Alianțe, colaborări
![]() |
![]() |
![]() |
Cluj Manifest – “Nu suntem apolitici, nici insensibili la ce se intampla în Romania, dar vrem sa ne dedicam si sa dedicam publicatia noastra celor care definesc Cetatea, dau sens speranțelor de fiecare zi si indreptatesc conjugarea verbelor la viitor. Cititi-ne si lasati-ne sa va citim si sa va cunoastem!”
CCL impreuna cu Cluj Manifest a organizat in toamna anului 2013 trei intalniri cu parlamentarii clujeni, in urma carora au rezultat urmatoarele rapoarte:
Raport sinteza – dezbateri cu parlamentarii 25 oct. -25 nov. 2013
Raport intalnire 25 Noiembrie 2013
Raport intalnire 8 Noiembrie 2013
Raport intalnire 25 Octombrie 2013
Coalitia 52 – Misiunea Coaliției 52 este de a apăra, promova și stimula dialogul civic prin utilizarea intensivă, corectă, onestă și aplicată a Legii 52.
Coalitia 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului între societatea civilă și autoritățile publice și de îmbunătățire a cadrului legal existent, fiind formată din cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52 privind transparența decizională în administrația publică din România, cu precădere în cadrul proiectului strategic “Partener Activ și Implicat”, derulat de către Academia de Advocacy (POSDRU/93/3.3/S/63104).
REZULTATELE ACTIVITATII COALITIEI 52:
“Dragi prieteni,
Împreună am reușit imposibilul pentru majoritatea românilor și chiar pentru mulți dintre europeni: am modificat o lege! Și nu orice lege. Și nu oricum.
Am modificat transparent Legea Transparenței în România!
- perioada de consultare publică s-a extins la 30 de zile lucrătoare, cu termen de derulare până la supunerea spre avizare a proiectului de act normativ;
- procesul de consultare publică are acum reguli minimale transparente de desfășurare.
Vă mulțumim pentru încrederea și perseverența cu care ne-ați susținut!
Reprezentativitatea, credibilitatea, consecvența și perseverența membrilor Coaliției 52 au fost premisele și motoarele campaniei de advocacy pentru transparență!
Am înregistrat un important succes, însă și mai important este ceea ce vom face cu el.
Vă invităm, așadar, să popularizați și să utilizați intensiv, corect, onest și aplicat prevederile îmbunătățite ale Legii Transparenței!
Cu încredere în forța coaliției a cărei parte suntem,
Radu NICOSEVICI,
președinte”
Grupul de lobby-isti din Cluj-Napoca s-a format în urma participarii la cursurile de formare ale Academiei de Advocacy din Timisoara, din cadrul proiectului “Partener activ si implicat“, cuprinzând membri ai sindicatelor, patronatelor si reprezentanti ai societatii civile clujene. Grupul de initiativa “Lobby pentru Cluj“, avand ca si initiatori o parte din grupul de lobby-isti si avand sustinerea si a altor entitati din Cluj-Napoca precum Consiliul Civic Local si mai multe sindicate din Cluj-Napoca, va demara consultari si dezbateri publice pe teme majore de interes pentru comunitatea clujeana.
Grupul de initiativa “Lobby pentru Cluj” deruleaza o serie de audieri publice pe tema “Calitatea vietii in municipiul Cluj-Napoca”. In cadrul acestui ciclu, pana in acest moment s-au organizat o serie de audieri publice in urma carora au rezultat urmatoarele rapoarte:
Raport Sinteza Audierea Publica – 24.11.2011
Raport Sinteza Audierea Publica – 03.11.2011
Raport sinteza la Audierea Publica – 21.09.2011
Raport sinteza Regionalizarea Romaniei – 11.04.2013
Ce reprezinta proiectul Partener activ si implicat ?
Proiectul Partener Activ si Implicat urmareste formarea a 800 de persoane în domeniul lobby si advocacy, care sa reprezinte grupurile legitime de interese la nivel national si care sa reuseasca sa transforme dialogul social într-o practica eficienta si reversibila. Proiectul ofera un instrument de schimbare a modalitatilor de comunicare între partenerii sociali si decidentii politici, actionând asupra modului în care sunt reprezentate, comunicate si solutionate interesele societatii civile.
Cine sunt grupurile tinta ale proiectului ?
Grupurile tinta ale proiectului sunt reprezentanti ai partenerilor sociali: asociatii de IMM, camere de comert, sindicate, patronate, asociatii de jurnalisti, reprezentanti de ONG, din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, urmând ca cei mai pregatiti dintre acestia sa formeze primul corp de specialisti în lobby si advocacy din România.
Cum se desfasoara proiectul ?
Proiectul actioneaza succesiv în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, formând doua generatii a câte 50 de cursanti în fiecare dintre aceste regiuni. Fiecare grupa de cursanti va participa la doua modele de formare de câte 5 zile intercalate de aplicatii practice, unde cu asistenta expertilor din proiect, participantii vor avea ocazia sa aplice lucrurile învatate, formulând propriile solutii de caz si implicându-se în actiuni de influentare a procesului decizional.
La sfârsitul sesiunilor de formare si evaluare, participantii la cursuri vor fi certificati, urmând ca în cadrul unei conferinte nationale la care vor fi prezenti si ministri, reprezentanti ai consiliilor judetene, parlamentari si reprezentanti ai grupurilor tinta sa se prezinte primul corp de experti în advocacy din România.
Proiectul Legii Lobby-ului este un alt proiect aflat in lucru la Coalitia 52.Ar fi interesant sa fie implicata mai multa lume.Cum putem face asta ?