Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Reuniunea CCL – 16.04.2020.

Reuniune virtuala a CCL Cluj din 16 APR 2020

 

ORDINE DE ZI:

  1. Ganduri, idei, opinii, propuneri, solutii din perioada Starii de Urgenta la pandemia COVID 19. Part I. (continua si in luna Mai 2020)
  2. Executia bugetului CL Cluj-Napoca pe anul 2019 – cerinte noi de abordare a bugetarii pentru anul 2020 si urmatorii ani, ca efect al pandemiei mondiale.
  3. Raport privind Hotararile Consiliului Local Cluj-Napoca din ultimele saptamani
  4. Pregatirea agendei prioritatilor societatii clujene pentru perioada urmatorilor 10-15 ani. Materialele se vor transmite membrilor CCL pe masura elaborarii lor. Prezinta: Membrii CCL responsabili pentru urmatoarele domenii: de activitate: Urbanism, Programe internationale, Dezvoltare economica locala si metropolitana, Drepturile omulu (Emanoil Tudose, Ionel Vitoc, Radu Mlesnita, Petre Ungureanu, Ana Ludusan).
  5. Alte teme propuse de catre membrii CCL si cetateni.

Secretariatul CCL

 

Consiliul Civic Local Cluj Napoca 

Comunicat de presa 16.04.2020

Link catre comunicatul de presa: 

https://docs.google.com/document/d/1KqF6kCzAFCc_EO9y6jM8LhtyxxS5Y1wYSyfiYsoZk_M/edit?usp=sharing 

Sedinta si dezbaterile din CCL pe luna aprilie 2020 au avut loc in data de 16 apr. a.c pe suportul de comunicare live organizat de catre dl.Valentin Maior  incepand cu ora 17.00. Au participat membrii CCL, cetateni interesati de temele si rapoartele din convocator.

Rapoartele redactate de catre cei nominalizati cat si propunerile primite de la cetateni au fost expediate din timp conducerii Primariei Cluj-Napoca, fara a primi inca raspunsuri ori explicatii.

Temele,rapoartele si prezentarile supuse discutiilor au fost:

  1. Ganduri din perioada Starii de Urgenta a pandemiei COVID – transmise membrilor CCL prin scrisoarea de convocare
  2. Executia bugetului CL Cluj-Napoca pe anul 2019-cerinte noi de abordare a bugetarii pentru anul 2020 si urmatorii,ca efect al pandemiei mondiale. Prezinta: ec. Iosif Pop
  3. Raport privind hotararile Consiliului Local Cluj-Napoca din ultimele saptamani. Prezinta: ec. Iosif Pop
  4. Pregatirea agendei prioritatilor societatii clujene pentru perioada urmatorilor 10-15 ani. Materialele se vor transmite membrilor CCL pe masura elaborarii lor. Prezinta: Membrii CCL responsabili pentru urmatoarele domenii de activitate: Urbanism, Programe internationale, Dezvoltare economica locala si metropolitana, Drepturile omului (dnii.Emanoil Tudose si Ionel Vitoc,Radu Mlesnita, Petre Ungureanu, Ana Ludusan).
  5. Alte teme propuse de catre membrii CCL si de catre cetateni(dl.Gabriel Florian).

Rapoartele si informarile prezentate sunt cele atasate la convocator.

Dupa parcurgerea si insusirea punctelor din ordinea de zi si in legatura cu problematica acestor zile au fost redactate urmatoarele pozitionari:

Dl.ing.Petre Ungureanu:

Situatia în care ne aflăm, ne permite o scurtă evaluare a modului în care CCL, a reusit să-si facă utilă, profitabilă dar mai ales eficientă activitatea în folosul Comunității :

  • Care au fost cele mai bune mijloace prin care CCL a reusit să transmită către autoritățile locale necesitătile stringente ale populației Clujului?
  • Dacă semnalele CCL, au fost recepționate corespunzător de către aceste autorități?
  • Dacă aceste semnale au reusit să determine autoritățile locale să adopte si măsurile corespunzătoare la deficientele sau omisiunile constatate?
  •  Dacă am reusit să selectăm intr-adevăr, cele mai importante probleme ale Comunității si să le facem cunoscute prioritar Autorităților Locale ?

