Intalnire cu parlamentari 08.11.2013.
Pentru cel de-al doilea „episod” din seria dezbaterilor sub genericul „Influenţa politicienilor clujeni în viaţa României”, organizatorii, Consiliul Civic Local, invitaseră cinci parlamentari, însă doar senatorii Marius Nicoară (PNL) şi Laszlo Attila (UDMR) au fost prezenţi. Senatorul PDL Alin Tişe şi deputaţii PC Vicenţiu Irimie şi Ioan Moldovan n-au dat curs invitaţiei.
Nu doar numărul parlamentarilor clujeni care au acceptat să dea seamă în faţa reprezentanţilor societăţii civile a scăzut, dar şi asistenţa a fost ceva mai rarefiată decât la prima dezbatere, la care au participat deputaţii Steluţa Cătăniciu (PNL), Aurelia Cristea (PSD) şi Adrian Gurzău (PDL). Senatorul UDMR Laszlo Attila a admis că influenţa nu doar a clujenilor ci a ardelenilor, în general, la Bucureşti, a ajuns la cote minime. „Majoritatea membrilor guvernului sunt din afara arcului carpatic, uitaţi-vă la proiectele de infrastructură. Până acum era prioritară autostrada care trecea pe lângă noi, acum Ardealul de nord a fost uitat”, a declarat Laszlo. Chestionat asupra promisiunilor din campania electorală pe care le-a dus la îndeplinire în primul an de mandat, extrem de sincer, Laszlo a recunoscut că nu are ce astfel de realizări să prezinte, motivând prin faptul că nici o iniţiativă venită din partea opoziţiei n-are vreo şansă în parlament. „Pe hârtie, în parlament există o majoritate de 70%, în realitate, la vot, majoritatea este de 90%. Nimic din partea opoziţiei nu trece, indiferent despre ce e vorba. Vă dau un exemplu: am cerut prelungirea cardului de sănătate de la şase luni la trei ani, a fost respinsă în comisie”, a spus Laszlo.
În schimb, pentru 2014, şi-a fixat un obiectiv foarte clar. „În 2014, prioritatea mea şi a UDMR este să nu se ajungă la modificarea Constituţiei, pentru că proiectul pregătit până acum de USL nu aduce nimic bun României. Nu suntem de acord cu introducerea unui nou nivel administrativ într-o ţară suprabirocratizată”, a spus Laszlo. Un alt obiectiv pe care şi l-a propus modificarea sistemului electoral. „Trebuie regândit sistemul electoral şi nu neapărat legat de numărul parlamentarilor. Sunt pentru un parlament bicameral, cu o Cameră a Deputaţilor cu 300 de membrii şi cu un Senat cu o sută şi ceva de senatori, dar cu atribuţii clar separate, fără suprapuneri şi revenirea la votul pe listă”, a afirmat Laszlo. El a mai spus că trebuie găsite soluţii pentru creşterea nivelului profesional al parlamentarilor. „Din 174 de membri ai Senatului există maxim 15-20 de senatori care chiar înţeleg ce se întâmplă, restul votează după deget. La noi, la comisia de sănătate avem un medic veterinar, deşi partidul lui avea şi medici printre senatori, dar l-au trimis pe ăsta”, a explicat Laszlo.
Fostul viceprimar a mai spus că trebuie găsite soluţiile legislative care să limiteze drastic folosirea de către guvern a ordonanţelor de urgenţă. „Anul acesta încă n-am avut zece proiecte de legi la dezbatere în Senat, doar legi de aprobare sau de respingere a ordonanţelor de urgenţă. Guvernul s-a substituit puterii legislative”, s-a plâns Laszlo. În opoziţie fiind, n-a putut să nu critice situaţia economică. „Nu e în regulă când vine premierul, cum a venit şi la noi, la grupul UDMR, şi ne spune că totul e foarte bine, creşte economia, cresc exporturile, dar de trei luni statul n-a mai încasat nimic. Nu e în regulă când scade consumul de energie electrică cu 7,6% şi doar 11% reprezintă consumul populaţiei. Înseamnă că industria e în scădere”, a afirmat Laszlo.
