Craciun,Radu Mlesnita,Iosif Pop s-au notat urmatoarele solutii la tema discutata:

 • Statia de tratare a apei Gilau nu are asigurata protectia de contur pentru evitarea contaminarilor,
 • Sursa de apa potabila din Somesul cald preia nisipuri aluvionare din zona Agarbiciu,
 • Lacul Tarnita este plin cu dejectii din devesarea directa a  multor case de vacanta,
 • Fondurile europene atrase de administratiile locale nu au eliminat marile fenomene de poluare,
 • Amplasarea de conteinere suplimentare in zonele aglomerate dar si in centrele rurale poluatoare,concomitent cu actiuni practice de educare si recompensare sunt binevenite,
 • Canalizarile prin cadere libera,gandite inca din faza de proiectare, pot aduce solutiile durabile,
 • Punerea la dispozitia cetatenilor a unor halde speciale pentru depozitarea deseurilor marunte din constructii ar putea preveni fenomenul de  imprasierea dezordonata a acestora in toate padurile din preajma localitatilor si in special a Clujului.
 • Firmele de salubritate sa aiba responsabilitati extinse si mai ales fapte in preluarea selectata a deseurilor,

Concluziile acestor discutii sunt:

 • Invitarea in CCL a firmelor de salubritate Bratner si Rosal pentru toamna 2019.
 • Adresarea de invitatii dlor.Gh.Surubaru-manager teritorial si Marcel Bontideanu-seful politiei locale pentru participarea la intalnirea din toamna si pentru raspunsuri la cele de mai sus.
 • Alocarea de teren pentru platforma de deseuri marunte din constructii la Cluj-Napoca.
 • Amezi mai ferme din partea angajatilor Agentiei de Mediu  cat si exercitarea responsabilitatilor pe mediu celor din administratie.
 • Cooptarea in actiunile de protectie a mediului ,organizate de Primaria Cluj-Napoca,a celor obligati de instante se faca munca in folosul comunitatii.

Lucrarile reuniunii continua cu prezentarea Informarii de la pct.4 iar concluzia unanima este ca propunerile sustinute de catre cetateni si acceptate de catre Primarie trebuie sa se regaseasca in buget.

O detaliere a celor prezentate se regaseste in atasament.

Odata cu prezentarea celor 7 proiecte legate de economia circulara,de la pct.5,toti cei prezenti au apreciat modalitatea ingenioasa si pragmatica de capacitare a specialistilor si a cetatenilor la temele de mediu si de gestionare a deseurilor.O detaliere se regaseste in CCL 04.2019..

Cele 10 proiecte necesare solutionarii TRAFICULUI INFERNAL si POLUANT in Cluj-Napoca,de la pct.6 au primit intreaga sustinere din partea membrilor CCL si s-a cerut dezbateri cu invitati decidenti in luna mai 2019.Proiectul castigator 04.2019. sunt toate proiectele rezumate.

Cazul de revendicare de proprietati,de la pct.7,a primit mandatul pentru ca dl.Petre Ungureanu sa faca demersurile scrise la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>