Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 16.12.2021.

Data reuniunii: 16 decembrie 2021, ora 17.00,
ONLINE:  https://meet.google.com/kze-oenc-shp
Presedinte de sedinta: dl. Razvan Radu

 1. Pozitia CCL in raport cu hotararile luate de catre CL de la ultima reuniune si pana la zi-prezinta raportul Seccretariatul CCL.
 2. Punerea in discutie a raspunsului Primariei la solicitarea de date facuta in baza Legii 544/2001 la 27 octombrie 2021 - prezinta raportul ec.Iosif Pop
 3. Raportul de analiza legat de calitatea licitatiilor publice si stadiul finalizarii la termen a celor adjudecate - prezinta raportul dl.Razvan Radu.
 4. Diverse probleme ridicate de catre clujeni in legatura cu activitatea administratiei locala.

Materiale anexe

Raportul la pct.1 din ordinea de zi pe 16.12.2021
607944- răspuns
Cerere raport privind modul de infaptuire a obiectivelor strategice SIDU 2021-2030
SOLICITARE VOT, Legea 544 (2)
656130 raspuns privind Tren Metropolitan Gilău–Floreşti–Cluj-Napoca–Baciu– Apahida–Jucu–

Comunicat de presa

Sedinta si dezbaterile CCLcj din luna decembrie 2021 au avut loc in ziua de joi,16 decembrie a.c. pe suportul de comunicare online incepand cu ora 17.00.

Au raspuns cu prezenta membrii CCL, si cetateni interesati de temele anuntate prin invitatiile trimise. Consilierii locali si executivul Primariei Cluj-Napoca nu au fost invitati la aceasta reuniune din motive subantelese,in raport cu ultimele communicate de presa. Dezbaterea s-a purtat pe baza baza rapoartelor scrise si a sustinerilor verbale in ordinea punctelor din ordinea de zi ,anuntata in urma cu o saptamana.

Au fost aduse la cunostinta participantilor pozitia CCL sustinuta public in fata Consiliului Local Cluj-Napoca,in legatura cu proiectul metroului si toate demersurile ulterioare pentru sustinerea ei.

Ordinea de zi supusa discutiilor:

 1. Pozitia CCL fata de hotararile luate de catre CL de la ultima reuniune si pana la zi-este prezentata de Secretariatul CCL (Raport postat pe site-ul CCL).
 2. Punerea in discutie a raspunsului Primariei la solicitarea de date facuta in baza Legii 544/2001 la 27 octombrie 2021, cuprinsa in raportul ec.Iosif Pop (Adresa si anexe postate pe site-ul CCL).
 3. Raportul de analiza legat de calitatea licitatiilor publice si stadiul finalizarii la termen a celor adjudecate - sustinut verbal de catre dl.Razvan Radu.
 4. Diverse probleme ridicate de catre clujeni in legatura cu activitatea administratiei locala.

Presedentia de sedinta a fost asigurata de catre dl.Razvan Radu.
REUNIUNEA S-A DESFASUARAT ONLINE PE LINK-UL: https://meet.google.com/kze-enc-shp .

1.  Dupa prezentarea, urmata de discutarea raportului de la primul si al doilea punct, a fost insusita pozitia CCL, dupa cum urmeaza:

In baza concluziilor CCL din ultimele 6 luni, pe proiectul METROU s-au inregistrat la Primaria Cluj-Napoca, 4 documente de pozitie ale membrilor CCL( sub nr.656139 si 656130/22.11.2021) si au fost trimise la fiecare consilier local. In cursul sedintei de CL, desfasurata ONLINE, dnii.Razvan Radu si Iosif Pop au sustinut cu fermitate si argumentat solutiile alternative ale specialistilor consultati de  CCL. Inca nu s-au primit raspunsuri si nu cunoastem daca au fost luate in considerare sau respinse propunerile de solutii alternative facute.

Rezultatul sondajului clujenilor chestionati pe internet a fost primit si facut public doar dupa solicitarea de informatii cf.Legii 544/2001. Constatam insa din dezbaterea pe SIDU si din planul de mobilitate ca au fost nominalizate 12 pozitii de proiecte de infrastructura care sunt acoperitoare pentru realizarea optiunilor de transport sustinute de echipa de specialisti CCL. Aceste alocari bugetare viitoare merg in paralel cu cele peste 2 miliarde de euro fundamentate ca finantare pentru linia de metrou.

Consilierii PSD si USR au pus la indoiala proiectul metroului dar la numararea votului s-au
anuntat 24 de voturi pentru, fapt ce ii nedumereste pe multi clujeni din cei chestionati.

Dl.dr.Radu Mlesnita a intreprins demersuri separate pe acelasi subiect, in urma caruia aduce in fata CCL detaliile care urmeaza:

Legat de Raspunsul Primariei:
Punctul meu de vedere, al organizatiilor de business si al clusterelor pe care le reprezint in Consiliul Civic Cluj este ca: Respingem pozitia ne-fireasca a Primariei si fuga de raspundere a Dlui.Primar Emil Boc, privind REFUZUL de a prezenta public in dezbatere deschisa cu cetatenii, in mod distinct si responsabil, RAPORTUL SIDU anterior 2014-2020. De asemenea, incercarea vicleana de strecurare a datelor incomplete si ne-dezbatute public, in noul SIDU.

