Consiliul Civic Local Cluj

Bine ati venit!

CONFERINTA SOCIETATII CIVILE CLUJENE DIN 22 APRILIE 2014, ANIVERSAREA A 10 ANI DE ACTIVITATE A CCL

02-DSC_6292

Aniversarea de 10 ani al CCL
din 22 aprilie 2014

CONFERINTA SOCIETATII CIVILE CLUJENE DIN 22 APRILIE 2014, ANIVERSAREA A 10 ANI DE ACTIVITATE A CCL

La aniversarea a 10 ani de activitate a Consiliului Civic Local Cluj – platforma civica nonformala a 67 de organizatii neguvernamentale semnatare in 2004; a initiat “CONFERINTA SOCIETATII CIVILE CLUJENE”, cu dorinta de a prezenta si sustine proiectele comunitare pentru cele doua evenimente majore ale CLUJULUI EUROPEAN si de a gasi modalitati transparente de recunoastere publica a celor implicati.
La eveniment au participat ES Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei, d-ul Iuoras Mihnea Remus, Subprefectul judetului Cluj, membri ai Consiliului Civic Local, reprezentanti ai societatii civile clujene, al mediului academic si ale autoritatilor publice.
Conferinta s-a tinut in incinta Casino-ului si a avut urmatoarea ordine de zi:
1. “Retrospectiva si perspective pentru  civismul in Cluj-Napoca” – cuvant de intampinare – d-ul Iosif Pop – in numele Consiliului Civic Local
2. Luare de cuvant –ES Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei
3. Luare de cuvant – d-ul Iuoras Mihnea Remus, Subprefectul judetului Cluj
4. Decernare de diplome
5. Conferinta de presa a Ambasadei Frantei si Primariei Cluj-Napoca (ES Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei si d-ul Emil Boc, Primarul Mun. Cluj-Napoca)
6. Prezentarea rezultatelor sondajului realizat – d-ul Cristian Vesa
7. CET 2015 – d-ul Farkas Andras, Federatia SHARE
8. CCE 2021 – d-ul Florin Morosan, Asociaţia Capitala Culturala Europeana – Cluj-Napoca
9. Prezentare proiect social cu fonduri europene – LADO Cluj, d-na Ana Ludusan
10. Prezentare proiecte cu fonduri europene – AltArt, d-na Rarita Zbranca
11. Prezentare proiecte cu fonduri europene – JCI Cluj, d-ul Florin Somodi
12. Diverse
13. Inchiderea Conferintei
In cuvantul de intampinare d-ul Iosif Pop a prezentat evolutia Consiliului Civic Local in cei 10 ani de activitate si a creionat proiectele, obiectivele CCL aferente perioadei urmatoare.
ES Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei si-a exprimat sustinerea fata de Consiliul Civic Local si in acelasi timp pentru intreaga societate civila, o componenta importanta a oricarei comunitati democratice.In semn de recunoastere a activitatii CCL,ES domnul ambassador a conferit o diploma de recunoastere.
De asemenea si d-ul Iuoras Mihnea Remus, Subprefectul judetului Cluj a subliniat importanta societatii civile si deschiderea catre aceasta.
Atat d-ul Farkas Andras cat si d-ul Florin Morosan au amintit relevanta proiectelor CET 2015 si CCE 20121 in cresterea vizibilitatii municipiului la nivel European. Daca in cazul Capitalei Europene a Tineretului au o importanta deosebita bunele practici, care pot fi puse in aplicare si in alte orase, neavand importanta daca este vorba despre evenimente la care participa 10 sau 1.000 de persoane (pe langa alte aspecte precum considerarea tineretului un element important in dezvoltarea orasului; sustinerea crearii unor mecanisme de implicare, participare a tinerilor in procesele de luare a deciziilor), in cazul proiectului Capitala Culturala Europeana este considerat important conceptul de baza, povestea, in jurul caruia se cladeste intregul set de evenimente.
In cazul CET 2015, gestionat de Federatia SHARE, avand ca si membrii fondatori ONG-urile de tineret care au propus proiectele initiale cu care s-a castigat titulatura de Capitala Europeana a Tineretului, in 2013 organizatorii s-au concentrat pe atragerea de fonduri din surse nerambursabile si de la companii si pe finalizarea unor proiecte sistemice care sa sustina evenimentele propriuzise (se estimeaza ca in proiect o sa fie implicati cca. 2000 de voluntari, cu un buget aferent de cca. 5,5 mil. EUR), urmand ca in 2014 sa se definitiveze programul cu evenimentele destinate tinerilor.
In cazul CCE 2021 perioada 2011-2016 este alocata pregatirii proiectului de candidatura, urmand ca perioada 2017-2020 sa fie dedicata planificarii.
In cadrul Conferintei 3 ONG-uri activand in domenii diferite – LADO Cluj, AltArt si JCI Cluj si-au prezentat proiectele derulate prin fonduri nerambursabile. Dansii, alaturi de alti reprezentanti ai societatii civile si-au exprimat disponibilitatea de a sustine cele doua proiecte internationale ale Clujului (LADO Cluj – prin proiectele derulate au fost realizate studii care reflecta ca si o oglinda ce simt clujenii, care sunt prioritatile lor, ceea ce poate fi de folos in definirea evenimentelor din cadrul CET sau CCE; AltArt – asociatia are nenumarate proiecte finalizate sau in derulare pe plan local sau international in domeniul artei; JCI Cluj – organizatia va promova Clujul si cele doua proiecte internationale ale acestuia in cadrul Conferintei Europene JCI din Malta (mai 2014) – prin stand rezervat si impreuna cu Federatia SHARE se pregatesc materiale de promovare (sunt asteptati cca 2000 de participanti din intreaga retea JCI din Europa); la Conferinta Mondiala a JCI (noiembrie 2014 , Leipzig – Germania), cu cca 4000 de participanti din reteaua mondiala a JCI. In 2015 va fi organizata la Cluj, simultan si Conferinta Nationala JCI Romania si Danube Conference, cu participanti din cel putin 10 tari riverane Dunarii.).
La final membrii CCL au impartasit gandurile legate de cei 10 ani de activitate ai CCL, de realizari si de proiecte de viitor.

Prezentare CCL 10 ani – d-ul Iosif Pop

Sondaj CCE 2021 si CET 2015 – d-ul Vesa Cristian

Cluj CCE 2021 – d-ul Florin Morosan

LADO – Bunastare si responsabilitate cetateneasca – d-na Ana Ludusan

AltArt_raport activitate 2012-2013 – d-na Rarita Zbranca

JCI – Acționam responsabil! -Rețeaua socială RSC – d-ul Florin Somodi

06-DSC_6296
20-DSC_6310
29-DSC_6319
38-DSC_6328

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>