În sfârsit doresc să apreciați, dacă CCL nu a fost cumva “folosit” de alții, numai pentru scopuri pur propagandistice :

  • de către Primărie, care la toate manifestările naționale si către toate “Orașele înfrățite cu Clujul” declară că are cea mai democratică formă de “adeziune publică” prin intermediul  ascultării “Vocii Societății Civile”,
  • de către toti candidații Clujului în Parlamentul si Senatul tării, care își declară propriul “Program electoral”, ca fiind inspirat din “necesitătile electoratului”, exprimate  prin intermediul “Reprezentantilor Societății Civile”,
  •  de către cei din “Presa Locală”, care din lipsa unor opinii proprii, sau datorită unei acute sărăcii de limbaj, ne citează cu convingerea că se exprimă chiar, “în interesele urbei”
  • de către obscure si meschine ONG-uri, care în speranta că vor obține finantări mai consistente, adaugă la “domeniul de activitate”, (deseori mercantil si nerelevant), faptul că în mod evident, au ca obiectiv prioritar : interesele “Societății Civile”?
  • de către diverse “persoane fizice”, care își arogă ocazional “calitatea” de membru al CCL, în speranta că-si vor rezolva mai rapid diverse probleme personale care implică avize sau decizii ale Administrației Locale.
  • de către autorii unor diverse “initiative personale” fără nici un fel de interes cetătenesc, care doresc numai un “spațiu public de afisare” ( cu alte cuvinte, cei pe care nu îi publica nimeni),

Doresc totodată să reamnitesc că desi am beneficiat de numeroase semnale de adeziune din partea concetățenilor, pentru calitatea si consistenta subiectelor analizate în anii trecuți, au rămas fără un răspuns, sau au fost complect omise următoarele sugestii ale cetățenilor Clujului :

  • decolmatarea “Canalului Morii”, pe tot parcursul prin Cluj, si transformarea lui într-o “oglindă de apă”, flancată de spații verzi, si locuri de agrement pentru populație,
  • realizarea unei legături directe si rapide, între Aeroport si gara CFR Cluj, ( reamintesc că interesele unor obscuri detinători ocazionali a spațiilor fostelei Direcții Comerciale ale Clujului, nu pot să primeze intereselor urbei).
  • reabilitarea drumului de acces Apahida-Someșeni-Cluj, situate de-a lungul Căii Ferate, (reamintesc că desi cuprins în toate planurile de dezvoltare a Clujului în ultima sută de ani), pe traseul dedicat acestui culoar, (conceput identic în toate marile orașe ale lumii), s-au emis autorizații de construcție, incompatibile cu destinația inițială.
  • Reamplasarea “Monumentului Holocaustului” în Parcul Orașului intre monumentele similare ale ” Revoluției din Ungaria” si cel al “Victimelor Comunismului”. Situatia creată la ora actuală, de amplasare al unui monument  destinat compasiunii pentru victimele: “regimului Hortist de ocupație vremelnică a teritoriului Romăniei”, în Parcul care poartă numele PĂRINTELUI UMORULUI ROMÂNESC, este total inadecvată si categoric unică în lume.
  • în sfârsit o analiză a “NUMĂRULUI FUNCȚIONARILOR PUBLICI din Cluj” si a “sumelor alocate pentru plata acestora” raportată la populația Clujului, comparată cu aceiasi indicatori, pentru orașele europene.
  • nu în ultimul rând, o analiză similară referitoare la numărul de funcționari din administrația publică locală, DISPONIBILIZAȚI ÎN URMA INFORMATIZĂRII ACTIVITĂȚILOR DIN PRIMĂRIE.

Cele de mai sus, pot figura ca teme, pentru Întâlnirile din cursul anilor  2019-2020.

Rog membrii CCL, să-si formuleze p.d.v, referitoare la cele prezentate de subsemnatul, complectări sugestii sau păreri divergente, sunt binevenite,  în spiritul în care s-au desfășurat discuțiile în majoritatea reuniunilor noastre, din ultimii ani.

Sugerez de asemenea ca activitatea noastră să se desfășoare in condițiile actualei situații din tară prin intermediul corespondentei electronice : vom antrena astfel un număr responsabil de participanți si opiniile acestora se vor putea consemna direct în P.V. de reuniune.

Dl. ing. Dan Dragiciu:

Probabil ca starea de urgenta se va prelungi pana la sffarsitul lunii mai ,iar prioritatile de investitii si de activitati economico-financiare vor trebui revizuite, remodelate si cu siguranta decalate ca termen de executie.Dupa parerea mea trebuie avute in vedere si  finalizate documentatiile tehnice  si unele chiar demarate  pentru marile proiecte ale orasului:

  • Spitalul regional
  • Centrul Cutural de pe str Dorobanti
  •  Soseaua de centura a orasului
  • Trenul metropolitan cu amenajarea statiilor aferente inclusiv la Aeroport Cluj
  • Finalizarea lucrarilor de reparatii si de modernizare a Muzeului de Arta,
  • Construirea noului sediu al Conservatorului G.Dima (actualul sediu fiind retrocedat)
  • Parkingurile supraterane
  • Noul complex expositional,sau modernizarea celui existent.etc

Consider totusi ca  multe din propunerile formulate de CCL prin materialele  si rapoartele lunare intocmite, au fost preluate de serviciile de specialitate ale CL, reconsiderate si lansate in diverse proiecte chiar daca n-au formulat un raspuns concret.