Domnul Primar este obligat prin lege sa-si prezinte RAPORTUL privind indeplinirea, neindeplinirea indicatorilor, activitatilor si proiectelor aprobate in urma cu 5 ani, pe care le-a insusit si s-a angajat sa le indeplineasca.

Auditul este obligatoriu deoarece s-au cheltuit in aceasta perioada peste 1,5 miliarde de euro si s-au realizat doar 20% din obiectivele asumate si aprobate de Consiliul Local acum 5 ani. Fara acest document oficial, pus in dezbatere publica si aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca, noul SIDU 2021-2030 nu are nici un fundament legal si nici tehnic ci doar niste culegeri de date incomplete ale expertilor BIRD, furnizate mai putin verificabil din parte functionarilor subordonati Dlui.Primarului Emil Boc.

Pasarea raspunderii in sarcina expertilor Bancii Mondiale privind preluarea de date ne-aprobate de Consiliul Local si ne-dezbatute public, creaza o mare problema de procedura standard acestei institutii de prestigiu international, indiferent ce zic-si-fac expertii sai. Trebuie sa mentionam ca acestia si-au luat o masura de protectie specificata in SIDU, care face practic ne-veridic acest document:

Pag. 2 Clauză de limitare a responsabilității: “ Prezentul raport este un produs al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare/Banca Mondială. Constatările, interpretările și concluziile exprimate în acest document nu reflectă în mod obligatoriu părerile Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale sau ale guvernelor pe care aceștia le reprezintă. Banca Mondială nu garantează acuratețea datelor incluse în prezentul document.” “Prezentul raport nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene sau a Guvernului Român.” >

Atrag serios atentia asupra acestei clauze si mai ales a faptului ca Dl Heroiu – expert BIRD a predat documentul in MARTIE 2021 si acum suntem in DECEMBRIE 2021 (Primaria l-a facut public abia in Octombrie 2021 dupa 8 luni !?!) Dl.Primar Emil Boc avea si are timp inca sa-si prezinte RAPORTUL pentru SIDU anterior (2014-2020) pentru a completa datele din actualul SIDU, precum si pentru a obtine in mod firesc acordul cetatenilor si respectiv al consilierilor locali. NU poate trece peste aceasta etapa !
Orice manifestare iresponsabila in care sa fie implicat numele, expertii sau chiar Banca Mondiala, provocate din necunoastere sau superficialitate voita sau ne-voita, poate atrage grave consecinte nu doar asupra Clujului dar mai ales a Romaniei.

Rolul oricarui clujean, civic sau simplu cetatean, mai ales a Consiliului Civic Local este sa opreasca orice derapaj ce poate fi creat de catre Dl. Primar Emil Boc (indiferent de situatiile in care se afla).

Punct de vedere SIDU:

https://drive.google.com/file/d/1qvmjneestEgyr3uGmP2K6A1WHvWo5oOQ/view

Legat de corespondenta cu Primaria:

 1. TREN METROPOLITAN – METROU in pregatirea aprobarii Hotararii de Guvern, de la care am primit raspunsuri: Guvern, Min. Fonduri Europene, Min Finante, Min. Dezvoltarii, Min. Justitiei si Nr. inregistrare de la Min. Transporturilor Titular si autorul Notei de Fundamentare a aprobarii INDICATORILOR Studiului de Fezabilitate (care din nefericire a fost inaintat de primarie fara a cuprinde observatiile-solutiile alternative – propunerile cetatenilor in scris si exprimate in consultarea publica) https://drive.google.com/file/d/14HYjtYzllzAaGmqerU3dc8LE4Dx8ouuT/view
 2. ISTORIA unei Petitii/Solicitari/Cereri... sau cum doriti sa numiti legat de SIDU 2021-2030 https://drive.google.com/file/d/1Lr4KPuqwESB0sErmyEYzFd2zzT6cMh-2/view Conectare on line la dezbateri prin cont Gmail-GOOGLE”. Cei prezenti sunt de acord ca in baza prevederilor Legii 544/2001,sa solicitam, in numele CCL, prin secretariatul LADO, Raportul primarului pentru descarcarea de gestiune pe Strategia de Dezvoltare Durabila 2014-2020 si votul exercitat individual de catre fiecare consilier local pe acest raport. Aceeasi solicitare sa fie adresata pentru votul exercitat de catre fiecare consilier local pentru aprobarea prin HCL a Studiului de Fezabilitate la Metrou .

Dupa sustinerea de catre dl.Razvan Radu a raportului de la punctul 3 si dezbaterile ce au urmat, CCL a retinut urmatoarele concluzii:

 1. Multe proiecte elaborate si scoase la licitatie de catre Primarie au ramas neatacate din cauza ca la licitatii nu s-au prezentat executantii de specialitate.
 2. Cauzele trebuie cautate la modul profesional prin accesul la documentatia primara, uzand de prevederile Legii 544/2001,astfel ca la o viitoare analiza sa ne exprimam cu rigoare.
 3. Digitalizarea poate fi o solutie pentru proiecte mai operative si mai complete.
 4. Softul pentru digitalizarea administratiei publice se doreste sa fie unitar pe tara si sa ajute.
 5. Deschiderea accesului la licitatii a consortilor de firme mai mici de diverse specializari, e o solutie de luat in considerare pentru scurtarea duratei intre proiect si executie.

La finalul dezbaterii,presedintele de sedinta adreseaza multumiri voluntarilor si sustinatorilor CCL si le doreste Sarbatori linistite si un An Nou mai bun.

Secretariatul CCL, 16.12.2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>