Nicoară n-a fost, însă, de acord că Clujul şi-ar fi pierdut influenţa la nivel naţional. „Între cei 13 membri ai Biroului Permanent a Senatului doar doi sunt liberali: Crin Antonescu, preşedinte şi Marius Nicoară chestor. Norica Nicolai este vicepreşedinte PNL, Horea Uioreanu este şi el vicepreşedinte al partidului, eu fac, la rândul meu, parte din Biroul Politic Naţional. La PSD, la fel, Ioan Rus este conducătorul informal al partidului, Remus Lăpuşan este prezent şi el mai tot timpul la Bucureşti şi lucrează foarte mult, deci vocea Clujului contează la Bucureşti”, a afirmat Nicoară. La capitolul realizări ale primului an al noului său mandat, Nicoară a pus începerea lucrărilor la centura Dejului, repunerea pe agendă a fostului proiect de drum expres Turda-Sebeş, transformat în autostradă, proiect al cărui iniţiator a fost Nicoară, ca variantă de legătură între Autostrada Transilvania şi coridorul 4, precum şi finalizarea primei etape de construcţie a noii piste a aeroportului, proiect lansat pe vremea când Nicoară conducea judeţul.
Pentru 2014 el şi-a propus impunerea proiectului şoselei de legătură dintre A3 şi centura Vâlcele-Apahida. În schimb a exclus orice şansă a Autostrăzii Transilvania de a mai figura în proiectul de buget pe 2014. „Nici nu poate fi vorba de vreo finanţare de la buget pentru că nu sunt bani. Trebuie găsită altă schemă de finanţare şi sunt discuţii – nu vreau să dau detalii acum – ca s-o ducem măcar până la Borş”, a declarat Nicoară. În schimb, el a garantat că noua acciză de 7 eurocenţi pe litrul de benzină va fi folosită exclusiv în infrastructura rutieră. „PNL a cerut ferm acest lucru şi va merge până la ruperea alianţei dacă cei 7 cenţi nu vor merge la drumuri şi autostrăzi. Dar am găsit înţelegere la premier şi sunt convins că aşa se va întâmpla”, a susţinut Nicoară.
La rândul său, a admis că nu toţi parlamentarii şi-ar merita locul în acea instituţie. „Fără falsă modestie, eu mă consider competent. Şi pe colegul Laszlo îl consider competent, dar, într-adevăr, e plin parlamentul şi de caricaturi. Nu eu i-am votat, dumneavoastră i-aţi votat. Pe de altă parte, nu ne putem pricepe toţi la toate, eu nu mă pricep la medicină, aşa că nu-mi dau cu părerea pe un proiect din acest domeniu. Dar înainte de plen, la noi la grup se discută toate proiectele de legi de pe ordinea de zi şi fiecare proiect este analizat de specialiştii pe domeniul respectiv, care decid dacă e bun şi liderul de grup notează la fiecare proiect cum se votează şi apoi fireşte că face semn ca şi cei care nu sunt specialişti pe un anumit proiect de lege să ştie cum s-a decis să se voteze. Într-un partid trebuie să existe o disciplină şi să se tragă în aceeaşi direcţie, ca într-o echipă. Dacă în echipă s-a decis că se pasează pe stânga, pasez şi eu pe stânga, chiar dacă poate eu aş vrea să pasez pe dreapta, e firesc să fie aşa”, a explicat Nicoară raţiunea votului „după deget”.
Fostul şef al liberalilor clujeni a avut o explicaţie şi pentru prăbuşirea încasărilor la bugetul de stat. „În ultimele cinci luni s-a reorganizat tot sistemul de supraveghere financiară. S-a desfiinţat Garda Financiară, s-a reorganizat ANAF, iar românii, ca românii, au simţit lucrul acesta şi au apăsat la blană pedala evaziunii. Dar s-a terminat acest proces şi de acum gradul de încasare va reveni la normal şi chiar va fi mai mare decât înainte”, a afirmat Nicoară.
sursa: Ziua de Cluj