Raman in continuare un numar important de initiative si de propuneri ale membrilor CCL si a cetatenilor orasului nostru, care poate ar trebui reinventariate si retrimise CL, pentru a ne transmite un pdv

Propun totusi sa mai reflectam privind viitoarele teme pe  carre sa le abordam in continuare, in functie de finalul starii de urgenta si mai ales de “dramatismul” acesteia.

Dna. sociolog Ana Ludusan:

LADO Romania a semnat initiativa Federatiei Internationale a Drepturilor Omului (FIDH), cu sediul la Paris, in calitate de membra a acestei Federatii.

Va propun sa recomandati postarea pe site-ul CCL Initiativa FIDH, Paris, semnata si de LADO Romania.

Puteti adauga un comentariu semnat de dvs, ca lideri CCL. Scrieti ce credeti ca este util si onorant pentru CCL.

Dl. ec. Iosif Pop:

Socot ca fiecare dintre noi o sa raspunda individual, iar la sfarsit as propune sa avem concluzia-sinteza din partea Dlui. Ungureanu, pe care sa o trimitem spre toti cei interesati.

O sa formulez perceptia mea in continuare:

  1. Cele mai bune mijloace de transmitere a pozitiei membrilor CCL:
    1. AUDIERILE PUBLICE,
    2. INVITAREA SI PREZENTA LA LUCRARI A REPREZENTANTILOR PRIMARIEI SI CONSILIERII LOCALI,
    3. COMUNICATELE DE PRESA DIRECTIONATE PRIN MAILURI DIRECTE.
  2. Foarte multe din semnalele transmise au fost primite fara comentarii,semn ca formularea si argumentarea lor a fost facuta cu competenta si in mod constructiv.
  3. Asa cum s-a vazut la bilantul de 15 ani a CCL, majoritatea obiectivelor formulate pe domenii, pe termen mediu-lung, au fost preluate si aplicate.Din pacate, unele, cu mare intarziere au fost puse in lucru.
  4. Atat aprecierile publice ale Primarului cat si rezultatele de la pct.3 ma indreptatesc sa raspun cu DA la acest punct. Exceptie sunt propunerile care nu au fost de interes direct pentru unii decidenti. Evolutia municipiului in cei 20 de ani este un argument si mai convingator ca vocea CCL a fost auzita si transpusa in fapte.
  5. Toti cei enumerati de Dvs.la acest punct au “folosit”, propagandistic si mai ales politic, ideile CCL pentru ca au fost vizibile pentru oricine,atat pe SITE cat si prin comunicatele de presa sau mailuri.
  6. Pentru cele 4 obiective subliniate ca fiind omise de catre administratia locala,apreciez atat sensibilitatea punerii lor in practica dar mai ales alternativele care sunt promovate de catre alti “sfatuitori”.
  7. Analiza fenomenului birocratic din Primarie ,cat si evolutia numarului de personal functionaresc  este tema dezbaterii noastre din luna iunie 2020.

Propunerea Dlui.Gabriel Florian si raspunsul provizoriu al CCL:

