Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

Audiere publica cu tema ”In ce masura este pregatita Romania sa instaleze panouri fotovoltaice, cu folos pentru toti cetatenii ei”

———————————————————————————————————————–

Raportul final-Audierea Publica-Fotovoltaice-29.02.2024

Audierea publica – video

—————————————————————————————-

I N V I T A T I E

Stimata/e doamna/ule(functia si prenume nume)…………………………

Consiliul Civic Local Cluj-Napoca, in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca si LADO Cluj, au deosebita placere sa va invite la AUDIEREA PUBLICA cu tema ”In ce masura este pregatita Romania sa instaleze panouri fotovoltaice, cu folos pentru toti cetatenii ei”, care va avea loc la data de 29 februarie 2024, orele 11.00-14.00, in Sala de Sticla din Primaria Cluj-Napoca.

Va adresam rugamintea sa ne confirmati participarea Dumneavoastra pe adresa de mail: consiliulcivic@gmail.com .

Cu respect si multumiri,
Secretariatul CCL,

 

CHEMARE LA ACTIUNE,

In ultimii 3 ani se inregistreza o crestere accentuata a pretului energiei electrice concomitant cu scaderea drastica a puterii de cumparare.

Numai in perioada octombrie 2020-octombrie 2021, pretul energiei electrice a crescut de peste 3.65 ori, de la 41 euro/MWh la 194 euro/MWh, potrivit datelor publice.  Pretul energiei electrice din Romania este dependent, in buna masura, si de pretul energiei electrice din import; productia de energie electrica din Romania nu acopera cererea, fiind necesare noi surse de productie a energiei electrice. Piata de energie electrica din Romania este cuplata inclusiv cu Germania, diferentele de pret inregistrate fiind date de capacitatile reduse de interconectare transfrontaliere (o crestere a pretului energiei electrice din Germania determina o crestere a pretului si in Romania).

Incepand cu anul 2023, pretul energiei electrice se stabilizat in jurul valorii de 80 euro/MWh, o crestere de peste 80% fata de octombrie 2020.

Energia luminii solare, procesata prin montarea de panouri fotovoltaice si  convertita in energie electrica permite accesul consumatorilor la o energie electrica nepoluanta si obtinuta cu costuri mult mai reduse.

Investitiile initiale pentru instalarea panourilor fotovoltaice si convertoarelor sunt importante si au o durata de recuperare intre 5 si 8 ani, motiv pentru care Statul Roman a alocat fonduri nerambursabile prin programul “Casa Verde Fotovoltaice”, program demarat greu si cu multe poticneli in aplicarea lui.

Totusi, România avea la jumătatea anului trecut 77.638 de prosumatori (autoproducatori de energie electrica) – cu o capacitate totală instalată de 973 MWh-  față de numai 303 înregistrați în 2019, iar la nivel național sunt în derulare peste 1000 de proiecte pe această piață. De asemenea, datele din piață arată că în ultimele trei luni din 2023 a existat o creștere de 28% în cererile de instalare a panourilor solare comparativ cu aceeași perioadă din 2022. După suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, Asociaţia micilor producători de energie electrică din România spunea chiar că statul român, ANRE şi furnizorii de energie nu pot face faţă ritmului în care numărul prosumatorilor din România a crescut în ultima perioadă.

Miercuri, 22 noiembrie 2023, s-a redeschis o nouă sesiune prin care se vor valida potențialii instalatori pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice”, program care a fost blocat în urma unei decizii a Curții de Apel Oradea.

În actualul context, reprezentanții ANRE au transmis recent că ar fi potrivită impunerea unei limite la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori dar si alte conditionalitati privind accesul facil la resursele tehnice si banesti,mai ales pentru cetatenii cu putere financiara redusa.

Consiliul Civic Local Cluj-Napoca, impreuna cu Liga Apararii Drepturilor Omului Cluj a analizat si constatat o paleta extinsa de probleme ce se cer dezbatute, reglementate si aplicate pe acest domeniu al energiei fotovoltaice, intre care:

  • o legislatie care nu sustine suficient investitiile in energia verde,
  • o pregatire insuficienta a sistemului energetic national pentru a prelua excedentul de energie din perioadele de varf si de armonizare a lui,
  • o competitie neloiala intre producatorii interni si importatori,
  • o crestere constanta a nivelului accizelor si taxelor aplicate de catre stat si companiile cu capital de stat sau strain,
  • o birocratie stufoasa si birocratica pe tot lantul de organisme de reglementare si autorizare,
  • lipsa unor criterii clare de eligibilitate pentru accesul la finantarea neramburabila si la informatii relevante pentru cei care nu pot apela la consultanti,
  • clarificarea insuficienta a atributiilor si rolurilor administratiilor locale.

Consiliul Civic a luat decizia organizarii AUDIERII PUBLICE cu toti cei implicati si interesati in aria vasta a producerii energiei electrice, pentru a asculta si gasi cele mai potrivite solutii,in folosul tuturor celor implicati.

Formularu DEPOZITIEI SCRISE,ridica un set de intrebari acute,la care se asteapta raspunsuri si solutii ce pot fi sustinute verbal in fata COMISIEI DE EXPERTI ori predate spre analiza si elaborarea RAPORTULUI expertilor.

Durata alocata sustinerii verbale este de 3 minute, in ordinea sosirii la secretariat a depozitiilor expediate pe mail.

Depozitiile scrise vor fi transmise pe mail, la adresa:consiliulcivic@gmail.com pana cel mai tarziu la data de 15.02.2024.

Audierea publica va avea loc la Cluj-Napoca,in data de 29.02.2024,incepand cu ora 11,00,in Sala de sticla din Primaria Cluj-Napoca.

Raportul intocmit de experti se va prezenta public in cadrul conferintei de presa organizata in ziua de 21 martie 2024,ora 16,00.

Raportul expertilor va putea fi consultat si pe site-ul Consiliului Civic Local , va fi transmis decidentilor politici  si ai administratiei cu responsabilitati pe domeniu.

Cu incredere maxima in interesul populatiei si a institutiilor, cat si in reusita audierii, Va invitam sa transmiteti depozitia Dumneavoastra Comisiei de Initiativa a Audierii Publice, pe adresa de mail indicata mai sus ori prin inmanare directa.

Secretariatul,

 

Materiale anexe

I-N-V-I-T-A-T-I-E-la-audiere-publica
CHEMARE-LA-ACTIUNE
CCL-Lista-domenii-depozanti
Anuntul-de-inscriere
Depozitia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>