Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 17.12.2020.

Reuniunea CCL – 17.12.2020, ora 15:30

on line”

Teme propuse:

 1. Informare cu principalele hotarari luate in CL din luna noiembrie si pana la zi si pozitia CCL – Prezinta Secretariatul CCL
 2. Raport cu privire la dezbaterea initiata cu candidatii la Parlamentul Romaniei -Prezinta Dl. ing. Petre Ungureanu.
 3. Raportul final privind abordarea punerii in aplicare a Strategiei de dezvoltare a Cluj-Napoca la finele perioadei 2014-2020 - Prezinta ec. Iosif Pop
 4. Rapoartele pe fiecare domeniu al administratiei locale vor fi sustinute de catre fiecare membru CCL pe sectorul asumat.
 5. Diverse:
  • Lista nominala a parlamentarilor din judetul Cluj,asa cum arata dupa rezultatul final al alegerilor

Cateva din Rapoartele pe care se bazeaza dezbaterea se ragasesc in atasamente si pe link-ul de mai jos:

Materiale Anexe:

 

Comunicat de presa

Sedinta si dezbaterile din CCLcj din luna decembrie 2020 au avut loc in ziua de joi,17 decembrie a.c. pe suportul de comunicare live google meet, intre ora 17.00 si ora 19,00.

Au raspuns cu prezenta membrii CCLcj, consilieri alesi in noul Consiliu Local, specialisti si invitati.

Dezbaterea a avut la baza rapoartele si propunerile de proiecte difuzate de catre CCLcj, dupa cum urmeaza:

 1. Informare cu principalele hotarari luate in CL din luna noiembrie si pana la zi si pozitia CCLcj –sustinuta de Secretariatul CCL
 2. Raport cu privire la dezbaterea initiata cu candidatii la Parlamentul Romaniei-sustinut de Dl.ing. Petre Ungureanu.
 3. Raportul final privind abordarea punerii in aplicare a Strategiei de dezvoltare a Cluj-Napoca la finele perioadei 2014-2020-Intocmit de ec. Iosif Pop
 4. Diverse: Informare cu Lista nominala a parlamentarilor din judetul Cluj, asa cum arata dupa rezultatul final al alegerilor.

Grafice ilustrative privind procentul real de alegatori care au validat parlamentarii recent alesi cat si pe primarul municipiului Cluj-Napoca.

Toate rapoartele scrise pot fi consultate pe site-ul CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA: http://ConsiliulCivicLocal.ro

In timpul dezbaterii au fost sustinute concluzii suplimentare privind gradul de materializare a Strategiei 2014-2020 de catre: Dna.prof. Mihaela Lutas, Dl.ing.Mircea Barna, Dna.sociolog Ana Ludusan, Dl.ing. Augustin Danila, Dl.arh. Gheorghe Elkan, dl.ing. Petre Ungureanu iar pe chat de catre dl.ing. Laurentiu Capusan, subliniindu-se abordarile deficitare in urmarirea obiectivelor Strategiei validate de CL Cluj-Napoca in anul 2015 dar si propuneri de luat in seama pentru Strategia 2021-2027.

Concluziile au fost sumarizate in Raportul Final, astfel:

1.   Strategia Cluj-Napoca pentru 2014-2020 a fost rezultatul unui efort de cca. 2 ani, cu participarea a peste 120 de specialisti, executata la comanda si in beneficiul Consiliului Local Cluj-Napoca, precum si a Primarului.

2.   Capacitatea Primariei si a CL, de selectare a principalelor proiecte propuse, de bugetare fundamentata pe mai multi ani, de punere in practica, de urmarire si de finalizare a lor nu a existant pe parcursul celor 7 ani, pentru ca:

 • nici Consiliul Local si nici Primarul nu au mandatat monitorizarea, in mod transparent si ferm, limitandu-se sa bifeze o sarcina de a carei dificultate s-au lasat ori au fost depasiti;
 • chiar si in situatia in care City Managerul orasului si-a asumat responsabilitatea in fata CCLcj, nu s-a schimbat nimic in ultimii 2 ani, nu a produs niciun progres si niciun raport pentru CL si pentru clujeni;
 • vastitatea propunerilor si solutiilor reiesite din Strategie a fost in exces fata de capacitatea de acoperire cu venituri bugetare si in acest caz s-a continuat metoda cheltuirii banului public  si oportunitatile momentului, HCL nr.315/22 septembrie 2015 devenind un document ingropat in arhivele timpului;
 • responsabilitatea scazuta, priceperea limitata, orientarea spre supervizare si spre controlul cetatenilor, lipsa de consecventa, lentoarea si birocratizarea functionarilor publici din Primarie nu au sustinut Strategia Clujului;
 • slaba coalizare a societatii civice, a presei locale, a specialistilor, alaturi de lipsa de dialog din partea executivului Primariei ne fac partasi fara voie la acest imens esec.

3.   In fata acestei situatii cu totul delicate pentru responsabilitatea fostului Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca, este justificata pozitia potrivnica exprimata de catre CCLcj, din ultimele 5 luni a acest an, in legatura cu HCL nr.24 din 10 ianuarie 2020, care a aprobat cheltuirea sumei de 810.000 euro (cca. 4.000.000 lei), pentru elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana (SIDU) pentru perioada 2020-2025.

Un nou esec in cheltuirea banilor nostri, ai cetatenilor clujeni, fara vreun rezultat, ne nelinisteste si ne preocupa tot mai mult acum.

Din proprie initiativa, CCLcj a luat legatura cu seful expertilor ce lucreaza la proiectul SIDU si a pus la dispozitie sinteza propunerilor cetatenilor si ONG-urilor, Grupului Civic, specialistilor clujeni si candidatii la functia de Primar si consilier local.Documentele CCLcj sunt publicate si diseminate prin site si retelele sociale, dupa cum urmeaza:

MASURI PROPUSE: pentru ca in perioada 2021-2027 sa nu se repete esecuri asemanatoare, sustinem ca:

 • CCLcj isi mentine solicitarea catre Consiliul Local Cluj-Napoca sa puna pe ordinea de zi la final de perioada a Raportului de evaluare a aplicarii Strategiei de Dezvoltare 2014-2020, cu toate concluziile CCLcj, inaintea dezbaterii publice a proiectului SIDU aflat in curs de elaborare.
 • Membrii CCLcj isi declara disponibilitatea de a activa in toate comisiile de specialitate ale Consiliului Local, la invitatia presedintilor acestora si dupa primirea din timp a rapoartelor si referatelor aflate pe ordinea de zi a reuniunilor acestora.
 • Programul dezbaterilor CCLcj, incepand cu luna ianuarie 2021, se va centra pe monitorizarea infaptuirii proiectelor cu care s-a prezentat in alegerile locale dl. primar Emil Boc si pe dezbaterea si asumarea publica a propunerilor proiectului SIDU.
 • Fiind ultima reuniune din anul 2020, presedintele de sedinta multumeste membrilor CCL pentru aportul voluntar oferit in dezbateri, adreseaza dorinta de colaborare deschisa si directa cu alesii Consiliului Local si executivul Primariei Cluj-Napoca, saluta aportul presei locale in diseminate mesajelor catre clujeni, apreciaza grupurile civice de pe retelele sociale pentru atentia si comentariile deosebit de folositoare si, doreste tuturor:

Sarbatori Linistite si Faine !

Secreteriatul CCL,                                                                     Cluj-Napoca  17 DEC 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>