Buna ziua!  As vrea sa o propun o tema pentru a fi discutata cu reprezentantii Primariei Cluj-Napoca si anume prelungirea si finalizarea strazii Rasaritului. Desi proiectul dateaza inca din timpul sistematizarii din perioada comunista, nu a fost finalizat nici la 30 de ani de la revolutie. Asadar proiectul este cunoscut de catre admnistratia clujeana si chiar prins in planul de urbanism general (PUG) ca atare precum si in planul de mobilitate urbana durabila (PMUD) si cuprinde doua componente: 1. podul de pe strada Oasului care sa faca legatura cu strada Rasaritului 2. prelungirea strazii Rasaritului pana la IRA Alaturi de centura de sud, aflata la stadiul studiu de fezabilitate, podul de pe strada Oasului si prelungirea strazii Rasaritului este singurul proiect major de infrastructura din partea de nord care poate avea efecte reale asupra fluidizarii traficului si ocolirii zonei centrale/semicentrale. Avantajul acestui proiect este costul mult mai mic si posibilitatea implementarii rapide. Daca intr-un final lucrurile au inceput a se misca, podul de pe Oasului fiind in faza de pregatire a licitatiei pentru prelungirea strazii Rasaritului nu exista niciun plan desi aici vorbim doar de lipsa a 6-700 de metri de conexiune stradala, un podet peste Canalul Morii si cateva gradini de expropriat, lucruri care nu ar fi trebuit sa puna probleme primariei si care puteau fi realizate inca de acum cel putin 10 ani. Partea si mai proasta e ca la ultima intalnirea de la sfarsitul lunii ianuarie intre reprezentatii API (Asociatia Pro Infrastructura) cu domnul Ovidiu Cimpean , aflam ca primaria nu are de gand sa prelungeasca strada Rasaritului decat dupa terminarea podului de pe Oasului preconizat a fi construit in 3 ani. O astfel de abordare e de-a dreptul stupida pentru ca nu ne va permite sa ne folosim nici de pod nici de strada. Prin urmare va solicit/solicitam sprijinul pentru convingerea primariei in a demarara cat mai rapid lucrarile de prelungire a strazii Rasaritului, finalizarea strazii avand beneficii reale si in absenta podului de pe Oasului sau in cel mai rau caz pregatirea documentatiei tehnice, a studiului de fezabilitate, exproprierilor etc. pentru ca strada Rasaritului sa fie finalizata cel mai tarziu odata cu podul de pe Oasului.

Raspunsul provizoriu al CCL:

Buna ziua dle.Gabriel Florian,

Spre informare  – Dlui.primar Emil Boc,

Pentru buna intelegere a modului in care lucreaza CCL Cluj-Napoca, ar merita sa vedeti pe site-ul nostru Regulamentul intern. Intotdeauna am invitat la reuniunile CCL pe cei care au de sustinut propuneri de proiecte in interesul orasului si al cetatenilor lui.In masura in care exista o larga sustinere a proiectelor propuse,ne facem promotorii lor , prin Comunicatele de Presa si prin P.V. trimise la consilierii locali si la conducerea Primariei.

Nu am sustinut si nu am promovat din CCL proiecte si propuneri ce reprezinta interese de persoane ori de grupuri foarte restranse.

Separat, odata pe an are loc dezbaterea publica a bugetului anual al municipiului,ocazie cu care cei interesati,inclusiv CCL,isi sustin cu argumente propunerile de proiecte.Di pacate,in luna februarie a acestui an,la solicitarea expresa a CCL si a altor persoane,dezbaterea publica a bugetului 2020 s-a facut dupa metoda “de indata”,fara sa fim anuntati,motiv pentru care nu am putut participa.Totusi,s-a bifat dezbaterea iar presa a consemnat”lipsa de interes a clujenilor”.

Acum, dupa iesirea din perioada de Situatie de Urgenta, CCL cere o revizuire a bugetului pe anul 2020 si urmatorii,astfel ca utilizarea banilor comunitari sa urmeze optiunile clujenilor si nevoile lor.

Sedintele noastre lunare se desfasoara acum “on line”datorita restrictiilor de securitate insa la proxima intalnire fata in fata sunteti binevenit sa va sustineti proiectul.Speram sa fie prezenta si Primaria la sedinta.

Pana la momentul ridicarii restrictiilor,trimitem dlui.Primar si Membrilor CCL propunerea Dvs.spre cunoastere si informare,asteptand argumente si contraargumente din partea oricui dar si a Dumneavoastra.(Nr.inregistrare Primarie-195323/1/09.04.2020).

Secretariatul CCL Cluj-Napoca,

Dl.Mircea Barna isi exprima dezamagirea pentru ca administratia locala si Guvernul nu sustin firmele locale.

Dl.prof.Radu Mlesnita:

Cele 2 teme ale CCL din Mai (cultura) si Iunie (alegerile) nu sunt oportune in contextul pandemiei.

Propun sa le amanam pentru toamna si sa le inlocuim cu o tema continua pe perioada starii de urgenta, respectiv:

PROPUNERI si SOLUTII CIVICE pentru administratia locala in vederea securizarii sanatatii oamenilor si al economiei clujene.

In cursul dezbaterilor interactive s-a retinut:

  • rapoartele prezentate si demersurile intreprinse catre administratia locala sunt insusite de catre cei prezenti,
  •  incepand cu toamna 2020 reluam temele majore promovate de catre CCL,cu scopul bugetarii si infatuirii lor,
  • relocarea industriilor din China poate fi o buna oportunitate pentru economia romaneasca daca are sustinere reala,
  • intalnirile din lunile mai si iunie sa fie centrate pe modul citic in care au fost sustinute initiativele clujene de catre leaderii locali din administratie si politic.

Secretariatul CCL,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>